Αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες, sold out προβολές εδώ και μέρες, ταινίες που ενθουσίασαν, καταξιωμένοι σκηνοθέτες και δημοφιλείς στην Ελλάδα, όπως ο Φατίχ Ακίν και Γουίτ Στίλμαν στην πόλη, πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις.
Κάπως έτσι κύλησε η πρώτη εβδομάδα του 18ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote που ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου με την απονομή των βραβείων και την προβολή της βραβευμένης στις Κάννες και στο Σάντανς ταινίας «Τα μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν.
Όσοι είναι εξοικειωμένοι από τις προηγούμενες διοργανώσεις, έσπευσαν να προμηθευτούν από νωρίς τα εισιτήριά τους για τις επερχόμενες προβολές του φεστιβάλ, καθώς πολλές ταινίες είχαν sold out από την εναρκτήρια κιόλας μέρα διάθεσης των καρτών διαρκείας και των εισιτηρίων.
Από πιο σίγουρα «χαρτιά» όπως το «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ, την «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, το «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο «Μολυσμένος Παράδεισος» του Φατίχ Ακίν και το ντοκιμαντέρ για τον Μπομπ Μάρλεϊ του Κέβιν Μακ Ντόναλντ, τα εισιτήρια των οποίων εξαντλήθηκαν από τις πρώτες μέρες, αλλά και ταινίες όπως το «Barbara» του Κρίστιαν Πέτσολντ, το «38 Μάρτυρες» του Λουκά Μπελβό, το απολαυστικό ντοκιμαντέρ «Δωμάτιο 237» του Ρόντνεϊ Ασερ, τα «Μαθήματα Ενηλικίωσης» του Μπεν Λιούιν, η επετειακή «Γλυκιά Μυρωδιά της Επιτυχίας», το «Ψάχνοντας τον Βασιλιά της Σκόνης» του Μάλικ Μπεντζελούλ, οι ταινίες του αφιερώματος στο Γουίτ Στίλμαν, είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό.
Ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και του Πανοράματος, που συζητήθηκαν ήταν το «Sister» της Ελβετίδας «διαδόχου των αδελφών Νταρντέν» Ούρσουλα Μέγιερ, η οποία απέσπασε ειδική μνεία στη Μπερλινάλε, το «Μία Νύχτα» του Λούσι Μαλόι (μια ιστορία ενηλικίωσης που αρνείται τη γραφικότητα, ενώ την ίδια στιγμή εγκλωβίζει στα κάδρα της το φως, τη μαγεία αλλά και την εξαθλίωση των κατοίκων της Αβάνας εμπλέκοντας αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ), η ρομαντική κομεντί «Safety Not guaranteed» του Κόλιν Τρεβορόου (βραβείο σεναρίου στο Σάντανς), το «Τι απομένει» του Γερμανού Χανς – Κρίστιαν Σμιντ, που εκθέτει τη δυσλειτουργία της μεσοαστικής γερμανικής οικογένειας και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζόναθαν Λιζέκι, «Γκέϊμπι».
Το κοινό στο φετινό φεστιβάλ αγκάλιασε και τις ελληνικές ταινίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε ο Αντώνης Μποσκοΐτης για την Κατερίνα Γώγου, το οποίο είναι sold out εδώ και μέρες και για τις 2 προβολές του, καθώς και η προβολή της «Ελκυστικής ψευδαίσθησης» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, που έγινε το Σάββατο και απέσπασε θετικά σχόλια τόσο για το θέμα της -το όνειρο των Νιγηριανών για μια «Εδέμ» και η διάψευσή του- όσο και για την ερμηνεία των ερασιτεχνών ηθοποιών που ανήκουν στην νιγηριανή κοινότητα της Αθήνας. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση προκάλεσαν τα «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη- μια ταινία βιωματική, καθαρά υπαρξιακή που αγγίζει και τα κοινωνικοπολιτικά αδιέξοδα των Ελλήνων.
Αναπάντεχα μεγάλη απήχηση, όμως, έχει και το αφιέρωμα στο ιαπωνικό σινεμά και στα θρυλικά στούντιο Nikkatsu, με τα εισιτήρια να εξαντλούνται αμέσως και τις αίθουσες γεμάτες σε κάθε προβολή.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, ο Γουίτ Στίλμαν εντυπωσιάστηκε με τη θερμή αποδοχή που του επιφύλαξε το ελληνικό κοινό, καθώς τον σταματούσαν ακόμη και στους δρόμους για να του μιλήσουν. Ενώ ο Φατίχ Ακίν ανέλαβε τον ρόλο του dj και έπαιξε μουσική σε πάρτι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ, λίγο μετά την πρεμιέρα της νέας του ταινίας.
Καθώς το φεστιβάλ μπαίνει στο τελευταίο τετραήμερό του, λίγο πριν πέσει η αυλαία, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δυνατές μουσικές ταινίες, ταινίες-φαβορί για τη Χρυσή Αθηνά- το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ- τη συνέχεια των πετυχημένων αφιερωμάτων (Γουίτ Στίλμαν, camp και Nikkatsu) καθώς και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πρεμιέρες.
Ανάμεσά τους τα ντοκιμαντέρ για τον Ρομάν Πολάνσκι του Λοράν Μπουζερό και για τον Γούντι Αλεν του Ρόμπερτ Ι. Γουάιντ, η ταινία του Φιλίπ Φαλαρντό, «Monsieur Lazhar», που έλαμψε στα περασμένα Όσκαρ, η ταινία «Στον δρόμο» του Βάλτερ Σάλες, το μωσαϊκό μικρών ταινιών τρόμου «V/H/S», η «Νέα και τρελιάρα» της Μαριαλί Ριβάς, που συμμετέχει στο Διεθνές διαγωνιστικό, και τα «Κράτα ένα φως αναμμένο» του Αϊρα Σακς, «Κόντρα στον τοίχο» του Νταβίντ Λαμπέρ» που θα προβληθούν στο τμήμα του Πανοράματος.
Ανοιχτή συζήτηση για να τιμήσει την παραγωγή ελληνικών μικρού μήκους ταινιών και την συμβολή της στον εγχώριο κινηματογράφο και πολιτισμό γενικότερα, διοργανώνει το 18 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 11:00 στον ημιώροφο του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24).
Στην συζήτηση θα συμμετέχουν τα ενεργά μέλη της κοινότητας αυτής, οι σκηνοθέτες όλων των ταινιών που προβλήθηκαν την παρθενική χρονιά του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους.
Στον ίδιο χώρο, αύριο Παρασκευή, ο Φιλίπ Φαλαρντό θα παραδώσει μαθήματα σκηνοθεσίας με αφορμή την προβολή της ταινίας του (Monsieur Lazhar) στο φεστιβάλ (στις 12.00).
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις sold out προβολές, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το φεστιβάλ ενημερώνει τους θεατές να προσέρχονται στις αίθουσες λίγο πριν την έναρξη της ταινίας, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, καθώς προκύπτουν κενές θέσεις λόγω ακυρώσεων.