Τα δεκαοκτώ του χρόνια συμπληρώνει, φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote και γιορτάζει την «ενηλικίωσή» του, με δώδεκα μέρες γεμάτες σινεμά και 179 ταινίες από όλο τον κόσμο, στις κινηματογραφικές αίθουσες Odeon Όπερα 1 & 2, Δαναός 1 & 2 και Ιντεάλ.
Με ένα πλούσιο μενού που θα περιλαμβάνει ατμοσφαιρικά φιλμ νουάρ, επαναστατικά ρομάντζα, θρυλικές κλασικές παραγωγές, απροσδόκητα κινηματογραφικά ντεμπούτο, εναλλακτικές αφηγήσεις, διεθνείς υπερπαραγωγές, μουσικές εκπλήξεις και ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ μπαίνει στην τελική ευθεία για το φθινοπωρινό του ραντεβού.
Σηκώνει αυλαία στις 19 Σεπτέμβριου, με την ταινία- αποκάλυψη του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Καννών, το «Rust and Bone», του Ζακ Οντιάρ, με την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ματίας Σένερντς.
«Αποφασίσαμε και πάλι να κάνουμε φεστιβάλ, επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε τη λέξη “κρίση” και να ζούμε σαν ήρωες ταινιών καταστροφής» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του κέντρου.
«Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να είμαστε και φέτος στο φεστιβαλικό μας σπίτι- το Αττικόν και τον Απόλλωνα- καθώς είναι ακόμα στο “νοσοκομείο” μετά τη φοβερή νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου, αλλά απέναντι στην τυφλή βία και τη γενική κατήφεια θα απαντήσουμε όπως ξέρουμε καλύτερα: με πολύ και καλό σινεμά» πρόσθεσε.
Ανάμεσα στις ελληνικές παραγωγές που το κοινό θα έχει, φέτος, την ευκαιρία να παρακολουθήσει, συγκαταλέγεται η «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου γύρω από την παράνομη και νόμιμη μετανάστευση στην Ελλάδα (η ταινία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου), αλλά και το «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, που έχοντας μηδενικό προϋπολογισμό και πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Βολιώτη απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ. Ατού της φετινής διοργάνωσης, η προβολή των πρόσφατα βραβευμένων, με το πρώτο βραβείο ταινιών μικρού μήκους, στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας «Τίτλων Τέλους» του Γιώργου Ζώη.
Θα παιχτούν ακόμα δύο ντοκιμαντέρ: η «Anaparastasis» του Κωστή Ζουλιάτη, αφιερωμένο στο έργο και την προσωπικότητα του πολύπλευρου συνθέτη της μουσικής Γιάννη Χρήστου και ένα άλλο για την ηθοποιό και ποιήτρια Κατερίνα Γώγου, σε σκηνοθεσία Αντώνη Μποσκοΐτη, με σπάνιο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν κοντά της.
Δέκα ταινίες μετέχουν, φέτος, στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους, το «Sister» της Ελβετίδας «διαδόχου των αδελφών Νταρντέν», Ούρσουλα Μέγιερ, το «Μια υπεραπλούστευση της ομορφιάς της» του Τέρενς Νανς και το «Gimme the Loot» του Αντάμ Λεόν.
Στο τμήμα των ντοκιμαντέρ, θα προβληθούν ταινίες τεκμηρίωσης με θέμα τον Γούντι Άλεν, τον Ρομάν Πολάνσκι, τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον μεγαλύτερο σύγχρονο Κινέζο καλλιτέχνη Άι Γουεϊγουέι, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Η Βασίλισσα των Βερσαλλιών» της Λόρεν Γκρίνφιλντ, το οποίο κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Στο τμήμα «Μουσική & Φιλμ», εκτός από το πολυαναμενόμενο «Shut Up and Play the Hits», το ντοκιμαντέρ για την τελευταία συναυλία των LCD Soundsystem στο Madison Square Garden, ξεχωρίζουν το «Andrew Bird: Fever Year» της Ζαν Αράντα, το «Uprising: Hip Hop and the LA Riots» του Μαρκ Φορντ, «Τα ταξίδια του Νιλ Γιανγκ»- ο επίλογος της τριλογίας του Τζόναθαν Ντέμι, το «Searching for Sugar Man» του Μάλικ Μπεντζελούλ και, φυσικά, το «Marley» του βραβευμένου με Όσκαρ Κέβιν ΜακΝτόλαντ για τον θρύλο της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ.
Στο τμήμα του Πανοράματος του Φεστιβάλ, ανάμεσα σε άλλα θα προβληθούν η ανατρεπτική κομεντί «Η ασφάλειά σας δεν είναι εγγυημένη» του Κόλιν Τρεβορόου, το «Κράτα το φως αναμμένο» του Άϊρα Σακς (το φιλμ βραβεύτηκε με Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου), και το «Αγάπη, πίστη και ουίσκι» της Κριστίνα Νικόλοβα από τη Βουλγαρία.
Όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει και ειδικά αφιερώματα. Φέτος, προτάσσει το σινεμά του σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου Γουίτ Στίλμαν, με αφορμή την τελευταία του κομεντί «Δεσποινίδες εν συγχύσει», με άρωμα παλιού Χόλιγουντ και πρωταγωνίστρια την Γκρέτα Γκέρουιγκ. Το αφιέρωμα στον Στίλμαν περιλαμβάνει ακόμη τις ταινίες «Metropolitan», «Barcelona» και «Οι τελευταίες ημέρες της ντίσκο».
Παράλληλα, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα στο « Camp», με σειρά ταινιών που ισορρόπησαν με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην υπερβολή και το trash, καταφέρνοντας όχι μόνο να ορίσουν ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος αλλά και την πιο απενοχοποιημένη έκδοχη του τι είναι καλτ. Ανάμεσα στις ταινίες του αφιερώματος, είναι το «Valley of the Dolls» (1967) του Μαρκ Ρόμπσον, το «The Shanghai Gesture» (1941) του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, το «Mommy Dearest» (1981) του Φρανκ Πέρι και το «Myra Breckinridge» (1970) του Μάικλ Σαρν, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του πρόσφατα εκλιπόντος Γκορ Βιντάλ.
Την τιμητική του έχει, φέτος και το ιαπωνικό σινεμά. Γιορτάζοντας ένα αιώνα ακατάπαυστης δημιουργίας του με ιδιαίτερη επίδραση στούντιο Nikkatsu, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα προβάλλει μερικές από τις πιο σημαντικές παραγωγές του.
Τέλος, ανάμεσα στις μεγάλες avant-premieres των ταινιών που θα απασχολήσουν τη σεζόν 2012-2013, θα προβληθούν κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, το «On the Road» του Βάλτερ Σάλες, το «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και το «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάν.
Η Χρυσή Αθηνά παραμένει το βραβείο του Φεστιβάλ και στα δύο διαγωνιστικά του τμήματα, ενώ, όπως κάθε χρόνο, οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινού, ψηφίζοντας ύστερα από κάθε προβολή.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, με την προβολή της ταινίας- που οδεύει ήδη προς τα Όσκαρ- «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν, η οποία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς και το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Καννών.