Το αφιέρωμα με ταινίες που βασίζονται σε έργα του συγγραφέα δεσπόζει στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννησή του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ντίκενς 2012» του Βρετανικού Συμβουλίου προγραμματίζεται μια σειρά εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα, το οποίο εκτυλίσσεται σε περισσότερες από 50 χώρες, διοργανώνεται για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συγγραφέα.

Σκηνοθέτες και άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία, συζητούν μεταξύ τους αλλά και μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις για το πολυδιάστατο έργο του Ντίκενς.

Το αφιέρωμα με ταινίες που βασίζονται σε έργα του Ντίκενς, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα λάβει χώρα από 29 Μαρτίου έως 3 Απριλίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και από 5 έως 8 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Από σπάνιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις των Ρομάν Πολάνσκι και Αλφόνσο Κουαρόν, αυτό το κινηματογραφικό αφιέρωμα επιχειρεί να ξεδιπλώσει το εύρος και το βάθος του έργου του Ντίκενς, το οποίο αποτελεί διαχρονικά έμπνευση για τον κινηματογράφο και να φωτίσει πτυχές του που παραμένουν ακόμη άγνωστες στο ελληνικό κοινό.

O Κάρολος Ντίκενς ανήκει στους συγγραφείς εκείνους που η άπειρη φαντασία προερχόμενη από την ενδελεχή παρατήρηση του κοινωνικού τοπίου έκανε το λογοτεχνικό του έργο ιδεώδες για κινηματογραφικές μεταφορές. Ως εκ τούτου από πολύ νωρίς στην ιστορία του κινηματογράφου πολλές ταινίες βασίστηκαν στο έργο του.