Σεξ, όνειρα και αγάπη. Η νέα ταινία του νορβηγού Νταγκ Γιόχαν Ντάουγκερουντ, SEX είναι μια από τις πιο τολμηρές αποδομήσεις του ανδρισμού και της αρρενωπότητας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια κι έφυγε δικαίως με τρία βραβεία από το 74ο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Σύνοψη

Δύο καπνοδοχοκαθαριστές που ζουν σε μονογαμικούς, ετεροφυλόφιλους γάμους καταλήγουν και οι δύο σε καταστάσεις που αμφισβητούν τις απόψεις τους για τη σεξουαλικότητα και τους ρόλους του φύλου.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουτ για το SEX: «Υπάρχουν, πάντα, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος όσον αφορά το σεξ. Μια κουβέντα γύρω από αυτό μπορεί να γίνει από κάπως άβολη μέχρι και πολύ αστεία. Εγώ θέλησα να κάνω μια διασκεδαστική όσο και στοχαστική ταινία για δύο καπνοδοχοκαθαριστές που αντιμετωπίζουν απροσδόκητες προκλήσεις σχετικά με το σεξ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ταινία που εξερευνά τα όρια που θέτουμε στη ζωή μας γύρω από το σεξ και το φύλο, αλλά και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων».

Διθυραμβικές κριτικές

Η νέα ταινία από τη Νορβηγία έχει ήδη κερδίσει τους κριτικούς, με τα σχόλια να είναι σχεδόν διθυραμβικά.

Όπως σημείωνει το The Hollywood Reporter, το SEX είναι «προκλητικό, διεισδυτικό, διασκεδαστικό», ενώ το Deadline τονίζει πως πρόκειται για «μία σκωπτική παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Το ScreenDaily αναφέρει πως η ταινία του Χάουγκερουτ είναι «μία συναρπαστική εξερεύνηση για συνηθισμένους άνδρες που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα όρια του ποιοι μπορούν να είναι».

Βραβεία

Το SEX έφυγε από το 74ο Φεστιβάλ του Βερολίνου, έχοντας στις αποσκευές του τρία βραβεία:

Βραβείο C.I.C.A.E. – Πανόραμα | Φεστιβάλ Βερολίνου | 2024
Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής – Πανόραμα | Φεστιβάλ Βερολίνου | 2024
Βραβεία Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας | Europa Cinemas Αward | 2024

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουτ
Πρωταγωνιστούν: Τόρμπγερν Χαρ, Γιαν Γκουνάρ Ρέισε, Αν Μαρί Ότερσεν, Νασρίν Χουσράβι, Μπριγκίτε Λάρσεν
Διάρκεια: 122′
Γλώσσα: Νορβηγικά
Χώρα – Έτος Παραγωγής: Νορβηγία | 2024

Από 19 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com