Το «The Apprentice», η ταινία του Αλί Αμπάσι που εστιάζει στα πρώτα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από την πλευρά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ που απειλεί τους παραγωγούς ακόμα και με αγωγές.

Η ταινία, που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ λόγω της νέας υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ενώ μόλις είδε το φως της δημοσιότητας το νέο κλιπ δημιουργώντας νέα αναστάτωση. Αλλά έδωσε και την ευκαιρία στο κοινό να πάρει μια γεύση για το τι πρόκειται να παρακολουθήσει σύντομα στη μεγάλη οθόνη.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο νεαρός Ντόναλντ Τραμπ (Σεμπάστιαν Σταν), ανυπομονώντας να γίνει διάσημος ως άπληστος γόνος μιας πλούσιας οικογένειας στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970, σαγηνεύεται από τον Ρόι Κον (Τζέρεμι Στρονγκ), τον αδίστακτο δικηγόρο που βοήθησε να δημιουργηθεί ο Τραμπ του σήμερα. Ο Κον βρίσκει στο πρόσωπο του Τραμπ τον ιδανικό μαθητευόμενο – κάποιον με ωμή φιλοδοξία, δίψα για επιτυχία και τη θέληση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρει.

Στο νέο κλιπ του «The Apprentice», αποτυπώνεται η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στον επιχειρηματικό κόσμο της Νέας Υόρκης με τη βοήθεια του μέντορά του, του αδίστακτου δικηγόρου Ρόι Κον, ο οποίος τον «εκπαιδεύει» πώς να μιλάει με τους δημοσιογράφους.

Δείτε το κλιπ

Το επεισοδιακό παρασκήνιο της αμερικάνικης διανομής

Στη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ των Καννών, όπου η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της, ερωτηθείς για το αν θα άρεσε η ταινία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμπάσι δήλωσε το εξής: «Δεν πιστεύω πως δεν θα του άρεσε απαραίτητα. Ούτε πιστεύω ότι θα του άρεσε, νομίζω ότι θα εκπλαγεί».

Πάντως, η πραγματικότητα φαίνεται να διαψεύδει τον σκηνοθέτη, καθώς οι αντιδράσεις του ίδιου του Τραμπ, αλλά και υποστηρικτών του δεν είναι τόσο ψύχραιμες. Δυσαρεστημένος από την απεικόνιση του πρώην πλανητάρχη, ο Νταν Σνάιντερ, ο εκατομμυριούχος υποστηρικτής του υποψήφιου προέδρου και βασικός χρηματοδότης της ταινίας μέσω της εταιρίας παραγωγής Kinematics, επιχείρησε να εμποδίσει την κυκλοφορία της μόλις την παρακολούθησε.

Ο Στίβεν Σεούνγκ, υπεύθυνος επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, σχολίασε πως «αυτό το σκουπίδι είναι σκέτο παραμύθι» και «δεν πρέπει να δει το φως της μέρας» με τη νομική ομάδα του Τραμπ να απειλεί με αγωγές τους υποψήφιους διανομείς.

Σύμφωνα με το Variety, το κλίμα φόβου που πλαισιώνει την ταινία, έχει δημιουργήσει ανησυχία για την «επόμενη μέρα», το ενδεχόμενο δηλαδή όσοι στηρίξουν την ταινία να έρθουν αντιμέτωποι με αντίποινα σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Τελικά, και παρά το δραματικό παρασκήνιο, η πολυσυζητημένη βιογραφική ταινία θα βρει το δρόμο της προς στις αίθουσες σε διανομή της Briarcliff Entertainment. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι πως χθες (3/9) ξεκίνησε μια εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης της ταινίας, ώστε εκείνη να παραμείνει για όσο το δυνατόν περισσότερο στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το δελτίο τύπου που ανακοινώνει την έναρξη της καμπάνιας αναφέρει πως: «Παρά την εντιμότητα της ταινίας και δίχως να την έχει δει, η πλευρά του Τραμπ επιχείρησε να την εμποδίσει. Η ιδέα πως οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να ασκούν κριτική στους ισχυρούς θα έπρεπε να μας προβληματίσει», συμπληρώνοντας λίγο αργότερα ότι «Τα εμπόδια που έχουμε αντιμετωπίσει στην προσπάθεια κυκλοφορίας της ταινίας έχουν καταγραφεί. Η διανομή μας εμποδίστηκε. […] Μεγάλες εταιρίες φοβήθηκαν να προβάλλουν την ταινία. Η διανομή της έχει μετατραπεί σε μια μάχη ΔΑΒΙΔ και ΓΟΛΙΑΘ, αλλά με τη στήριξή σας, μπορεί να βοηθήσετε στην κυκλοφορία της».

Στην Αμερική, το The Apprentice θα κυκλοφορήσει «μια ανάσα» πριν τις προεκλογικές εκλογές του Νοέμβρη, στις 11 Οκτωβρίου, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να προβληθεί στις 17 Οκτωβρίου από τη The Film Group.