Ο Αύγουστος σιγά-σιγά μάς αποχαιρετά και πριν μας πιάσει κατάθλιψη για το καλοκαίρι που φεύγει, μία έξοδος για σινεμά επιβάλλεται. Αν είναι και σε θερινό ακόμα καλύτερα, αφού παραμένουμε δυνατά στην αγαπημένη μας εποχή, αφήνοντας στην άκρη απορίες τύπου: «πώς πέρασε έτσι το καλοκαίρι, πότε ήρθε κι έφυγε η άδειά μας».

Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, έχουμε αρκετές ταινίες που έρχονται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα, αλλά κι επανεκδόσεις κλασικών αριστουργημάτων που αξίζει να δεις. Από τις πρεμιέρες που ξεχωρίζουν, είναι το «20.000 Είδη Μελισσών», το «Σύνδρομο των πρώην εραστών», και το «Borderlands» με την Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο διαβόητης κυνηγού επικηρυγμένων.

Αλλά και από τις επανεκδόσεις, δεν χάνονται η «Ανατομία ενός Εγκλήματος» και οι «Σταυρωμένοι εραστές».

20.000 Είδη Μελισσών

Σκηνοθεσία: Εστιμπαλίζ Ουρεσόλα Σολαγκούρεν
Σενάριο: Εστιμπαλίζ Ουρεσόλα Σολαγκούρεν
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Οτερό, Πατρίσια Λοπέζ Αρναΐζ, Ανέ Γκαμπαρέν
Διάρκεια: 125 λεπτά
Διανομή: Weird Wave

Η υπόθεση
Μπορεί το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, όμως ένα οκτάχρονο αγόρι που νοιώθει κορίτσι προσπαθεί να κατανοήσει τις σεισμικές αλλαγές που συντελούνται στον εύθραυστο εσωτερικό του κόσμο. Η μητέρα του στέκει ενθαρρυντικά στο πλευρό του, ο περίγυρος του όμως αντιμετωπίζει την όλη συμπεριφορά του ως ένα παιδικό καπρίτσιο. Το παιδί, με γενναιότητα, θα προσπαθήσει να βρει τον εαυτό του και να τον συστήσει από την αρχή στους άλλους. Ταυτόχρονα, καθώς εξερευνά την ταυτότητα και το φύλο του, οι γυναίκες της οικογένειάς του στοχάζονται πάνω στη δική τους
θηλυκότητα, τις δικές τους επιθυμίες και τις δικές τους ματαιώσεις…

Το Σύνδρομο των Πρώην Εραστών

Σκηνοθεσία: Aν Σιρό, Ραφαέλ Μπαλμπονί
Σενάριο: Aν Σιρό, Ραφαέλ Μπαλμπονί
Πρωταγωνιστούν: Λουσί Ντεμπέ, Λαζάρ Γκουσό, Φλοράνς Λουαρέ-Κέιλ
Διάρκεια: 89 λεπτά
Γλώσσα: Γαλλικά
Διανομή: Rosebud .21

Η υπόθεση
Ο Ρεμί και η Σαντρά, οι οποίοι μοιάζουν να έχουν βρει την απόλυτη ευτυχία στη σχέση τους, προσπαθούν μάταια να κάνουν παιδί. Όταν συμβουλεύονται έναν γιατρό για να βοηθήσει με το πρόβλημά τους, εκείνος τούς πληροφορεί ότι δυστυχώς πάσχουν από το «Σύνδρομο των Πρώην», μια νέα πάθηση που επηρεάζει ευτυχισμένα ζευγάρια. Για να θεραπευτούν, έχουν μόνο μία λύση: πρέπει να κοιμηθούν ξανά με κάθε έναν από τους προηγούμενους εραστές τους για να «βγάλουν από τη μέση» ό,τι υπόλειμμα των σχέσεων αυτών κι έτσι να απελευθερωθούν για να συνεχίσουν τη δική τους – κάτι σαν σέξι εξορκισμό του ερωτικού τους παρελθόντος! Όμως, φυσικά, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο…

Η Παγίδα

Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Σενάριο: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Πρωταγωνιστούν: Τζος Χάρτνετ, Αριελ Ντόνοχιου, Σαλέκα Νάιτ Σιάμαλαν
Διάρκεια: 105 λεπτά
Διανομή: Tanweer

Η υπόθεση
Ένας πατέρας συνοδεύει την έφηβη κόρη του σε μία ποπ συναυλία της τραγουδίστριας Lady Raven. Κάποια στιγμή, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει έντονη αστυνομική κινητοποίηση στο γήπεδο και ανακαλύπτει ότι η συναυλία είναι στην πραγματικότητα μία παγίδα για να συλλάβουν οι Αρχές έναν διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο, ονόματι The Butcher που πιστεύουν ότι βρίσκεται μέσα στο κοινό.

Borderlands

Σκηνοθεσία: Ελάι Ροθ
Σενάριο: Ελάια Ροθ, Τζο Αμπερκρόμπι
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Τζακ Μπλακ, Κέβιν Χαρτ, Εντγκαρ Ραμίρεζ, Αριάνα Γκρίνμπλατ, Τζίνα Γκέρσον
Διάρκεια: 102 λεπτά
Διανομή: Spentzos Film

Η υπόθεση
Η Λίλιθ (Μπλάνσετ), μια διαβόητη κυνηγός επικηρυγμένων με ένα μυστηριώδες παρελθόν, επιστρέφει απρόθυμα στο σπίτι της, την Πανδώρα, τον πιο χαοτικό πλανήτη του γαλαξία. Η αποστολή της είναι να βρει την εξαφανισμένη κόρη του Άτλας (Ραμίρεζ), του πιο ισχυρού ανθρώπου του σύμπαντος. Η Λίλιθ σχηματίζει μια απροσδόκητη συμμαχία με μια ομάδα «ακατάλληλων» – τον Ρόλαντ (Χαρτ), έναν έμπειρο μισθοφόρο, την Tiny Tina (Γκρίνμπλατ), μια άγρια έφηβη επαναστάτρια, τον Κριγκ (Μουντεάνου), τον προστάτη της Tina, την Δρ Τάνις (Κέρτις), μια επιστήμονα που τα έχει δει όλα, και τον Claptrap (Μπλακ), ένα σοφό ρομπότ. Μαζί, αυτοί οι απίθανοι ήρωες πρέπει να πολεμήσουν ένα εξωγήινο είδος και επικίνδυνους ληστές για να αποκαλύψουν ένα από τα πιο εκρηκτικά μυστικά της Πανδώρας. Η μοίρα του σύμπαντος θα μπορούσε να είναι στα χέρια τους – αλλά θα παλέψουν για κάτι περισσότερο: ο ένας για τον άλλον.

Clicquot: Η γυναίκα πίσω από τον μύθο

Σκηνοθεσία: Τόμας Νάπερ
Σενάριο: Εριν Ντίναμ
Πρωταγωνιστούν: Χέιλι Μπένετ, Τομ Στάριτζ, Σαμ Ράιλι, Λίο Σάτερ, Νατάσσα Ο’ Κιφ, Μπεν Μάιλς
Διάρκεια: 90 λεπτά
Διανομή: Spentzos Film

Η υπόθεση
Η ιστορία πίσω από την οικογένεια και την επιχείρηση σαμπάνιας Veuve Clicquot που ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα. Η ταινία αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία ζωής της γυναίκας που επέβαλε τη σαμπάνια στους αριστοκρατικούς κύκλους. Το 1798 μια φιλόδοξή νεαρή γυναίκα παντρεύεται τον ευκατάστατο François-Henri Clicquot και μαζί αποφασίζουν να ασχοληθούν με την παραμελημένη οικογενειακή οινοποιία. Όταν ύστερα από λίγα χρόνια ο François πέθανε η νεαρή γυναίκα ανέλαβε μόνη της τα ηνία σε μια επιχείρηση που το βασικό της προϊόν, η πασίγνωστη σήμερα Veuve Clicquot που στα ελληνικά σημαίνει η «Χήρα Clicquot», έμελλε να γίνει η δεύτερη πιο εμπορική σαμπάνια στο κόσμο.

Ανατομία ενός Εγκλήματος

Σκηνοθεσία: Ότο Πρέμινγκερ
Σενάριο: Γουέντελ Μέις
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στιούαρτ, Λι Ρέμικ, Μπεν Γκαζάρα, Τζορτζ Σι Σκοτ
Διάρκεια: 161 λεπτά
Διανομή: Summer Classics

Η υπόθεση
Σε μια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ, ένας βετεράνος στρατιωτικός βρίσκεται κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενός άνδρα που φέρεται ότι βίασε τη σύζυγό του. Η υπεράσπισή του ανατίθεται στον Πολ Μπίγκλερ, έναν χαρισματικό αλλά κουρασμένο δικηγόρο, που προσπαθεί να αναζωογονήσει την καριέρα του. Καθώς η δίκη ξεκινά, ο Μπίγκλερ έρχεται αντιμέτωπος με σκοτεινά μυστικά και ηθικά διλήμματα αλλά και με ένα σύστημα γεμάτο πολιτικές πιέσεις και κοινωνικές προκαταλήψεις.

Μικρή ιστορία για ένα φόνο

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Σενάριο: Κριστόφ Κισλόφσκι, Κριστόφ Πίσεβιτς
Πρωταγωνιστούν: Μιροσλάβ Μπάκα, Κριστόφ Γκλόμπις, Γιαν Τεσάρ
Διάρκεια: 84 λεπτά
Διανομή: Summer Classics

Η υπόθεση
Ένας νεαρός, ο Γιάτσεκ, διαπράττει τη βίαιη και παράλογη δολοφονία ενός οδηγού ταξί χωρίς κανένα προφανές κίνητρο. Ο Πιότρ, ένας επίσης νέος, ιδεαλιστής δικηγόρος, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον Γιάτσεκ, σε μια προδιαγεγραμμένη δικαστική μάχη. Με φόντο το ζοφερό σκηνικό της Βαρσοβίας, η αφήγηση παρακολουθεί την πτώση του Γιάτσεκ καθώς αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, το ίδιο αδυσώπητη με το έγκλημά του.

Σταυρωμένοι Εραστές

Σκηνοθεσία: Κέντζι Μιζογκούτσι
Σενάριο: Γιοσικάτα Γιόντα, Μονζαέμον Τσικαμάτσου (θεατρικό)
Πρωταγωνιστούν: Καζούο Χασεγκάουα, Κιόκο Καγκάουα, Εϊτάρο Σίντο
Διάρκεια: 110 λεπτά
Διανομή: New Star

Η υπόθεση
Στο Κυότο του 17ου αιώνα, η Οσάν, γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, έχει παντρευτεί για λόγους συμφέροντος τον Ισούν, έναν εύπορο και φιλοχρήματο άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Μοχέι, ένας από τους υπάλληλους του άνδρα της είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Όταν η Οσάν κατηγορείται ψευδώς ότι είναι ερωμένη του, αναγκάζονται να το σκάσουν μαζί και γρήγορα αποκαλύπτουν ο ένας τον έρωτά του για τον άλλο. Στο μεταξύ, ο Ισούν διατάζει τους άνδρες του να βρουν τους δύο εραστές και να τους χωρίσουν, για να αποφύγει το δημόσιο εξευτελισμό…