Τα τελευταία χρόνια, ο Νίκολας Κέιτζ έχει κάνει το κινηματογραφικό come back που του αξίζει, αφήνοντας πίσω του την περίοδο που γύριζε τη μία αποτυχία μετά την άλλη – και όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, όπως και ο ίδιος, φαντάζομαι. Οι τελευταίες του ταινίες θυμίζουν τον παλιό, καλό Νίκολας Κέιτζ, όπως είχαμε, άλλωστε, σχολιάσει τον χειμώνα με το «Ονειρικό σενάριο».

Και ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την υποκριτική (δεν έχει προσδιορίσει το πότε), μάλλον σαν να θέλει να «ξεπλύνει» το όνομά του από τις αστοχίες του παρελθόντος, καθώς οι τελευταίες επιλογές του είναι εξαιρετικές. Για να έρθει τώρα ως «Longlegs» και με μια ανατριχιαστική ερμηνεία και να σβήσει μονοκοντυλιά ερμηνείες που δεν έκαναν ούτε για τα… Βατόμουρα!

Η νέα ταινία τρόμου με τον Κέιτζ έκανε πρεμιέρα και -όπως σχολίασαν και στα social media- o Longlegs θα «στοιχειώσει τους χειρότερους εφιάλτες σας». Υπερβολή; Όχι. Δεν λέμε ότι θα χάσετε τον ύπνο σας, αλλά σίγουρα η φιγούρα του σκοτεινού πρωταγωνιστή δεν θα φύγει αμέσως από το μυαλό σας.

Tο «Longlegs» αφηγείται την ιστορία της πράκτορα του FBI, Λι Χάρκερ, που έχει διαισθητικές ικανότητες και επιλέγεται να εξιχνιάσει μια άλυτη υπόθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου που ενέχει και μυστικιστικά στοιχεία. Η Χάρκερ στην πορεία της έρευνας ανακαλύπτει μία προσωπική σχέση με τον δολοφόνο και θα πρέπει να τον σταματήσει πριν χτυπήσει ξανά.

Τι μας άρεσε στην ταινία

Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει το «Longlegs» ως τη νέα «Σιωπή των Αμνών». Μια δόση υπερβολής εδώ υπάρχει, όμως σίγουρα έχει τα vibes της εμβληματικής ταινίας της δεκαετίας του ’90, χωρίς να τη μιμείται. Αν θα αφήσει εποχή και δεν είναι ένας παροδικός ενθουσιασμός, επειδή μετά από πολύ καιρό παρακολουθήσαμε πραγματικά μια καλή ταινία τρόμου, θα το δείξει ο χρόνος.

Ο σκηνοθέτης Οζ Πέρκινς πάντως (γιος του Άντονι Πέρκινς που πρωταγωνίστησε στην «Ψυχώ») κατάφερε να δημιουργήσει ένα νοσηρό παραμύθι, με θρησκευτικές διαστάσεις και απίστευτες ανατροπές που σε κρατά στην τσίτα μέχρι το τέλος. Επίσης, στα συν του είναι πως ο Πέρκινς δεν παιδεύει τον θεατή, με συμβολισμούς και μεταφυσικές φιλοσοφίες και αναζητήσεις. Ξέρεις από την αρχή πως έχεις να κάνεις με έναν serial killer (κουκλοποιός στο επάγγελμα) που λατρεύει τον σατανά και διαπράττει φόνους στο όνομά του.

Αυτό που δεν γνωρίζεις και το ανακαλύπτεις σιγά σιγά, παρέα με την πράκτορα, είναι η σύνδεση των φόνων (η ημέρα γενεθλίων των κοριτσιών που δολοφονήθηκαν) και μένει να ανακαλύψεις (αυτό γίνεται στο τέλος και δεν αποκαλύπτουμε το spoiler, γιατί έχουμε εδώ την απόλυτη ανατροπή) πώς διαπράττει τους φόνους και πώς ξεκίνησε όλο αυτό.

Κι εννοείται πως το καλύτερο -που ήταν κι ένα στοίχημα τόσο του Οζ Πέρκινς, όσο και του Νίκολας Κέιτζ- είναι πως σταδιακά αποκαλύπτεται και το τρομακτικό πρόσωπο του Longlegs. Ενώ εμφανίζεται από τα πρώτα κιόλας πλάνα, δεν τον βλέπουμε ολόκληρο. Αυτό συμβαίνει στην πορεία της ταινίας, με την περιέργεια να χτυπάει κόκκινο. Γιατί, βλέπετε, ούτε στην προώθηση της ταινίας αποκαλύπτεται η απίστευτη μεταμόρφωση του Κέιτζ, οπότε όλοι περιμένουμε τα… αποκαλυπτήρια.

Δεν μπορώ να πω ότι απογοητεύεσαι με το αποτέλεσμα, ούτε και ενθουσιάζεσαι τρελά. Η όψη του θυμίζει κάτι από Τζόκερ, αλλά δεν είναι αυτή που σε τρομάζει τόσο, όσο η ίδια η ερμηνεία του Νίκολας Κέιτζ. Το «συγκλονιστικός» είναι λίγο. Ο τύπος δίνει ρεσιτάλ. Ειδικά, στα σημεία που βγάζει τις στριγκλιές, σε τρελαίνει. Από τους πιο σάικο κινηματογραφικούς χαρακτήρες που ήρθε για να γράψει ιστορία. Και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του Κέιτζ. Δεν έμεινε στην αβανταδόρικη μεταμφίεση, αλλά δημιούργησε έναν παρανοϊκό χαρακτήρα που σε στοιχειώνει πραγματικά. Κι ένα «πόσα θέλεις για να μας τρελάνεις, ρε Κέιτζ» βγαίνει έτσι, αυθόρμητα.

Εξαιρετική είναι και η Μάικα Μονρό ως πράκτορας Λι Χάρκερ. Και το μεγάλο της ατού είναι ότι δεν προσπαθεί να είναι μία απομίμηση της «Κλαρίς» από τη «Σιωπή των Αμνών». Είναι εύθραυστη, φοβισμένη μέχρι το τέλος, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει να νιώθει μία ανεξήγητη (ή μήπως όχι;) γοητεία για τον Longlegs.

Στα δυνατά σημεία της ταινίας είναι και η μουσική, τα ηχητικά εφέ, καθώς και η φωτογραφία, που συνθέτουν την ιδανική ατμόσφαιρα για να ξετυλιχτεί το στόρι.

Σκηνοθεσία: Οζ Πέρκινς
Σενάριο: Οζ Πέρκινς
Πρωταγωνιστούν: Μάικα Μονρό, Νίκολας Κέιτζ, Μπλερ Άντεργουντ, Αλίσια Βιτ
Διάρκεια: 101 λεπτά
Διανομή: The Film Group