Πλούσιο είναι το σημερινό πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης, με συναυλίες και προβολές για όλες τις διαθέσεις.

Συναυλίες κοινωνικής παρέμβασης – προσφοράς της K.O.Θ. διοργανώνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε δύσκολες ημέρες, όπως αυτές που διανύει σήμερα η χώρα μας, η μουσική τέχνη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ψυχικής ανάτασης. Η ΚΟΘ ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2010 ένα μεγάλο πρόγραμμα κατεύθυνσής της προς την κοινωνία με στοχευμένες δράσεις: μετά τις επανειλημμένες εμφανίσεις της σε χώρους πέραν των συνηθισμένων, βγαίνει πάλι από τις αίθουσες συναυλιών και πραγματοποιεί μία σειρά από συναυλίες κοινωνικής παρέμβασης – προσφοράς.

Έργα

* Antonio Vivaldi: Ο Χειμώνας από τις «4 εποχές»
* Leopold Mozart: Kindersymphonie (Toy Symphony)
* Edvard Grieg: HolbergSuite

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 12:00 στο ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης. Ελαιώνες Πυλαίας

Ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν παρουσιάζει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πρώτη του δισκογραφική κατάθεση με τίτλο ”Guitar Music by Greek Composers”, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα από την εταιρεία Motivo.

Πρόκειται για μια έκδοση με συνθέματα ελληνικής μουσικής για κλασική κιθάρα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη δισκογράφηση.

Τα έργα που έχουν επιλεγεί προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα της λόγιας ελληνικής μουσικής. Περιλαμβάνονται, κατά σειράν, συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιώργου Βαρσαμάκη, του Νίκου Κυπουργού, του Νότη Μαυρουδή, του Θόδωρου Αντωνίου, του Ιάκωβου Κολανιάν, της Βασιλικής Λεγάκη, του Κώστα Γρηγορέα, του Γιώργου Κουρουπού και του Κυριάκου Τζωρτζινάκη.

Το πρόγραμμα ακρόασης τεκμηριώνει, εκτός των άλλων, και το εύρωστο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας έργων για κλασική κιθάρα.

Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Ν. Πλαστήρα 47, Χαριλάου Θεσσαλονίκη. Ώρα: 20.30

Στο πλαίσιο του European Home Movies Net, παρουσιάζονται προβολές και εκδηλώσεις με θέμα την ευρωπαική ταυτότητα και υπόσταση, όπως προκύπτει από τη μη ακαδημαϊκή προσέγγιση των σκηνοθετών που, συγκεντρώνοντας ένα πλούσιο αρχειακό υλικό ερασιτεχνών εικονοληπτών.

Σήμερα:

Ώρες: 13.00-15.00:
– “Mrs Mamakouka” by Andonis Kioukas
– “Uncertain times” by Maria Roig Alsina
– “Illusion” by Bence Járdány
– “Circle” by Valentina Monti
– “Un-united Europe” by Dimitris Mourtzopoulos
– “From a land of ash and mist” by Fabio Scacchioli

Ώρες: 19:00 – 21:00
– “Looking through the iron curtain” by Anja Medved
– “Je te donne a l’oubli” by Romain Delange
– “Temps mort” by Jasper Rigole
– “Life-a short story” by Suzana Dan
– “Objects in mirror are closer than they appear” by Emese Góg
– “Pig’s secret life” by Ilaria Ferretti

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Λιμάνι – Αποθήκη Α’, Θεσσαλονίκη

Oud Express: Ένα ταξίδι με δύο ούτια στη Μεσόγειο με τους Mehmet Emin Bitmez από την Κωνσταντινούπολη και τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη από τη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Ζαχαρίας Χανεντές Χουσεϊνί Αγίρ Σεμάι
Παραδοσιακός σκοπός από την Ήπειρο Χειμαριώτικο
Κυριάκος Καλαϊτζίδης Ο καλπασμός
Κυριάκος Καλαϊτζίδης Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο
Κυριάκος Καλαϊτζίδης Ο ξένος

Mehmet Emin Bitmez
Tatyos Efendi Hüseyni Saz Semâî
Mehmet Bitmez Harman Yeri
Mehmet Bitmez Anatola Variations
Mehmet Bitmez Sprin Flowers
Tanburi Cemil Bey Şedaraban Saz Semâî
Mehmet Bitmez Nihavend Longa

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Θεάτρου). Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη στις 21.00.

Τέλος, οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού και οι άνεργοι δικαιούνται ελεύθερη είσοδο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης–εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις– στις προβολές της αίθουσας Ολύμπιον με ώρα έναρξης έως και τις 15:00, και στις προβολές στο λιμάνι με ώρα έναρξης έως και τις 13:00. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας.