Αν για κάποιον λόγο σας έχουν λείψει τα γλυκά της γιαγιάς, υπάρχουν ζαχαροπλαστεία στην πόλη που ξυπνούν μνήμες από τα παλιά, μέσα από τις απολαυστικές και άκρως νοσταλγικές δημιουργίες τους.
Αρωματικό ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα και κλασικό παγωτό καϊμάκι σε κάποια από τα πιο θρυλικά ζαχαροπλαστεία της πόλης βάζουν σε πειρασμό μικρούς και μεγάλους.
Βάρσος- Γαλακτομπούρεκο
Κλασικό στέκι όσων νοσταλγούν τα παλιά, ο Βάρσος (Κασσαβέτη 5) είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με μια ιστορία που ξεκινά το 1892. Καθίστε στα όμορφα τραπεζάκια του πεζόδρομου και απολαύστε το διάσημο παγωτό καϊμάκι ή κάποιο από τα γλυκά του, με το γαλακτομπούρεκό του να αποτελεί σταθερή αξία.
Στο μενού του θα βρείτε και άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως το κωκ που παρασκευάζεται χειροποίητα με αφράτη κρέμα πατισερί. Ενδεικτικά, εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αμυγδαλωτά, τσουρέκια, πάστες, cookies κ.ά.
Χαρά- Παγωτό
Αν ένα ζαχαροπλαστείο έχει συνδέσει το όνομά του με το παγωτό, αυτό δεν είναι άλλο από την Χαρά (Πατησίων 339Γ). Εδώ, όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει στο χρόνο, μένοντας πίσω στις δεκαετίες ‘70-’80. Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε το 1969, με τη συνταγή για το Σικάγο και το εκμέκ παγωτό να το κάνει ευρέως γνωστό στο κοινό της πόλης, κάνοντας τους κατοίκους της Αθήνας να δίνουν ραντεβού στη Χαρά για την καθιερωμένη τους έξοδο.
Η συνταγή αποτελεί «κληρονομιά» της γιαγιάς Αριστέας από την Πόλη, η οποία με τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας την έφερε στην Ελλάδα, κρύβοντάς την στο παπούτσι της.
Αφοί Ασημακόπουλοι- Ρυζόγαλο και κρέμα
Η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1915 και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης. Έχοντας κλείσει τον έναν αιώνα λειτουργίας, πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο, ενώ από το 1950 και μετά πραγματοποιήθηκε η «στροφή» του προς την ζαχαροπλαστική.
Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82), η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες! Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο γλυκά το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου. Σημειώστε ότι το ζαχαροπλαστείο παρασκευάζει το δικό του βούτυρο και γιαούρτι στο εργαστήριό του.