Σημεία αναφοράς όχι μόνο για τους γλυκατζήδες της πόλης, αλλά και για την ίδια την ιστορία της, τα ζαχαροπλαστεία που ακολουθούν συνεχίζουν την μακρόχρονη παράδοση, μυώντας μεγάλους και μικρούς στα… λαχταριστά μυστικά τους.

Συνταγές που χρονολογούνται από τον προηγούμενο αιώνα και παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, γλυκά που παρασκευάζονται με περισσό μεράκι και πολλή αγάπη και άνθρωποι που στέκονται με σεβασμό απέναντι στην παράδοση.

Αφοί Ασημακόπολοι

Η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1915 και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης.

Έχοντας κλείσει τον έναν αιώνα λειτουργίας, πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο, ενώ από το 1950 και μετά πραγματοποιήθηκε η «στροφή» του προς την ζαχαροπλαστική. Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82), η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες!

Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο γλυκά το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου. Σημειώστε ότι το ζαχαροπλαστείο παρασκευάζει το δικό του βούτυρο και γιαούρτι στο εργαστήριό του.

Βάρσος

Κλασικό στέκι των παλιών Αθηναίων στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 5), που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο χρόνο με ιδιαίτερη πίστη και προσήλωση στην παράδοση. Το ζαχαροπλαστείο- καφέ Βάρσος λειτουργεί από το 1892 και επιμένοντας στην ποιότητα έχει καταφέρει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τις νεότερες γενιές στην περιοχή, και όχι μόνο.

Στη σημερινή του τοποθεσία μεταφέρθηκε το 1922, ενώ πρωτίστως λειτουργούσε στο κέντρο της Αθήνας. Για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, ένα πέρασμα από τον Βάρσο θα ξυπνήσει σίγουρα μνήμες από τα παλιά. Το περιζήτητο παγωτό καϊμάκι, το διάσημο γαλακτομπούρεκο αλλά και το αφράτο τσουρέκι του συγκαταλέγονται στα σημεία αναφοράς των προϊόντων του.

Αριστοκρατικόν

Η φήμη από τα μικρά, γευστικά και άκρως απολαυστικά σοκολατάκια του κάνουν το γύρο της πόλης από το 1928, όποτε και ιδρύθηκε το θρυλικό, πλέον, Αριστοκρατικόν (Βουλής 7) στο κέντρο της πόλης.

Με εμμονή στα τοπικά προϊόντα, την ποιότητα αλλά και τις φρέσκες πρώτες ύλες, τα σοκολατάκια του Αριστοκρατικόν παρασκευάζονται καθημερινά από ανθρώπους με μεράκι και περισσή αγάπη γι΄αυτό που κάνουν. Οι μυστικές συνταγές για το κάθε σοκολατάκι αποτελούν μέρος της ιστορίας του ζαχαροπλαστείου, στο οποίο, πλέον, τα ηνία έχει αναλάβει η τρίτη γενιά ιδιοκτητών.

Μητροπολιτικόν

Σε κεντρικό σημείο στην καρδιά της πόλης, το Μητροπολικόν (Βουλής 39) μετρά περί τα 90 χρόνια παρουσίας στο χώρο της ζαχαροπλαστικής καθώς λειτουργεί από το 1930. Από τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, φημίζεται κυρίως για τα πιο κλασικά γλυκά του όπως τα αμυγδαλωτά, εργολάβοι, καριόκες, σιροπιαστά. Κάποια, μάλιστα, από αυτά παρασκευάζονται βάσει παραδοσιακών συνταγών από την Ύδρα.

Τα Γιούλια

Η ιστορία μας γυρνάει πίσω στο 1945 όταν ο παππούς Βαγγέλης Αγιακλόγλου ανοίγει το πρώτο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας στη Νέα Ιωνία (Μεσολογγίου 24). Με πολίτικες ρίζες και παραδοσιακές, πολίτικες συνταγές κάνει τους κατοίκους της περιοχής να… παραμιλούν για το αρωματικό τσουρέκι, το βουτυράτο γαλακτομπούρεκο, τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και τον τραγανό μπακλαβά του.

Σήμερα Τα Γιούλια μετράνε τρία καταστήματα στην περιοχή, συνεχίζοντας να διατηρούν τον πήχη ψηλά. Για την ιστορία το όνομα το ζαχαροπλαστείου είναι εμπνευσμένο από την προσφώνηση του ιδίου προς τη σύζυγό του!

Κοσμικόν

Έννοιες ταυτόσημες, το ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν (Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος) και το γαλακτομπούρεκό του αποτελούν σταθερή αξία για τους Αθηναίους από το 1961. Κλείνοντας, περίπου, τα 60 χρόνια λειτουργίας, οι ιδιοκτήτες του παραμένουν πιστοί στην παράδοση, επιλέγοντας άριστα υλικά και εμμένοντας στις προσιτές τιμές.

Με ιδιαίτερη «κλίση» προς τα σιροπιαστά, στα γλυκά που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος από το Κοσμικόν τα κανταΐφι με κρέμα, το προφιτερόλ και το τσουρέκι. Το Κοσμικόν, σήμερα, συναντάται σε έξι σημεία στην Αττική –Άγ. Νικόλαος, Άγ. Ελευθέριος, Π. Φάληρο, Αγ. Παρασκευή, Γλυφάδα, Αγ. Μαρίνα.

Χαρά

Αν ένα ζαχαροπλαστείο έχει συνδέσει το όνομά του με το παγωτό, αυτό δεν είναι άλλο από την Χαρά (Πατησίων 339Γ). Εδώ, όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει στο χρόνο, μένοντας πίσω στις δεκαετίες ‘70-’80. Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε το 1969, με τη συνταγή για το Σικάγο και το εκμέκ παγωτό να το κάνει ευρέως γνωστό στο κοινό της πόλης, κάνοντας τους κατοίκους της Αθήνας να δίνουν ραντεβού στη Χαρά για την καθιερωμένη τους έξοδο.

Η συνταγή αποτελεί «κληρονομιά» της γιαγιάς Αριστέας από την Πόλη, η οποία με τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας την έφερε στην Ελλάδα, κρύβοντάς την στο παπούτσι της.

Ανδριάς

Το πιο «νέο» ιστορικό ζαχαροπλαστείο στην πόλη έχει ταυτίσει το όνομά του με το προφιτερόλ. Ο Ανδριάς (Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη) λειτουργεί από το 1972 και έχει καταφέρει να κερδίσει του λάτρεις της σοκολάτας, και όχι μόνο με το γλυκό- σήμα κατατεθέν του. Διατίθεται σε διάφορες εκδοχές, όπως ατομικό και οικογενειακό, τούρτα, παγωτό ακόμη και τούρτα παγωτό.