Το 1ο μέρος της τελευταίας σεζόν του La Casa de papel είναι γεγονός καθώς είναι διαθέσιμα τα 5 νέα επεισόδια στο Netflix, το οποίο αποφάσισε να μας χαρίσει τα τελευταία επεισόδια της θρυλικής ισπανικής του σειράς σε 2 μέρη.

Απόφαση που μπορεί να προβληματίζει τους Fans της σειράς που θέλουν να μάθουν το τέλος αυτής της ιστορίας αλλά αν μπορούμε να σας παρηγορήσουμε ήδη γνωρίζουμε πως το 2ο μέρος με τα τελευταία 5 επεισόδια θα είναι διαθέσιμα στις 3 Δεκεμβρίου. Εμείς είδα το 1ο μέρος της σεζόν και όπως πάντα θα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Τα νέα επεισόδια της σειράς προσπαθούν να καλύψουν κάποιες από τις ανοιχτές υποθέσεις που είχε αφήσει στην μέση η 4η σεζόν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ιστορία χωρίζεται σε δύο βασικά μέτωπα. Από την μία έχουμε την αιχμαλωσία του Professor από την Alicia Sierra μια ιστορία με αρκετές διακυμάνσεις τόσο συναισθηματικές όσο και σεναριακές. Οι σκηνές τους μοιάζουν σαν μια αναπαράσταση κυνηγητού ποντικού από γάτα αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το ποιος έχει το πάνω χέρι.

Από την άλλη έχουμε την ομάδα ληστών μας πίσω στην τράπεζα της Ισπανίας που εκεί τα πράγματα χωρίς την καθοδήγηση του Professor και με την πίεση της αστυνομίας βγαίνουν γρήγορα εκτός ελέγχου. Η έλευση της Lisboa στην τράπεζα σίγουρα δημιουργεί νέες ισορροπίες αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τον ρόλο του εγκεφάλου της συμμορίας. Το μεγαλύτερο μέρος των 5 νέων επεισοδίων εστιάζει στην προσπάθεια της ομάδας να βάλει σε τάξη τα προβλήματα της με καινούργια να ξεπροβάλουν συνεχώς, είτε μιλάμε για τους ομήρους, είτε για την αστυνομία που παίζει ένα βρόμικο παιχνίδι ή τον στρατό που αναλαμβάνει δράση σε αυτήν την σεζόν.

Δεν θα ήταν όμως La Casa de Papel αν μεγάλο μέρος της σεζόν δεν εστίαζε και στο παρελθόν των χαρακτήρων μας με ορισμένα Flashbacks. Η σειρά χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο αφήγησης προκείμενου να αποκαλύψει παραπάνω πράγματα για τους χαρακτήρες της ή να μας φορτίσει συναισθηματικά πριν από κάποιο μεγάλο γεγονός. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα Flashbacks στο 1ο μισό της 5ης σεζόν καταναλώνουν υπερβολικά πολύ χρόνο και σε κάποια σημεία κουράζουν. Μάλιστα ορισμένα από αυτά δεν οδηγούν κάπου μέσα σε αυτά τα επεισόδια παρά μόνο ίσως μας προϊδεάζουν για εξελίξεις που θα δούμε στην συνέχεια.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Ο Álex Pina στο 1ο μισό της 5ης σεζόν φαίνεται πως προσπαθεί να χορτάσει τους Fans με σκηνές δράσης και ενώ το αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές είναι καλό κάπου σκας. Επαναλαμβανόμενο πιστολίδι και σκηνές κυνηγητού μπορεί να σε γεμίζουν με αδρεναλίνη ωστόσο δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα παιχνίδια του μυαλού που παλαιότερα έστηνε ο Proffesor και τόσο απολαμβάναμε.

Αν πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι στο σενάριο είναι η έλλειψη ασφάλειας για τους χαρακτήρες της καθώς αυτό χάθηκε μετά τον θάνατο της Nairobi. Κάποιες καταστάσεις τείνουν να επαναλαμβάνονται και αυτό μπορεί να εκνευρίσει τον θεατή, είτε μιλάμε για προβλήματα στις σχέσεις των χαρακτήρων είτε για κάποια ηθικά διλλήματα που εμφανίζονται.

Η απειλή του στρατού φέρνει νέα προβλήματα στην σειρά αλλά και νέους χαρακτήρες που περνούν απαρατήρητοι. Για την ακρίβεια οι νέοι χαρακτήρες είναι σαν καρικατούρες και κάνουν περισσότερο κακό στην σειρά παρά καλό με εξαιρέσεις που δεν αναφέρουμε ονοματικά για να μην κάνουμε κάποιο spoiler. Οι γνώριμοι χαρακτήρες μας από την άλλη είναι στάσιμοι και φαίνεται να έχουν βαλτώσει σε ένα σημείο που έχουν φτάσει εδώ και αρκετές σεζόν. Ερμηνευτικά ξεχωρίζουν οι Álvaro Morte(Profesor), Najwa Nimri(Alicia Siera) και Pedro Alonso(Berlin) που κερδίζουν κάθε σκηνή που συμμετέχουν.

Στα τεχνικά σημεία της η σειρά καταφέρνει να κρατήσει ένα καλό επίπεδο στην σκηνοθεσία της αλλά και στα εφέ της που σε αυτήν την σεζόν είναι αρκετά εξαιτίας των πολλών σκηνών δράσης.

Το 1ο μέρος της τελευταίας σεζόν του La Casa de Papel μας δίνει 5 επεισόδια γεμάτα δράση καθώς εστιάζει στην κόντρα της συμμορίας με τις δυνάμεις του στρατού. Οι εξελίξεις δεν είναι ούτε πολλές ούτε έρχονται γρήγορα αλλά η σειρά καταφέρνει να σε κρατήσει με ενδιαφέρον για την συνέχεια των επεισοδίων κάτι που την καθιστά ιδανική για Binge watching.

https://www.youtube.com/watch?v=htqXL94Rza4