Τα Playmobil και τα Lego ταξίδεψαν μέσα στις δεκαετίες και έφτασαν για να κάνουν παρέα και στα σημερινά παιδιά. Τις δύο εταιρίες παιχνιδιών τις χωρίζουν πολλά –σφάζονται ως μεγάλοι ανταγωνιστές στα πόδια των λιλιπούτειων καταναλωτών- αλλά τις ενώνουν άλλα τόσα. Άλλωστε, οι περισσότεροι τα έχουμε στο μυαλό μας σαν ένα: τα Lego και τα Playmobil μας. Μέχρι τώρα, εμείς τους δίναμε ονόματα και φτιάχναμε τις ιστορίες τους. Ας δούμε την πραγματική τους ιστορία και στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τα αγαπημένα μας παιχνίδια.
ΣυλLEGOντας τουβλάκια
Σαν όνομα, η εταιρία LEGO υπάρχει από το 1934. Τα γνωστά σε όλους τουβλάκια που εφαρμόζουν μεταξύ τους πρωτοεμφανίστηκαν από την φίρμα το 1949, ενώ με την σημερινή τους μορφή κυκλοφορούν από το 1958. Μάλιστα, ένα κομμάτι εκείνης της χρονιάς, μπορεί ακόμη και σήμερα να «κολλήσει» με τα σύγχρονα τουβλάκια της εταιρίας.
Το όνομα Lego προέρχεται από τις δανέζικες λέξεις «leg godt» που σημαίνουν «παίζω καλά». Το motto της LEGO που καλά κρατεί μέχρι σήμερα, «Only the best is good enough» λέει πολλά για την φιλοσοφία των παιχνιδιών. Η φράση αποδίδεται στον ιδρυτή της εταιρίας Ole Kirk Christiansen, έναν μαραγκό από την Δανία που ξεκίνησε την όλη ιδέα. Από τους εργάτες του απαιτούσε να μην γίνεται καμία έκπτωση στην ποιότητα, ενώ μεγάλη σημασία έδινε και στον περιβαλλοντικό παράγοντα. Το 99% των πλαστικών απορριμμάτων της παραγωγής ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται από άλλες εταιρίες.
Το καλούπι στο οποίο φτιάχνονται τα «μαγικά» τουβλάκια επιτρέπει ανοχή 2μm, -αυτό σημαίνει πως φτιάχνονται ακριβώς στις διαστάσεις εκείνες ώστε οι εσοχές των κομματιών να εφαρμόζουν και να «κλειδώνουν» χωρίς να είναι δύσκολο να διαχωριστούν. Έχει υπολογιστεί πως από το πρώτο τουβλάκι LEGΟ μέχρι το τελευταίο σημερινό, έχουν μεσολαβήσει περίπου 400 δισεκατομμύρια κομμάτια. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι παράγονται 600 τουβλάκια κάθε δευτερόλεπτο που περνάει και πως αν μοιράζαμε όλα τα LEGO ισομερώς σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης, ο καθένας μας θα έπαιρνε 62 τουβλάκια.
Το περιοδικό Businessweek χαρακτήρισε την LEGO τον νούμερο ένα κατασκευαστή τροχών στον κόσμο, καθώς κάθε χρόνο δημιουργεί 306 εκατομμύρια μίνι λάστιχα οχημάτων. Πάντως, αυτό που θέτει ως προτεραιότητα η LEGO είναι η ηθική κληρονομιά που άφησε ο ιδρυτής Ole Kirk: όχι στρατιωτικά παιχνίδια. Μπορεί να υπάρχουν μικρά όπλα για τα do-it-yourself ανθρωπάκια, ή ειδικοί χαρακτήρες στρατιωτών σε εξειδικευμένες σειρές LEGO, όπως αυτή του Indiana Jones, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε ειδική σειρά από LEGO στρατιωτάκια: Τα χρωματιστά κομμάτια είναι φιλειρηνικά.
Η σύγχρονη γενιά συλλεκτών LEGO, μπορεί να απολαύσει επίσης τα αγαπημένα της συναρμολογούμενα παιχνίδια σε μορφή videogame: Στο εμπόριο έχουν κυκλοφορήσει τα «Lego Star Wars», «Lego Batman», «Lego Harry Potter», ενώ σύντομα αναμένεται το νέο παιχνίδι με ήρωα τον Indiana Jones. Υπάρχουν επίσης τέσσερα LEGO amusement parks στην Δανία, την Αγγλία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ, όπου μπορεί κάποιος να δει ολόκληρες ευμεγέθεις πόλεις, φτιαγμένες από τα ορθογώνια παιχνίδια.
Τα ανθρωπάκια χωρίς μύτη
Το αντίπαλο δέος των LEGO είναι φυσικά τα μίνι ανθρωπάκια με τα ευκίνητα μέλη και τις χαρακτηριστικές κομμώσεις, που θυμίζουν πολύ τους Beatles. Τα Playmobil ξεκίνησαν από μια ιδέα του Γερμανού Hans Beck, ο οποίος δούλευε για την εταιρία Geobra στο Zirndorf της Γερμανίας.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως τα Playmobil οφείλουν την ύπαρξή τους στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70. Η εταιρία Geobra μέχρι τότε κατασκεύαζε χούλα χουπ και άλλα παιχνίδια με αρχικό υλικό το πετρέλαιο, ενώ ο Beck ενδιαφερόταν για μοντέλα αεροπλάνων. Η κρίση ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να αναθέσουν στον Beck να βρει νέες ιδέες για ανάπτυξη.
Ο εφευρετικός Γερμανός έπλασε τα γνωστά σε όλους μας Playmobil και τα παιδιά στα οποία τα εξέθεσε ενθουσιάστηκαν από την πρώτη στιγμή. «Έβαλα τα μικρά ανθρωπάκια στα χέρια τους χωρίς να τους πω τι ακριβώς ήταν», έχει δηλώσει ο Beck. «Τα αποδέχτηκαν αμέσως, επινόησαν μικρά σενάρια γι’ αυτά, και δεν κουράστηκαν ποτέ να παίζουν μαζί τους», επισήμανε σε παλιότερες δηλώσεις του.
Αυτό στο οποίο εστίασε ο Beck είναι να δώσει στην φιλοσοφία των Playmobil εντελώς ανοιχτούς ορίζοντες. Έφτιαξε τα κεφάλια των μικρών παιχνιδιών κατ’ εικόνα των παιδικών ζωγραφιών. Όπως τα μικρά παιδιά ζωγραφίζουν ένα πρόσωπο, έτσι και ο Beck φρόντισε να εφοδιάσει τα Playmobil με φαρδιά κεφάλια, μεγάλα χαμόγελα και χωρίς καθόλου μύτη. Το παιδί μπορεί να πλάσει με την φαντασία του οποιονδήποτε χαρακτήρα για το παιχνίδι του, χωρίς να περιορίζεται από ονόματα super ηρώων.
Φυσικά, από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Έχουν δημιουργηθεί 52 διαφορετικές θεματικές σειρές Playmobil, μεταξύ των οποίων σειρά αεροδρομίου, τσίρκου, φάρμας, αλλά και άλλων που δεν είναι πλέον διαθέσιμες και έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία, όπως «το πρώτο χαμόγελο», η σειρά «Halloween» και η «Κιβωτός του Νόε».
Τα μικρά κομμάτια από τα οποία αποτελούνται τα Playmobil έχουν ανησυχήσει ουκ ολίγες φορές τους γονείς. Κατά την δεκαετία του ’80, τα McDonalds έδιναν ως δώρα πέντε χαρακτήρες της εταιρίας, αλλά τα απέσυραν όταν φοβήθηκαν πως τα προϊόντα Playmobil δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες ασφαλείας, με κίνδυνο τα μικρά παιδιά να καταπιούν κάποιο από τα κομμάτια τους. Ποτέ δεν έχει αναφερθεί περιστατικό πνιξίματος παιδιού από Playmobil, παρ’ όλα αυτά, τα McDonalds τότε ζήτησαν από τους πελάτες τους να επιστρέψουν τα παιχνίδια, παίρνοντας σε αντάλλαγμα ένα γλυκό.
Η Playmobil απασχολεί περίπου 2.500 εργαζομένους παγκοσμίως, ενώ έχει και παράρτημα στην Ελλάδα. Κατ’ αντιστοιχία με την LEGO, λειτουργούν πολλά fun parks σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν Playmobil σε ανθρώπινη κλίμακα και ολόκληρα χωριά γεμάτα από τα δημοφιλή παιχνίδια, στο Playmobil Funpark στην Κάτω Κηφισιά.
Πηγή: in2life.gr