Τα 53 έτη από την ίδρυσή του συμπλήρωσε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Με αφορμή τα «γενέθλια» του θεάτρου, η διοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη λειτουργίας του ΚΘΒΕ, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία
«Πενήντα τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, η ύπαρξη και η λειτουργία του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εκτός από την καλλιτεχνική δημιουργία, το ΚΘΒΕ αποτελεί μια ενεργή παραγωγική και οικονομική μονάδα. Δεν είναι απλώς ένας φορέας που επιχορηγείται από το κράτος για να υπηρετεί την τέχνη και τον πολιτισμό. Κάνει δικές του θεατρικές παραγωγές δίνοντας δουλειά σε έναν ευρύ κύκλο επαγγελματιών, ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας κινείται γύρω από το ΚΘΒΕ. Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφει στο ακέραιο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, την κρατική επιχορήγηση και τις εισπράξεις. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να στηριχθεί η προσπάθεια που κάνουμε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες –διοίκηση, καλλιτεχνικός διευθυντής και εργαζόμενοι- για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του ΚΘΒΕ. Να γίνει κατανοητό ότι το Κρατικό Θέατρο είναι ένα ισχυρό brand name, ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει όλη την πόλη» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ κ.Μένη Λυσαρίδου
«Το ΚΘΒΕ κλείνει τα 53 του, κρίσιμη αλλά και δημιουργική ηλικία!» υπογραμμίζει στη δική του ανακοίνωση ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου κ.Γιάννης Βούρος τονίζοντας πως «μεγάλο μας στοίχημα είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του Κρατικού Θεάτρου με το κοινό της πόλης. Κάτι που προϋποθέτει σχέση με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Γι’ αυτό τολμήσαμε να ανοίξουμε θέματα όπως κοινωνία σε κρίση, εργασιακά, ρατσισμός, μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα, μονογονεϊκές οικογένειες. Αλλάξαμε την τιμολογιακή πολιτική, ούτως ώστε να υπάρχει ένα οικονομικό εισιτήριο για κάθε πολίτη! Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να δει θέατρο. Του δίνουμε την ευκαιρία. Γιατί το θέατρο είναι μια σπουδαία πηγή της δύναμης αφού με το λόγο του μας επαναφέρει στην ανθρώπινή μας διάσταση και σε πράγματα για τα οποία αξίζει πραγματικά να αγωνιζόμαστε».
Είναι η πρώτη φορά που το ΚΘΒΕ υπενθυμίζει την ημερομηνία ίδρυσής του με ανακοινώσεις της διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την είσοδο του νέου χρόνου έντονη υπήρξε η φημολογία στην πόλη περί «ειλημμένης απόφασης» για συρρίκνωση του ΚΘΒΕ, κατάργησή του ως ανεξάρτητο βορειοελλαδικό θέατρο και ενσωμάτωσή του στο Εθνικό θέατρο ως «παράρτημά του στη Βόρεια Ελλάδα».
Η φήμη και οι ανησυχίες ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν αλλά ούτε και διαψεύστηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού ή και τη διοίκηση του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη.