Οι πρεμιέρες του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας δίνονταν πάντα (από ιδρύσεως του θεάτρου το 1961) στα αρχαία θέατρα των Φιλίππων ή της Θάσου, τη λεγόμενη και «βορειοελλαδίτικη Επίδαυρο».
Η παράδοση τηρήθηκε και φέτος παρά τις αντιξοότητες – του καιρού αυτή τη φορά.
Η δυνατή βροχή που προηγήθηκε, σταμάτησε μόλις μια ώρα πριν την έναρξη της πρεμιέρας της Αριστοφάνειας «Ειρήνης» που έφερε στο ΚΘΒΕ, ο μέχρι πρότινος (και νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου) διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης (σκηνοθεσία).
Η παράσταση ανέβηκε στο «βρεγμένο» αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το βράδυ της Παρασκευής ενώπιον λιγοστού αλλά μάλλον αποφασισμένου κοινού που την καταχειροκρότησε στο τέλος της.
Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη ήταν η τέταρτη φορά που ανέβηκε από τη δεύτερη Κρατική σκηνή.
Η πρώτη ήταν αυτή που σκηνοθέτησε ο Κανέλλος Αποστόλου (με Τρυγαίο τον Γιάννη Αργύρη, Ερμή τον Κώστα Ματσακά και Κορυφαίο τον Νικήτα Τσακίρογλου). Η πρεμιέρα της δόθηκε στις 22 Ιουλίου του 1967 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Ακολούθησε 17 χρόνια αργότερα (πρεμιέρα στις 14 Ιουλίου του 1984 στο Κάστρο του Πλαταμώνα) σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, το 2005 (πρεμιέρα 15 Ιουλίου 2005 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων) σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη και φέτος (πρεμιέρα Παρασκευή 5 Ιουλίου στους Φιλίππους της Καβάλας) σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Γραμμένη το 425 π.Χ. η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη έχει «φυλακισθεί» από τον Πόλεμο, σε μια σπηλιά. Ο Πόλεμος ετοιμάζεται να βάλει μέσα σ’ ένα πελώριο γουδί τις ελληνικές πόλεις και να τις «κοπανίσει». Τότε, ο Τρυγαίος, ένας αμπελουργός, ανεβαίνει στον ουρανό μαζί με τον Ερμή και καλεί τους Έλληνες να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Η απελευθέρωση της θεάς Ειρήνης, μαζί με την Οπώρα, θεά της καρποφορίας, και τη Θεωρία, θεά του πανηγυριού, αποτελεί το επίκεντρο του έργου. Η κωμωδία κλείνει με την επιστροφή στη γη του θριαμβευτή Τρυγαίου που φέρνει και πάλι τη θεά Ειρήνη στους ανθρώπους”.
Στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Χατζάκης περιγράφει ως «όνειρο που είδε πρόσφατα»… την «Ειρήνη», την οποία τοποθετεί στη δική του γενέθλια επαρχία, εκεί, μέσα στις οπώρες και τα αμπέλια, όπως και το σκηνικό του Αριστοφάνη: «Πρέπει να κάνουμε αυτήν την παράσταση τώρα, γιατί το όνειρο αποσύρεται σιγά-σιγά, ξεθωριάζει, χάνεται όπως οι νωπογραφίες στα σπλάχνα της Ρώμης. Κι όταν χαθεί τελείως, θα μας έχουν μείνει μόνο τα λόγια. Όμως τα λόγια για να σηκωθούν όρθια, θέλουν αίμα, ιδρώτα, δάκρυα, χορούς, κόπο».
Στην τέταρτη αυτή θεατρική… «επιχείρηση» της «Ειρήνης» από το ΚΘΒΕ (και την πολλοστή που επιχειρούν ελληνικά θεατρικά σχήματα αποκλειστικά σχεδόν για τα καλοκαιρινά θεατρικά φεστιβάλ) χρησιμοποιείται η μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, σκηνικά και κοστούμια της Έρσης Δρίνη, μουσική του Μίνωα Μάτσα, 21μελής θίασος και 22μελής χορός. Το ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, του Ερμή ο Φάνης Μουρατίδης ενώ την παράβαση ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Μετά την πρεμιέρα και τις δύο παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (εγκαινίασαν και της σειρά εκδηλώσεων του φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου), η «Ειρήνη» θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους της έδρας του ΚΘΒΕ- στη Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει περιοδεία.
Το ΚΘΒΕ συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ Επιδαύρου με την «Ειρήνη» στις 26 και 27 Ιουλίου.