Για εσάς που σας ενδιαφέρει να εκφράζετε τα παράπονα ή την δυσαρέσκειά σας όταν προκύπτει κάποιο «πρόβλημα» κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής σας σε ένα εστιατόριο, υπάρχουν κάποιοι «κανόνες» που πρέπει να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να μην σας χαρακτηρίσουν στριφνό και περίεργο πελάτη.

Μπορεί πολύ εύκολα να χάσετε το δίκιο σας, ακόμη κι αν η κατάσταση είναι υπέρ σας, μόνο και μόνο από τον τρόπο που θα διατυπώσετε την ένστασή σας. Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε για να μην αποβεί αποτυχημένη η προσπάθειά σας.

Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας

Και πάντα, όταν θέτετε το όποιο πρόβλημα σωστά, δικαιώνεστε και με το παραπάνω. Έτσι, αν το πιάτο που μόλις έφτασε στο τραπέζι σας δεν είναι όπως το περιμένατε, έχει κρυώσει ή έχει… τρίχα, μπορείτε να ζητήσετε αντικατάσταση, αλλά πάντα με ευγενικό τρόπο.

Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και γι’ αυτό γίνονται, γι αυτό θα πρέπει να δείξετε ανοχή και να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία με ψυχραιμία. Έχετε δίκιο, αλλά μην το χάσετε με τους τρόπους σας.

Αν έχετε κάποιο παράπονο πείτε το κατευθείαν στον αρμόδιο

Δεν χρειάζεται να βγάλετε όλη σας την «χολή» σε πλατφόρμες αξιολόγησης επιχειρήσεων ή να κοινοποιήσετε στους διαδικτυακούς σας φίλους την κακή εμπειρία που μόλις είχατε. Σε κάθε εστιατόριο υπάρχει και ο αντίστοιχος άνθρωπος που βρίσκεται εκεί για να κάνει την εμπειρία σας σε αυτό αξέχαστη. Κι αν τα πράγματα για εσάς δεν ξεκίνησαν με τον πιο ευοίωνο τρόπο, αυτό δεν σημαίνει ότι στην πορεία δεν μπορούν να αλλάξουν κιόλας.

Μην διατηρείτε την ψευδαίσθηση του δωρεάν

Εφόσον το αίτημά σας έχει εισακουστεί και το πιάτο σας έχει αλλαχτεί, μην περιμένετε ότι θα σας το κεράσουν κιόλας –αυτό ή και ολόκληρο το τραπέζι. Οι περισσότεροι διατηρούν αυτήν την ψευδαίσθηση, ωστόσο το εστιατόριο από την πλευρά καθώς ικανοποίησε όλες σας τις ανάγκες δεν είναι υποχρεωμένο να σας κάνει «δώρο» ολόκληρο το τραπέζι για μια στιγμή λάθους.

Μπορεί το λάθος να είναι δικός σας

Τα περισσότερα εστιατόρια, και κυρίως τα καλά εκείνα δηλαδή που ενδιαφέρονται για τους πελάτες τους και θέλουν να έχουν επαναλαμβανόμενο κοινό, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα παράπονα των επισκεπτών τους και δεν ντρέπονται να παραδεχτούν τα λάθη τους. Πόσο μάλιστα να τα διορθώσουν κιόλας.

Αν, όμως, πρόκειται για μια επιλογή που δεν ταιριάζει και τόσο στα προσωπικά σας γούστα (π.χ. το πιάτο ήταν περισσότερο πικάντικο από όσο σας αρέσει) αυτό δεν μεταφράζεται σε λάθος του εστιατορίου και καλά θα κάνετε να μην κατηγορήσετε το προσωπικό άδικα.