Μία μοναδική έκθεση με έργα έργα του ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα, Ευθύμη Βαρλάμη, με τίτλο «Άξιον εστί ο Μίκης Θεοδωράκης», ανοίγει αύριο Παρασκευή τις πύλες της στη Λαμία στις 7 το απόγευμα.

Ο Ε. Βαρλάμης παρουσιάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Είναι ένα μοναδικό πολυθέαμα, μία νέα μορφή τέχνης. Πρόκειται για έναν συνδυασμό της μουσικής με τη ζωγραφική που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να νοιώσει τη μαγεία και τη δύναμη του έργου του μεγάλου μας συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, έτσι όπως έχει εντοπίσει τη δημιουργική σχέση της μουσικής με τη ζωγραφική ο Ε. Βαρλάμης», σημειώνει ο δήμαρχος Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς και τονίζει πως «αυτή η σύνθεση δίνει ένα μήνυμα ελπίδας από την Ελλάδα σ’ όλο τον κόσμο γι’ αυτούς που αισθάνονται και σέβονται τη ζωή και τις αξίες της».

Στα έργα του Ευθ. Βαρλάμη που έφτασαν στη Λαμία από το εξωτερικό, ο διεθνής εικαστικός, απεικονίζει τον Μίκη Θεοδωράκη με έναν μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο. «Μας ενώνει το στοιχείο της κυριαρχίας της ελληνικότητας», σχολιάζει ο ίδιος ο Μ. Θεοδωράκης σε επιστολή του στο δήμαρχο Λαμίας, Γ. Κοτρωνιά και συμπληρώνει πως «αυτή η κυριαρχία της ελληνικότητας δεν χαρακτηρίζει μόνο το έργο, αλλά τις σκέψεις, τον χαρακτήρα, την ψυχή. Με μια λέξη το “είναι” μας», κάνοντας λόγο για τον απεριόριστο θαυμασμό στο πρόσωπο του Ε. Βαρλάμη.

Η έκθεση, που όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, θα παραμείνει στη Λαμία για δύο περίπου μήνες, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμίας και αναμένεται να την επισκεφτούν μέσα στους δύο μήνες φιλοξενίας της χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα.

Η ίδια έκθεση θα ταξιδέψει στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις, αλλά και στο εξωτερικό και αποτελεί το πρώτο βήμα για το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη, που θα γίνει στη Λαμία και στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι δύο καλλιτέχνες.