Η έκθεση «Δύο Φορές Ξένος», που φιλοξενείται έως τις 25 Νοεμβρίου στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, είναι μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα.
Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα. Από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ταξιδεύουμε στη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, και στην Κύπρο το 1974.
Οι προσωπικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν μια κοινή εμπειρία χαμένων πατρίδων και διαλυμένων κοινοτήτων: την ιστορία ανθρώπων που πάντα νιώθουν «Δύο Φορές Ξένοι».
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται:
Κάθε Σάββατο και Κυριακή έως τις 25/11/2012 (εκτός Σαββάτου 6 Οκτωβρίου 2012), προβολή ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, σχετικά με την εμπειρία του «να είσαι πρόσφυγας», με επίκεντρο τη Μικρά Ασία και την Κύπρο.
Πληροφορίες και κρατήσεις: Δευτ. – Πέμ. 10.00-14.00, τηλ. 210 3671 015.
Κάθε Κυριακή έως τις 25/11/2012 (12.00-12.45), παιδιά και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ζωντανή αφήγηση του παραμυθιού «Η Υπόσχεση». Το πρωτότυπο παραμύθι, μιλά για την εμπειρία του ξεριζωμού και τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-24, μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας από τα περίχωρα της Σμύρνης –τις επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα.
Το παραμύθι, που αφηγείται η ηθοποιός Έφη Βλαχογιάννη, δημιουργήθηκε από την βραβευμένη ελληνο-βρετανίδα storyteller Anna Conomos, σε συνεργασία με τον Eric Loren και τη δημιουργική ομάδα ‘Story Spinner’ με έδρα το Λονδίνο.
Πληροφορίες και κρατήσεις: Δευτ. – Πέμ. 10.00-14.00, τηλ. 210 3671 015.
Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, διοργανώνονται γαστρονομικές βραδιές στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας), στις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν ειδικά διαμορφωμένα μενού, με υλικά, συνταγές και κρασιά από διαφορετικές περιοχές.