Παραδοσιακές ταβέρνες, παρεΐστικα μεζεδοπωλεία, γραφικές μπακαλοταβέρνες αλλά και κλασικές ψαροταβέρνες σερβίρουν τίμια πιάτα με έμφαση στην ποιότητα, αποδεικνύοντας και με το παραπάνω γιατί το κλασικό θα παραμένει πάντα διαχρονικό. Η γευστική σκηνή του Πειραιά, πιο ελκυστική από ποτέ, συνεχίζει να διατηρεί την απλότητά της, μέσα από στέκια που εμμένουν στην παράδοση και την ελληνική κουζίνα. Ακολουθούν εννιά κλασικές στάσεις για μερακλίδικους μεζέδες, για όλους εκείνους τους τύπους, που ξέρουν να αναγνωρίζουν την αξία της απλότητας.
Ζωοδόχος Πηγή
Οικογενειακό οινομαγειρείο στα Καμίνια (Ιωάννου Κατσούλη 77), για ποιοτικό φαγητό που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αυτό το γευστικό «διαμαντάκι» του Πειραιά σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις που φέρνουν μνήμες από τα παλιά, με κάποιες μοντέρνες πινελιές να ισορροπούν ιδανικά σε αναλογίες προσφέροντας στους θαμώνες του (πλέον) μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Δοκιμάστε τους περιζήτητους λαχανοντολμάδες, τις τηγανητές φρεσκοκομμένες πατάτες με αβγά και το συκωτάκι στα κάρβουνα. Σε καθημερινή βάση θα βρείτε ένα ή και περισσότερα πιάτα ημέρας, ενώ στον κατάλογό του υπάρχουν και κάποιες επιλογές από την ανατολίτικη και την λιβανέζικη κουζίνα. Αρωματικό χύμα κρασί παραγωγής των ιδιοκτητών στα συν. Από 15 ευρώ/ άτομο
Το Ειδικόν
Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά (Ψαρών 38) ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Μετρώντας έναν αιώνα λειτουργίας διαθέτει λιγοστά τραπέζια και πιάτα, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα. Δοκιμάστε φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και οπωσδήποτε τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Από 12 ευρώ/ άτομο Δείτε τι αποκάλυψε στο newsbeast.gr ο κύριος Αριστείδης, ο ιδιοκτήτης της ιστορικής μπακαλοταβέρνας του Πειραιά που κλείνει έναν αιώνα ζωής.
Μπούσουλας
Με καταγωγή από τη Μύκονο, ο ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου Μπούσουλας, στα Καμίνια (Σάμου 16), έχει δώσει στο μενού του έναν… μυκονιάτικο αέρα, με μεζέδες, στεριανούς και θαλασσινούς, εμπνευσμένους από το νησί του. Τίμιο, προσεγμένο φαγητό (σαγανάκι με σουτζούκι, πίτα με τυροβολιά, μυκονιάτικο λουκάνικο κ.α.), φιλική εξυπηρέτηση και value for money φιλοσοφία συνθέτουν το τρίπτυχο της επιτυχίας του. Από 15 ευρώ/ άτομο.
Χαρτί και Καλαμάρι
Στη γειτονιά του Περάματος (Λεωφ. Ειρήνης 33) θα σας κάνει να το συμπεριλάβετε στις αγαπημένες σας στάσεις. Ποικίλες γευστικές προτάσεις με κρέας και θαλασσινά από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, όλες παρασκευασμένες με περισσό μεράκι, φιλική εξυπηρέτηση και ανεπιτήδευτο περιβάλλον σε ένα στέκι που αξίζει να επισκεφτείτε ξανά και ξανά. Στο τέλος κέρασμα σπιτικό γλυκάκι της μαμάς. Από 15 ευρώ/ άτομο
H Ατραξιόν
Σε μια γειτονιά της Δραπετσώνας (Αγ. Παντελεήμονος 2 & Νικ.Καζαντζάκη) και με αφ’ υψηλού θέα στο λιμάνι του Πειραιά, στο μεζετζίδικο Η Ατραξιόν θα δοκιμάσετε πολύ έξυπνες μεζεδοπροτάσεις που συνδυάζονται τέλεια με ούζο και τσίπουρο. Καγιανάς με καβουρμά, πίτα Καισαρείας, τηγανιά από λουκάνικα, χταπόδι γάστρας, φρικασέ με θαλασσινά στα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε. Από 12 ευρώ/ άτομο
Καπηλειό Ο Ζάχος
Το γεγονός ότι (αν δεν έχετε κάνει κράτηση) μπορεί και να μην βρείτε τραπέζι, αποδεικνύει την απήχηση που έχει στο κοινό. Στο Καπηλειό του Ζάχου στον Πειραιά (Κομοτηνής 37) η ελληνική κουζίνα και οι γενναίες μερίδες έχουν την τιμητική τους. Ζεστός χώρος με τα χαρακτηριστικά κρασοβάλερα που εντείνουν την παραδοσιακή ατμόσφαιρα, πιάτα με φρέσκο ψάρι ή ζουμερά κρεατικά, βραστές σαλάτες και σπιτικό τσίπουρο στα όσα το έχουν καθιερώσει στο αγαπημένο στέκι της παρέας. Καλό τηγάνι και σωστό ψήσιμο στα συν. Έως 15 ευρώ/ άτομο
Ο Γλάρος
Κάπου μεταξύ των μηχανουργείων και των ξυλουργείων στο Πέραμα (Λεωφ. Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα), θα ανακαλύψετε τον Γλάρο, το παραδοσιακό ταβερνάκι που στεγάζεται σε ένα οίκημα που θυμίζει πολύ σπίτι, χωρίς την χαρακτηριστική ταμπέλα που θα σας διευκολύνει να το διακρίνετε. Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και οικείο περιβάλλον, σε έναν χώρο που προσφέρει θέα στα ναυπηγεία (από την πίσω βεράντα). Καλή σχέση ποιότητας τιμής και πιάτα σπιτίσια, σχεδόν μαμαδίστικα. Από 15 ευρώ/ άτομο
Ταξιδεύοντας
Σε μια ήσυχη γειτονικά στο Κερατσίνι (Πλάτωνος 72), χρώματα και αρώματα του βυθού της ελληνικής θάλασσας πρωταγωνιστούν στις προτάσεις του Ταξιδεύοντας. Ολόφρεσκα ψάρια απευθείας από τα δίχτυα των ψαράδων, πρωτότυποι θαλασσομεζέδες (το χταπόδι του Νώντα στις κορυφαίες επιλογές) και μια ενημερωμένη λίστα με 80 περίπου ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο απ’ όλη την Ελλάδα. Από 20-25 ευρώ/ άτομο
Λαγουδέρα
Από τις πιο διάσημες επιλογές στο Πέραμα, για τα νόστιμα θαλασσινά και τις μεγάλες μερίδες της. Η Λαγουδέρα (Λεωφ. Δημοκρατίας 33) είναι ένα από τα πιο κλασικά ψαρομάγαζα στην ευρύτερη περιοχή, με νησιωτικό περιβάλλον και ένα σωρό καλούδια από το βυθό της θάλασσας. Και όλα αυτά σε λογικές τιμές. Από 18 ευρώ/ άτομο