Τη μουσική παράσταση «Λόγια της Ευτυχίας», που αποτελεί μια βαθύτερη ανάγνωση του έργου της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, θα φιλοξενήσει η Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων στις 26 Σεπτεμβρίου.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που η Παπαγιαννοπούλου εκείνη έφυγε από τη ζωή και η παράσταση επιχειρεί, μέσα από την πολυτάραχη ζωή της, να ξεδιπλώσει όλη τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Η ιστορία της Ευτυχίας, ξεκινά από την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας. Περνά μέσα από τα θεατρικά μπουλούκια και την Επιθεώρηση των χρόνων του Μεσοπολέμου. Βιώνει την Κατοχή και στα ύστερα χρόνια του Εμφύλιου, συχνάζει στα στέκια του ρεμπέτικου. Και ύστερα, για μια εικοσαετία, θα έχει κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση του λαϊκού όσο και στην άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Μελωδίες του Τσιτσάνη, του Χιώτη, του Καπλάνη, του Δερβενιώτη, του Τζουανάκου, σημαδεύουν τα πρώτα της χρόνια. Ύστερα βρίσκονται στο δρόμο της ο Απόστολος Καλδάρας και ο Στέλιος Καζαντζίδης – μαζί τους συνεργάστηκε περισσότερο στα χρόνια του’60. Δίνοντας όμως όσο περνούσαν τα χρόνια και στίχους της, στον Χατζιδάκι, στον Ξαρχάκο, στο Λοίζο, στο Μούτση, στον Κηλαηδόνη και στον Κώστα Χατζή.

Κεντρικά πρόσωπα της μουσικής αυτής παράστασης ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η ηθοποιός Νένα Μεντή. Στην παράσταση η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό εποχής – συμμετέχουν κάποιοι ακόμα νεώτεροι ερμηνευτές, όσο και δημιουργοί και τραγουδιστές που πρόλαβαν να συνεργαστούν με την Ευτυχία.