Είκοσι δυο χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο θεσμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη. Η πόλη με τα χίλια χρώματα, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν πολλοί επισκέπτες ετοιμάζεται να φιλοξενήσει γνωστούς καλλιτέχνες και ν’ ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της σε όλες τις μορφές τέχνης.

Για μια εβδομάδα, από την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012, τα γραφικά σοκάκια και τα αρχοντικά διατηρητέα κτίσματα των παλιάς πόλης της Ξάνθης θα γεμίσουν ήχους, χρώματα, εικόνες και επισκέπτες κάθε ηλικίας που θα περπατήσουν μέσα στην… ιστορία, θα διασκεδάσουν, θα γνωρίσουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις της θρακικής γης.

Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν οι συναυλίες: της Ελένης Βιτάλη, του Μανώλη Μητσιά σε συνεργασία με το συγκρότημα Βόρειος Ήχος, του Γιώργου Καραδήμου, της Ζωής Παπαδοπούλου.

Επίσης, τα χορευτικά συγκροτήματα των λαογραφικών συλλόγων της Ξάνθης θα χορέψουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μεταξύ των εκδηλώσεων με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκαταλέγονται τα δρώμενα που θα διοργανώσουν η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) και το νεοσύστατο Δίκτυο Λόγου και Πράξης. Η Φ.Ε.Ξ. ετοίμασε ένα πρόγραμμα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η καπνική ιστορία της Ξάνθης. Επίσης, ετοίμασε και αξιόλογες κινηματογραφικές προβολές.

Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης στο πλαίσιο του «Μονοπατιού της ζωής» θα παρουσιάσει σειρά εκδηλώσεων όπως αγώνες σκακιού, ποιητικά σεμινάρια, προβολές ταινιών μικρού μήκους, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας καθώς και μια ομιλία του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συμμετοχή στις Γιορτές Παλιάς Πόλης θα έχει και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μέσα από παραστάσεις και παιχνίδια για τα παιδιά.