Για πολλούς, η συγκεκριμένη σκηνή είναι μία από τις καλύτερες σε μια ταινία που πλέον αποτελεί διαχρονικό διαμάντι της 7ης τέχνης. Πάντα, ωστόσο, υπήρχε ένα μυστήριο γύρω από αυτή τη σκηνή.

Όταν ο ήρωας πολέμου του Βιετνάμ Φόρεστ Γκαμπ ανεβαίνει στην σκηνή για να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος της πορείας ειρήνης στο Καπιτώλιο λέει κάτι ή όχι τη στιγμή που ένας εκνευρισμένος αστυνομικός βγάζει τα καλώδια από τον ενισχυτή;

Ο Φόρεστ αρχίζει να μιλάει: «Μόνο ένα πράγμα έχω να πω για τον πόλεμο στο Βιετνάμ…».

Ο ήχος χάνεται, ο Φόρεστ συνεχίζει να μιλάει αλλά δεν ακούγεται και όλοι (παρευρισκόμενοι και θεατές) έμειναν με την απορία: τι είπε;

Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Τομ Χανκς, στην επίμαχη σκηνή της διάσημης ταινίας, ο Φόρεστ μιλάει για τον πόλεμο και λέει:

«Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στο Βιετνάμ, γυρνάνε στο σπίτι και στις μαμάδες τους χωρίς πόδια. Μερικές φορές δεν γυρνάνε καθόλου σπίτι. Αυτό είναι κακό πράγμα».

Το μόνο που ακούγεται στην ταινία, είναι το τέλος: «Μόνο αυτό έχω να πω σχετικά με αυτό». Και μετά εμφανίζεται η Τζένι! Και ο Φόρεστ αρχίζει να τρέχει προς εκείνη.