Μια βραδιά με λυρισμό, έντονο συναίσθημα, πάθος και δραματικότητα, μια βραδιά γεμάτη «Ιταλικά μαργαριτάρια» έζησαν όσοι παρακολούθησαν τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία ιταλικού μπαρόκ χθες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Παρουσιάστηκαν έργα μπαρόκ για φλάουτο, φλάουτο με ράμφος, βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο σημαντικών Ιταλών μουσικών που ανέδειξαν νέες φόρμες του μουσικού αυτού ιδιώματος.

Η σολίστ Ναταλία Γεράκη στο φλάουτο, ο Δημήτρης Κούντουρας στο φλάουτο με ράμφος, ο Ανδρέας Λινός στη βιόλα ντα γκάμπα και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο τσέμπαλο, ερμήνευσαν έργα των Αρκάτζελο Κορέλι, Ντομένικο Σκαρλάτι, Πιέτρο Αντόνιο Λοκατέλι και Ντιέγκο Όρτιθ και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Για δεύτερη χρονιά φέτος το Ίδρυμα Κακογιάννη παρουσιάζει, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή του χρόνου, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, δύο εορταστικές μουσικές βραδιές με υπέροχα έργα ιταλικού μπαρόκ που ταιριάζουν απόλυτα στο πνεύμα των ημερών.

Η μουσική μπαρόκ έχει τις ρίζες της στην Ιταλία του 16ου αιώνα από όπου και εξαπλώθηκε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ιταλικού μπαρόκ, που ανέδειξαν νέες φόρμες ενόργανης μουσικής, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της χριστουγεννιάτικης αυτής συναυλίας.

Από τη Νάπολη προέρχονται οι ριτσερκάρε για βιόλα ντα γκάμπα, συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ του Ντιέγκο Όρτιθ και ακόμα οι 555 σονάτες για τσέμπαλο του διάσημου βιρτουόζου Ντομένικο Σκαρλάτι.

Στη Ρώμη, ο Αρκάτζελο Κορέλι, απέκτησε φήμη κυρίως χάρη στα κοντσέρτι γκρόσι, όπως το εξαιρετικό και δημοφιλές «Κοντσέρτο των Χριστουγέννων», ενώ συνέθεσε μερικές από τις πιο όμορφες παραλλαγές πάνω σε ένα από τα παλαιότερα μουσικά θέματα της Ευρώπης, τη «Follia». Κοντά στον Κορέλι μαθήτευσε και ο ιδιαίτερα προικισμένος συνθέτης και βιολίστης Πιέτρο Αντόνιο Λοκατέλι από το Μπέργκαμο, το συνθετικό έργο του οποίου περιλαμβάνει κυρίως έργα για βιολί, αλλά και 12 σονάτες για φλάουτο τραβέρσο.