Εμφανισιακά οι προτάσεις που ακολουθούν μπορεί να διαθέτουν μοντέρνο «περιτύλιγμα», ωστόσο, η ουσία τους παραμένει σταθερή: πιάτα βασισμένα σε ελληνικές, παραδοσιακές συνταγές ιδωμένες στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους, που βάζουν σε πειρασμό ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Κρέας ή ψάρι, η επιλογή είναι δική σας για ένα ποιοτικό και απολαυστικό γεύμα με value for money φιλοσοφία.
Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας
Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αποδόσεις σύγχρονου μπακάλικου-ταβέρνας που σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με μοντέρνα λογική. Το πρώτο εστιατόριο λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας, επί της Μητροπόλεως, ενώ τα άλλα δύο λειτουργούν στην Κηφισιά και το Χαλάνδρι. Από τις αγαπημένες προτάσεις των θαμώνων του, πλέον, εκτός από τα εκλεκτά πιάτα ημέρας, η σαλάτα του Tζίτζικα με δέκα είδη φρεσκοκομμένων λαχανικών, ανθότυρο Αμφιλοχίας, μανούρι Φαλάνης Θεσσαλίας και βινεγκρέτ μουστάρδας, το μιλφέιγ λαχανικών με τυρί µαστέλο Χίου, ψητά λαχανικά και σάλτσα βασιλικού, το λουκάνικο Ευρυτανίας µε καπνιστή πάπρικα από το αλλαντοποιείο Στρεµµένου, τα χοιρινά μπριζολάκια με καροτάκι βουτύρου, σουσάμι, πατάτες μπέιμπι, σάλτσα από πορτοκάλι και μέλι Ταϋγέτου, ο καγιανάς «αλλιώτικος» με χωριάτικα αυγά μάτια, παξιμάδι λαδιού Κυθήρων, παστό Μάνης, γιαούρτι και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας κ.α. Πληροφορίες Μητροπόλεως 12-14, Αθήνα Τηλ. 210 3247607 www.tzitzikasmermigas.gr Fb page: Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας
Κάππαρη
Από τις νεοταβέρνες που ξεχωρίζουν στην περιοχή των Πετραλώνων, πιο συγκεκριμένα στα Άνω Πετράλωνα και πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Μερκούρη. Στεγάζεται σε μια μονοκατοικία, η οποία βρίσκεται σε μια γειτονιά που σίγουρα φέρνει στο νου εικόνες της παλιάς Αθήνας. Με το σκηνικό τόσο στον εξωτερικό χώρο της αυλής (το χειμώνα κλείνεται με νάιλον) όσο και στο εσωτερικό να δημιουργεί νοσταλγικές εικόνες, επικεντρώνεται στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα με μεσογειακές επιρροές. Οι περισσότερες προτάσεις παρασκευάζονται με τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, ενώ από τις δημιουργίες του σεφ ξεχωρίζουν το κότσι με σάλτσα μελιού και τα πολύ ενδιαφέροντα ριζότι. Πληροφορίες Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα Τηλ. 210 3450288 Fb page: Κάππαρη – Πετράλωνα
Πιπεριά
Σταθερή αξία για τους κατοίκους του Νέου Ψυχικού από το 2001 όποτε και πρωτολειτούργησε, «ώριμη» πλέον η Πιπεριά υποδέχεται τους θαμώνες της, κι όχι μόνο, στον μοντέρνο χώρο, για να σερβίρει τις γευστικές προτάσεις του σεφ που προσανατολίζονται σε πιάτα που μυρίζουν το ιώδιο του Αιγαίου και εμπνευσμένες δημιουργίες με μεσογειακό «ταμπεραμέντο» και πινελιές από την Άπω Ανατολή. Οι ποιοτικές πρώτες ύλες σε συνδυασμό με την τακτική ανανέωση των πιάτων και τη διαρκή αναζήτηση νέων τεχνικών, «παντρεμένων» ιδανικά με τη σταθερότητα κατά την εκτέλεση των συνταγών, αποτελούν τα βασικότερα συστατικά του εστιατορίου. Από τις προτάσεις του καταλόγου σίγουρα θα ξεχωρίσετε τη ναυαρχίδα του που δεν είναι άλλη από το κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, φρέσκια ντομάτα και στακοβούτυρο, καθώς και τις εμπνευσμένες δημιουργίες με το ιδιαίτερο τουίστ όπως τατάκι φρέσκου σολομού, με σόγια σoς και κρέμα ουασάμπι, φρέσκα μύδια με τζίντζερ, σησαμέλαιο, σάλτσα σόγιας και τσίλι, σαλάτα με λόλες, βαλεριάνα, σταφύλια, λούζα Τήνου και κατσικίσιο τυρί. Πληροφορίες Άγγελου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό Τηλ. 210 6729114 www.piperia.com.gr Fb page: Εστιατόριο Πιπεριά
Μπεμπέκα
Νεοταβέρνα στο Χαλάνδρι, στεγασμένη σε ένα υπέροχο νεοκλασικό. Θα την προτιμήσετε για την οικογενειακή της διάθεση, το σεβασμό στο χτες και την προσαρμογή στο σήμερα, τα λίγα αλλά λαχταριστά πιάτα και τον πολύ γλυκό και προσεγμένο χώρο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεζέδες, μπιφτέκια, μπριζολάκια, παϊδάκια κοτόπουλο και μερικά μαγειρευτά. Αν πετύχετε τον κόκκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι, σας τον συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Θα τη βρείτε στην οδό Διονύσου, στρίβοντας δεξιά στην Αγίας Παρασκευής μετά την πλατεία Κένεντι. Πληροφορίες Διονύσου 16, Χαλάνδρι Τηλ. 210 6854880 Fb page: Μπεμπέκα
Κουκουνάρι
Δημιουργήθηκε με σκοπό να σας προσφέρει ένα τίμιο γεύμα, με ελληνικές γεύσεις ιδωμένες στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Το Κουκουνάρι στην καθιερωμένη, πλέον, πιάτσα του Χολαργού (λίγα βήματα από την ομώνυμη στάση μετρό) διαθέτει ένα ζεστό και προσεγμένο περιβάλλον χωρίς υπερβολές, όπου πρωταγωνιστής είστε εσείς αλλά και οι γευστικές προτάσεις της κουζίνας του, οι οποίες ως επί το πλείστον περιστρέφονται γύρω από το κρέας. Παρασκευασμένα από επιλεγμένες πρώτες ύλες και με ιδιαίτερη επιμονή στην ποιότητα τα πιάτα του σερβίρονται σε γενναίες μερίδες, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται και στις τιμές του καθώς η value for money φιλοσοφία του το έχει καθιερώσει ήδη σε γευστικό στέκι της περιοχής. Θα το προτιμήσετε για το φημισμένο χοιρινό κότσι του -η best seller πρόταση του καταλόγου- σε τραγανή κρούστα, σιγοψημένο για 8 ώρες περίπου στη γάστρα, το μοσχαράκι μπρεζέ με λιαστή ντομάτα, μανιτάρια σε κουσκουσάκι στο ζωμό του, το κοντοσούβλι κοτόπουλο, τα στριφτάρια με κόκκορα κρασά το, τους σπιτικούς κολοκυθοκεφτέδε ς, τα chips φρέσκιας πατάτας, με αυγά τηγανητά και τριμμένη γραβιέρα, καθώς και τα μπουρεκάκια μελιτζάνας. Πληροφορίες Λεωφόρος Μεσογείων 262, Χολαργός Τηλ. 210 6540400 koukounari-res taurant.gr Fb page: Koukounari/Κουκουνάρι