Παραμονές των εκλογών του 1985. Ο Μιχάλης, φοιτητής της Βιομηχανικής Σχολής, αναστατώνεται με τον ερχομό της μητέρας του Κάτιας. Οι γονείς του ζουν στην επαρχία και κείνη έρχεται στην Αθήνα για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.
Γράφει η Χαρά Κιούση
Ο νέος συγκατοικεί με τη Φανή, μια νεαρή εργαζόμενη που είναι έγκυος. Ο αδελφός της κοπέλας, ο Γιάννης, δεν ασχολείται με κάτι το ουσιαστικό παρά μόνο με τη μουσική. Οι περίεργες απόψεις του τον τον μπλέκουν σε μια αλλόκοτη κατάσταση, μ’ ένα παράνομο όπλο.
Η Κάτια μαθαίνει από τη φίλη της Μαρίκα πως ο Μιχάλης δεν πατάει στη Σχολή και πως ετοιμάζεται να φύγει για την Αμερική. Στην προσπάθειά της να τον εμποδίσει να φύγει, έρχονται σε λόγια. Εκείνος τότε απειλεί πως θα αυτοκτονήσει με το όπλο. Η αδιέξοδη κατάσταση θα ανατρέψει τα πάντα.
Το πολυεπίπεδο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη είναι ένα διαχρονικό δράμα. Έχει να κάνει με την εσωτερική αναμέτρηση των χαρακτήρων, τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας, την ανασφάλεια, τα προσωπικά τους θέλω, τα όνειρα, την επιθυμία της αλλαγής. Οι ήρωες είναι πρόσωπα παγιδευμένα σε ανικανοποίητες σχέσεις, εγκλωβισμένοι σε φοβίες, σε λάθη επιλογών. Έχουν όνειρα ματαιωμένα, προδομένα. Είναι νέοι χωρίς ιδανικά και μεσήλικες με ζωή ακυρωμένη, που λένε αλήθειες επικίνδυνες. Υπάρξεις στα όρια νευρικής κρίσης και αδυναμίας, που αφοπλίζονται από παραδοσιακές αξίες σ’ ένα κλίμα πολιτικά αβέβαιο. Οι ήρωες αναζητούν διέξοδο, διαφυγή στον έρωτα, στη φιλία, σε νεωτεριστικές και ξενόφερτες απελευθερώσεις που τους διαψεύδουν τελικά.
Η σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου απέδωσε με σωστό μέτρο στις ερμηνείες των ηθοποιών, την «εντύπωση» του πυροβολισμού. Την απειλή που νιώθει, που βιώνει ο πολίτης στη θέα ενός όπλου που εισβάλλει στα καλά καθούμενα στη ζωή του. «Στον φανταστικό κόσμο των ηρώων» του έργου, έστω κι αν δεν ακούγεται καμία εκπυρσοκρότηση, κανένας ήχος όπλου. Εδώ τα αιχμηρά και βίαια λόγια τσακίζουν και σκοτώνουν το ίδιο μ’ ένα άσφαιρο όπλο. Είναι εξ αρχής μια κλιμακούμενη απειλή , ένας κίνδυνος αναπόφευκτος. Η εξωτερική πανηγυριώτικη εκλογική ατμόσφαιρα, τα μεγάφωνα και η ιδέα μιας αλλαγής που αιωρείται, έρχεται σε αντίθεση με τον κλειστοφοβικό τους μικρό κόσμο.
Η Μίνα Χειμώνα ως Κάτια πείθει ερμηνευτικά για τις κρίσεις μιας μεσήλικης και τις αγωνίες της ως μάνα. Όσο κι αν προσπαθεί όμως να ξεδώσει και να χαρεί για λίγο την ελευθερία της, η αναφορά και η παρουσία του συζύγου της είναι διαρκής. Κάτι που επιδεινώνει τη σχέση της με το γιο της.
Ο Πάνος Νάτσης – Μιχάλης και ο Τάσος Περάκης – Γιαννούκιος διαθέτουν την ενέργεια, την ένταση, την εξωτερική δράση. Είναι χαρακτήρες αυθεντικοί, ειλικρινείς, τα λένε χύμα, νοιάζονται για τη φιλία, έστω κι αν δεν τα καταφέρνουν ολοκληρωτικά.
Η Έφη Κιούκη ως Φανή ξεπερνά κάπως τη σωστή ένταση στη φωνή της, ενώ η Λιάνα Παρούση – Μαρίκα στον άχαρο ρόλο της επιπόλαιας και ανώριμης ηλικιακά γυναίκας, αποδίδει ικανοποιητικά τα χαρακτηριστικά της.
Κοστούμια κομψά, ζεστός φωτισμός, πολυποίκιλη μουσική που λειτουργεί ειρηνευτικά και προστατευτικά για τους ήρωες και σκηνική διαμόρφωση του χώρου, που εξυπηρετεί λειτουργικά τη δράση.
«Το έργο σημαδεύει, σαν όπλο, τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα με τη σκληρή, ευθύβολή του ειλικρίνεια». Η παράσταση αξίζει της προσοχής σας.
Πληροφορίες παράστασης
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Πέτρος Νάκος
Επιμέλεια σκηνικού: Δέσποινα Χειμώνα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Νάκος / Αγγελική Κοντού
Κινησιολογία: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Φωτογραφίες: Τζίνα Σταύρου
Διανομή
Κάτια: Μίνα Χειμώνα
Μαρίκα: Λιάνα Παρούση
Μιχάλης: Πάνος Νάτσης
Γιαννούκος: Τάσος Περάκης
Φανή: Έφη Κιούκη
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή 21.15 και Κυριακή 18.15
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Φοιτητικό: 12 ευρώ
Άνεργοι/Ομάδες: 8 ευρώ
Πληροφορίες: τηλ. 210-3410011
Altera Pars
Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός