Με αφορμή την έλευση της Καθαράς Δευτέρας αναζητήσαμε εκείνα τα στέκια στην Αθήνα που θα μας σερβίρουν ουζάκι δίπλα στη θάλασσα (και όχι μόνο), φρέσκο ψάρι και πιάτα με θαλασσινά. Τόσο για casual, όσο και για πιο επίσημες περιπτώσεις τα εστιατόρια και μεζεδοπωλεία που ακολουθούν σας συστήνουν σε εξαιρετικές γεύσεις που μυρίζουν θάλασσα και αναδύουν ιώδιο για απολαυστική ψαροφαγία δίχως προηγούμενο. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Η επιλογή είναι δική σας, καθώς οι προτάσεις μας απευθύνονται τόσο στους city lovers όσο και σε εκείνους που θέλουν να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης πραγματοποιώντας μια μίνι εξόρμηση στα πέριξ της Αττικής.

Αιόλου 68

aiolou Ένας χώρος μίνιμαλ που θυμίζει νησί και αν μη τι άλλο αναδεικνύει Ελλάδα ήρθε να δώσει άρωμα στη Στοά Πάππου και Δημητρακοπούλου (Αιόλου 68) στις 25 Ιανουαρίου. Ο λόγος για το Αιόλου 68, των Βασίλη Ακρίβου από το Ψάριστον, Άγγελου Φραντζή από το BarBQ και του οινολόγου Γιώργου Ταρνάρη. Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια το κέντρο της Αθήνας αρχίζει ξανά να αποκτά γευστική προσωπικότητα. Πιάτα θαλασσινών αλλά και πιάτα για ούζο και τσίπουρο –μύδια, γαριδάκι Σύμης, γαύρος, λακέρδα, σταμναγκάθι, παστουρμάς θαλάσσης, φούσκες– πρωταγωνιστούν στον κατάλογό του θυμίζοντάς μας σε όλες τους τις εκδοχές Ελλάδα! Από τις πιο πρωτότυπες, ωστόσο, προτάσεις του Αιόλου 68 η κατηγορία «Αν το αντέχεις» με πιάτα που συνδυάζουν τα θαλασσινά με το κρέας. Από αυτές ξεχωρίσαμε τον τραχανά με γαρίδες, σπεκ και μετσοβόνε, το συκώτι με γαρίδες και το φιλέτο «γοργόνας» με αστακό και RibEye. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 13.00-01.00 Τιμές: Από 20 ευρώ/άτομο (χωρίς ποτό) Αιόλου 68, τηλ. 210 3247925, facebook page

Ψάριστον

psariston Σταθερή αξία για εκλεκτούς μεζέδες με ολόφρεσκα θαλασσινά στο Νέο Ηράκλειο. Ο χώρος του, που παραπέμπει σε κυκλαδίτικο νησί με το λευκό και το μπλε να κυριαρχούν, είναι ιδανικός για να δοκιμάσετε ιδιαίτερα και δυσεύρετα καλούδια του βυθού. Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές του funky καταλόγου είναι οι μεζέδες με θαλασσινά, όπως γαρίδες με χειροποίητο μακαρονάκι Μυτιλήνης, καπνιστά μύδια Θεσσαλονίκης, χταπόδι ψητό μαστιχάτο, γαριδάκι Συμιακό και τα άγρια όστρακα, όπως στρείδια, χτένια κ.ά. Την προσοχή σας αξίζουν, επίσης, τα πολύ ιδιαίτερα αλίπαστα, όπως ο κολιός Λέρου και η καπνιστή γλώσσα Νορβηγίας, καθώς και τα φρέσκα ψάρια ημέρας. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 13.00-01.00 Τιμές: Από 25-35 ευρώ/άτομο Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746

Τραβόλτα

travolta_2 Το όνομά της οφείλεται στον «Τραβόλτα», την ταβέρνα του χορευτή Λάκη Λαμπρόπουλου μία από τις πιο φημισμένες της Αθήνας. Σχεδόν πίσω από το σταθμό του μετρό του Αγίου Αντωνίου, η ψαροταβέρνα Τραβόλτα (ιδιοκτήτες της είναι τα αδέρφια Λιάκου από το επιτυχημένο Base Grill, αλλά και ο ψήστης της παλιάς ταβέρνας, Ανέστης) σερβίρει εμπνευσμένες δημιουργίες με βάση το φρέσκο ψάρι –ο «βασιλιάς» του καταλόγου– και τα θαλασσινά. Η έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης και η απλότητα της γεύσης αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του και κατά συνέπεια και της επιτυχίας του. Καρπάτσιο τσιπούρας, τραχανάς με θαλασσινά, φρέσκια σουπιά με κριθαράκι και νιώτικη γραβιέρα Infο Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή: 12.00- 01.00 Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 210 5719222, facebook page

Ψαράκια και Θαλασσινά

psarakia_thalassina Μεζεδοπωλείο επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στη Βάρκιζα ιδανική επιλογή για μια value for money αυθεντική γαστριμαργική εμπειρία δίπλα στη θάλασσα, σε ένα τραπέζι γεμάτο με ολόφρεσκους ψαρομεζέδες και καρπούς της θάλασσας. Από τις προτάσεις του καταλόγου, δοκιμάστε κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, μύδια πικάντικα με ούζο και ντομάτα, γαριδομακαρονάδα και ό,τι άλλο αναγράφεται στο μαυροπίνακα, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά, αναλόγως την εποχή και την ψαριά. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 13.00-00.00 Τιμές: Από 15 ευρώ/άτομο (με ποτό) Λεωφόρος Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, τηλ. 210 9654138, facebook page

Δουράμπεης

dourampeis Με ιστορία που ξεκινά από το 1932, ο Δουράμπεης, στην είσοδο του Μικρολίμανου, υπόσχεται μια ανεπανάληπτη ψαροφαγική εμπειρία. Με ξακουστό όνομα στην πόλη του Πειραιά, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα καλύτερα και πιο ενημερωμένα εστιατόρια με θαλασσινά της χώρας, ο Δουράμπεης αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλων όσοι αναζητούν το εξαιρετικής ποιότητας ψάρι ή τα ολόφρεσκα όστρακα και μαλάκια, μαγειρεμένα με μαεστρική δεξιοτεχνία. Δημιουργικά και χωρίς περιττή εκζήτηση, άλλωστε εδώ η πρώτη ύλη δεν χρειάζεται επισκίαση, τα πιάτα του Δουράμπεη μυρίζουν θάλασσα. Συνοδευόμενα από προσεγμένες οινικές επιλογές ελληνικών αμπελώνων, συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης εμπειρίας. Info Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, τηλ. 210 4122092