Έχοντας περάσει ένας μήνας και κάτι από την έλευση του 2016, ο νέος χρόνος επιφύλασσε αρκετές ενδιαφέρουσες αφίξεις στο γαστριμαργικό χάρτη της πόλης. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Συγκεντρώσαμε εκείνες που μας έκαναν… «κλικ» και σας τις παρουσιάζουμε για ανανεωμένες γευστικές εμπειρίες στην Αθήνα που σίγουρα θα συζητηθούν. Η +1 προέρχεται από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά την συμπεριλάβαμε στη λίστα μας γιατί ξεχώρισε από τις τελευταίες του 2015.
Αιόλου 68
Ένας χώρος μίνιμαλ που θυμίζει νησί και αν μη τι άλλο αναδεικνύει Ελλάδα ήρθε να δώσει άρωμα στη Στοά Πάππου και Δημητρακοπούλου (Αιόλου 68) στις 25 Ιανουαρίου. Ο λόγος για το Αιόλου 68, των Βασίλη Ακρίβου από το Ψάριστον, Άγγελου Φραντζή από το BarBQ και του οινολόγου Γιώργου Ταρνάρη. Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια το κέντρο της Αθήνας αρχίζει ξανά να αποκτά γευστική προσωπικότητα. Πιάτα θαλασσινών αλλά και πιάτα για ούζο και τσίπουρο –μύδια, γαριδάκι Σύμης, γαύρος, λακέρδα, σταμναγκάθι, παστουρμάς θαλάσσης, φούσκες– πρωταγωνιστούν στον κατάλογό του θυμίζοντάς μας σε όλες τους τις εκδοχές Ελλάδα! Από τις πιο πρωτότυπες, ωστόσο, προτάσεις του Αιόλου 68 η κατηγορία «Αν το αντέχεις» με πιάτα που συνδυάζουν τα θαλασσινά με το κρέας. Από αυτές ξεχωρίσαμε τον τραχανά με γαρίδες, σπεκ και μετσοβόνε, το συκώτι με γαρίδες και το φιλέτο «γοργόνας» με αστακό και RibEye.Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 13.00-01.00 Τιμές: Από 20 ευρώ/άτομο (χωρίς ποτό) Αιόλου 68, τηλ. 210 3247925, facebook page
Abovo
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και όχι άδικα. Το Abovo, μετακόμισε από την πλατεία Κεφαλαρίου στο Κολωνάκι για να ανεβάσει το γευστικό πήχη της Αθήνας μέσα από δύο πρωτότυπα και ποιοτικά μενού, που συνιστούν και τη διττή «προσωπικότητα» του ανανεωμένου εστιατορίου. Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου βρίσκεται για ακόμη μια φορά στα ηνία της κουζίνας, ακολουθώντας με πίστη τις αρχές του εστιατορίου που δεν είναι άλλες από το πάθος για καλό φαγητό, την αγάπη και την εκτίμηση των πρώτων υλών, καθώς και την απόλαυση που αναζητά ο κάθε γευσιγνώστης. Τα μενού χωρίζονται σε lunch (white menu) και dinner (βραδινό menu) και αποτελούνται από γευστικές προτάσεις που αποδεικνύουν –εκ του αποτελέσματος– πως ο Μιχάλης Νουρλόγλου είναι ένας από τους top σεφ της γενιάς του. Info Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: από τις 12.00 Τσακάλωφ 18, Κολωνάκι, τηλ. 210 3388838, facebook page
Italia
Αυθεντικές ιταλικές γεύσεις με βάση τους το φρέσκο ζυμαρικό, ο βασικός γνώμονας στην κουζίνα του άρτι αφιχθέντος τον Ιανουάριο του 2016 ιταλικού εστιατορίου Italia στο Καλλιμάρμαρο. «Αδερφάκι» του Tinos Italia στο χωριό Κρόκος της Τήνου (στο κυκλαδίτικο νησί λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2012), δημιουργήθηκε από τον εμπνευστή και σεφ Ονούφριο Ιωακειμίδη με σκοπό να μας μυήσει στα γαστριμαργικά μονοπάτια της Ιταλίας. Info Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 19.00-23.00, Σάββατο- Κυριακή: 14.00-23.00 Τιμές: από 15-18 ευρώ/άτομο (χωρίς ποτό) Ηρώνδα 8, Καλλιμάρμαρο, τηλ. 210 7252003, www.tinositalia.gr, facebook page