Φτάσαμε στην Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο είναι προ των πυλών, ενώ ο καιρός θα είναι σύμμαχος για ατελειώτες βόλτες στην πόλη. Μάλιστα, στην Αθήνα και αυτό το διήμερο υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις, χωρίς είσοδο για μικρούς και μεγάλους.
Το μενού περιλαμβάνει εκθέσεις, αλλά και δράσεις για τα παιδιά για να περάσουν δημιουργικά κι ευχάριστα το Σαββατοκύριακό τους.
Αναλυτικά, οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης:
Έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη – Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση της χρονιάς με αντιπροσωπευτικά, αγαπημένα έργα του ζωγράφου, Γιάννης Τσαρούχη από διαφορετικές εποχές, κάποια από τα οποία δεν παρουσιάζονται συχνά.
Οι οκτώ θεματικές ενότητες που έχουν επιλεγεί, αναπτύσσονται σε δύο ορόφους του κτηρίου της οδού Πλουτάρχου και το κάθε θέμα εκτίθεται ξεχωριστά. Πρόκειται για: Τοπία, Σπίτια, Στολές και Φορεσιές, Πορτρέτα, Θρησκευτικά, Μυθολογικά, Άνθρωποι με φτερά και τέλος Νεκρές Φύσεις.
Ο επισκέπτης βλέπει στο θέμα «Τοπία» το έργο «Ανατολή από το λιμάνι της Χίου», έργο εκ του φυσικού, και δίπλα σκηνικά, όπως οι «Βάκχες», και φανταστικά τοπία («Νέος κοιμισμένος δίπλα στη θάλασσα») με ουρανούς εμπνευσμένους από εκείνους του παραπάνω έργου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Νίκη Γρυπάρη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.
Πότε: Εγκαίνια: Σάββατο 11:00–18:00, Κυριάκη 10:00 – 16:00
Πού: Πλουτάρχου 28, Μαρούσι
Δωρεάν είσοδος: παιδιά κάτω των 18 ετών, επισκέπτες με αναπηρίες, μαθητές της ιστορίας της τέχνης, καλών τεχνών, μέλη του ICOM, Ελληνες πολίτες με την τρέχουσα κάρτα ανεργίας τους, τύπος, ξεναγοί/δάσκαλοι που συνοδεύουν σχολικές τάξεις που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους για τα προγράμματα του Σαββάτου και της Κυριακής.
«Το κουκλόσπιτο» – ArteVisione Gallery
Η ομαδική εικαστική έκθεση «Το Κουκλόσπιτο», αποτελεί την καθιερωμένη ετήσια επετειακή επιμελητική πρόσκληση της Artevisione και του Νίκου Χιωτίνη στην αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα έξι χρόνια λειτουργίας του εκθεσιακού αθηναϊκού χώρου.
Ο τίτλος της έκθεσης που προτάθηκε από την επιμελήτρια, αποτελεί μια δυνητική πρόσκληση για την αποτύπωση ενός προσφιλούς πεδίου του κόσμου των παιχνιδιών που ασκούν εξακολουθητική έλξη σε όλους μας με κυρίαρχες τις κούκλες, το κουκλόσπιτο και το μικρονοικοκυριό του που ήδη σε πρώιμη εποχή χρησίμευσε ως πρακτική μέθοδος διδαχής σε μελλοντικές οικοδέσποινες.
Αποτελεί επίσης συμβολική αναφορά στον δυνητικό εγκλεισμό μέσα σε ένα φαινομενικά υποδειγματικό ανέφελο μικρόκοσμο. Το ομότιτλο κορυφαίο θεατρικό έργο του Ίψεν εξάλλου στο οποίο αναφέρονται επίσης κάποια από τα συμμετέχοντα έργα της έκθεσης, καταπιάνεται ακριβώς με τη συνθήκη αυτή, μέσω της εξιστόρησης της ζωής της ηρωίδας του, Νόρας. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται επίσης αγαπημένες κούκλες και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα των συμμετεχόντων.
Πότε: Σάββατο 11:00 – 15:00
Πού: Πηλίου 5, ΑΘήνα
«Όπερα και Μπαλέτο Τσέπης: Κάρμεν» – ΕΛΣ
Η ετήσια σειρά εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει την Κάρμεν για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, για μία ακόμα συναρπαστική εμπειρία διαδραστικής γνωριμίας με το ρεπερτόριο της όπερας και του μπαλέτου.
Αυτήν τη φορά, η ιδιαίτερη ματιά του διακεκριμένου χορογράφου και χορευτή Γιόαν Ίνγκερ πάνω στην ιστορία της Κάρμεν θα αποτελέσει την έμπνευση για μια διαδραστική παράσταση, η οποία θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία μέσα από συμμετοχικές δράσεις, να εμβαθύνουν στον σύνθετο συναισθηματικό κόσμο των ηρώων –και ειδικότερα του Δον Χοσέ, που συγκλονίζεται από τα έντονα συναισθήματα του θυµού, της ζήλιας και της θλίψης–, να εκφραστούν μέσα από την κίνηση και τη μουσική, και να παρέμβουν στην εξέλιξη της διάσημης ιστορίας δίνοντας το δικό τους τέλος.
Τεχνικές του Θεάτρου στην Εκπαίδευση καθώς και μουσικοκινητικά παιχνίδια θα προσκαλέσουν τους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να γίνουν ενεργό μέρος της ιστορίας, η οποία θα ξεδιπλωθεί άλλοτε με αφήγηση και άλλοτε με δραματοποίηση ρόλων, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Παιχνίδια γνωριμίας, ομαδικοί ρόλοι, κίνηση μετά μουσικής, τραγούδι, παίξιμο μουσικών οργάνων, η χρήση του σώματος ως μουσικού οργάνου αλλά και η συζήτηση είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά θα διεισδύσουν στην ιστορία, θα αλλάξουν την τροπή της και θα εξερευνήσουν τα συναισθήματα των ηρώων αλλά και τα δικά τους.
Η δράση στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τη σπουδαία µουσική των Σεντρίν – Μπιζέ, στην εξοικείωσή τους με την κίνηση και τον χορό ως µέσο έκφρασης, αφήγησης και επικοινωνίας, στην ενδυνάμωση της συναισθηματικής έκφρασης και ιδιαίτερα στην επεξεργασία του θυμού και της θλίψης, στην καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας, στην ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης και στην ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης. Παράλληλα, η διαχρονικά επίκαιρη ιστορία της Κάρμεν γίνεται το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη διαφορετικότητα, τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις και τα στερεότυπα, αλλά και την αξία κάθε ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.
Σχεδιασµός / Υλοποίηση: Σταυρούλα Παυλίκου (µουσικός, ψυχολόγος, µουσικοθεραπεύτρια), Μαρία Τερζάκη (ηθοποιός, µουσικός, σκηνοθέτρια, θεατροπαιδαγωγός, εκπ. δραµατοθεραπεύτρια)
Επιµέλεια κίνησης: Θάλεια Δήτσα (χορεύτρια, χορογράφος, εκφραστική θεραπεύτρια)
Ηλικίες: 8 έως 12 ετών
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 10, 11, 17, 18 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα έναρξης: Σάββατο 17.00, Κυριακή 11.00
Μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις – Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Mια νέα χρονιά γεμάτη προκλήσεις ξεκινά και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών είναι εδώ με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις. Με μήνυμα «Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών δεν είναι μόνο Μουσείο», το Μουσείο συνεχίζει και φέτος να αλλάζει µορφή και να µετατρέπεται κάθε φορά σε κάτι διαφορετικό! Γίνεται Θέατρο, Ακαδηµία τέχνης, Stem Εργαστήρι, Εργαστήρι Πηλού, Ψηφιδογραφίας & Πλεξίματος, Γκαλερί, Ταχυδροµείο, Game Show, Εργαστήρι Storytelling & Re-use Lab!
Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η δράση, «Κινούμενοι ανεμόμυλοι».
Με το πάτημα ενός διακόπτη σήμερα έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα! Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι… Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και προσπάθειες! Σ’ αυτό το εργαστήρι τα παιδιά μαθαίνουν πώς φτάσαμε στη σημερινή τεχνολογία, ενώ θα φτιάξουν ένα μοντέλο λειτουργικής ανεμογεννήτριας που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα φυσώντας τη φτερωτή της.
Οι θέσεις ανοίγουν 15 μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής κάθε προγράμματος.
Πότε: Κυριακή11/02, 12.30-14.00
Πού: Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά
Παιδιά: 9-12 ετών
Συμμετοχή: Δωρεάν