Ο σχεδιασμός αυτοκινήτων είναι ξεκάθαρα επιστήμη, πολλές επιστήμες μαζί για την ακρίβεια.

Μηχανική, μεταλλουργία, φυσική, χημεία, πληροφορική και πολλές ακόμα «σκληρές» πειθαρχίες συνεργάζονται για να κατασκευαστεί κάτι άξιο να κυκλοφορήσει στους δρόμους.

Ο σχεδιασμός είναι ωστόσο και τέχνη.

Και σαν τέχνη θα τον αντιμετωπίσουμε εδώ!

Εφευρέτες, σχεδιαστές και κατασκευαστές έχουν κατά καιρούς παράξει πρωτότυπα που προκαλούν το λιγότερο αμηχανία.

Κι όταν λέμε αμηχανία, ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει μια γερή δόση εκκεντρικότητας, ιδιορρυθμίας και παραξενιάς που όμοιά της να μην έχουμε ξαναδεί!

Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία αυτή λοιπόν, ιδού 5 πραγματικά οχήματα -και όχι concepts- που κόβουν τους δεσμούς με το «παραδοσιακό»…

Terrafugia Transition



Το υγρό όνειρο της ανθρωπότητας εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια για ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι γεγονός! Δεν είναι βέβαια η πρώτη προσπάθεια για κάτι τέτοιο, είναι όμως η πλέον αποτελεσματική.

Οι μηχανικοί της Terrafugia, μιας κατασκευαστικής ελαφρών αεροσκαφών με έδρα τη Βοστόνη των ΗΠΑ, το αποκαλούν «αεροσκάφος φιλικό στον δρόμο». Κι αυτό γιατί το όχημα λειτουργεί πράγματι ως street-legal αυτοκίνητο μέχρι να φτάσεις στον αεροδιάδρομο.

Κι όταν έρθει η ώρα για απογείωση, ο οδηγός-πιλότος ενεργοποιεί με το πάτημα ενός κουμπιού τον μηχανισμό που ξεδιπλώνει τα φτερά και το Terrafugia Transition είναι πανέτοιμο για τους αιθέρες.

Το Transition μπαίνει λοιπόν στη λίστα μας για την ασυναγώνιστη -και αντισυμβατική- διπλή του χρήση. Είναι η πλέον αποδοτική απόπειρα να λυθεί ένα ακανθώδες πρόβλημα των μεταφορών εν γένει. Είναι ωστόσο και ο σχεδιασμός του: δεν μοιάζει με τίποτα, δεν θυμίζει τίποτα…

Αυτοκίνητο-Cupcake

Έχετε νιώσει ποτέ ότι τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής είναι κομματάκι βαρετά; Αν ναι, το Cupcake Car, σχεδιασμένο από την designer Lisa Pongrace, μπορεί να προσθέσει το αλατοπίπερο (ή τη ζάχαρη) που χρειάζεστε στην αυτοκίνηση!

Κι ενώ φαίνεται λαχταριστό και αφράτο, μην περιμένετε ωστόσο επιδόσεις που κόβουν την ανάσα: το ηλεκτρικό του μοτέρ το κινεί σε ταχύτητες 11 χλμ/ώρα, θα μπορούσες δηλαδή να επιλέξεις τα πόδια αντιθέτως.

Γι’ αυτούς πάντως που διαθέτουν την άσβεστη δίψα για «γλυκερά» οχήματα (και έχουν φυσικά τη δυνατότητα να δαπανούν σημαντικά ποσά για να φαίνονται διαφορετικοί), ο Neiman Marcus τους έχει μια έκπληξη: μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους αυτοκίνητο-κέικ, πλήρως καστομαρισμένο στις γλυκαντικές τους ανάγκες, με μόνο 25.000 δολάρια!

Catmobiles

Από τα cupcakes στις απίθανες μηχανοκίνητες γάτες! Η μανία με τα ιντερνετικά γατάκια χτυπά τη μηχανοκίνηση και τα αποτελέσματα… δεν κρύβονται.

Μιλώντας για περίεργα οχήματα, τα Catmobiles σκοράρουν ιδιαίτερα υψηλά, χάρη στην ιδιαιτερότητα και την πρωτοτυπία τους. Αλλά και τον λυσσαλέο ανταγωνισμό για το καλύτερο.

Σταθερό θέαμα στο εξωφρενικό φεστιβάλ Burning Man, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην έρημο Black Rock της Νεβάδα, έχουν και μια λειτουργική χροιά: σύμφωνα με τους κανονισμούς του φεστιβάλ, απαγορεύεται οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα στις εγκαταστάσεις του, εκτός βέβαια κι αν είναι ένα αργοκίνητο γατο-όχημα!

Τα μεταλλαγμένα αυτά οχήματα λαμβάνουν ειδική άδεια από τους διοργανωτές για να περιφέρουν τις ουρές τους στα πεπραγμένα της μουσικής γιορτής.

Περιορισμοί στην ταχύτητα και τον σχεδιασμό τους διασφαλίζουν ότι τα μηχανικά αυτά πλάσματα δεν θα αποβούν μοιραία για κανέναν, ενώ ο διαγωνισμός των συμμετεχόντων κάθε χρόνο για το πλέον υπέροχο αιλουροειδές δίνει και παίρνει…

WaterCar Python

Η καλιφορνέζικη φίρμα WaterCar απέχει πολύ από το να είναι η μόνη κατασκευαστική που προσπαθεί να παράξει αμφίβια οχήματα. Μπορεί ωστόσο να περηφανεύεται ότι κατασκευάζει τα πλέον συναρπαστικά!

Με μότο της «τα γρηγορότερα αμφίβια οχήματα του κόσμου», η WaterCar έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστή στη μικρή κοινότητα των ιδιωτών που αρέσκονται να οργώνουν τις θάλασσες με το αυτοκίνητό τους. Και είναι φυσικά έτοιμοι να πληρώσουν πάνω από 200.000 δολάρια για το προνόμιο αυτό.

Η WaterCar τράβηξε αρχικά τα βλέμματα με το Chevy Camaro της, ειδικά σχεδιασμένο να μετατρέπεται από αυτοκίνητο σε ταχύπλοο γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν έμεινε ωστόσο εκεί, και πλέον αναλαμβάνει κατά παραγγελία τη μεταποίηση του οχήματός σου σε αμφίβιο.

Όσο για το καμάρι της φίρμας, ακούει στο όνομα Python και συνδυάζει χειροποίητο σασί από fiberglass με την πλευστότητα ενός σκάφους. Όσο για τις επιδόσεις του, εντός νερού μιλάμε για ταχύτητες 52 κόμβων (96 χλμ/ώρα), χάρη στον LS1 Corvette κινητήρα του, και περισσότερα από 200 χλμ/ώρα στον δρόμο.

Καθόλου άσχημα, αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για αμφίβιο που δεν χρειάζεται καμία μετατροπή για την εναλλαγή της λειτουργίας του…

Dodge Tomahawk

Η Dodge Tomahawk, η εξτραβαγκάντζα των 500 και πλέον αλόγων -που μοιάζει με μηχανή-, μπαίνει στη λίστα μας για την οργιάζουσα και αυθάδικη αποτίναξη κάθε έννοιας πρακτικότητας! Οι σχεδιαστές αποφάσισαν να κάνουν τρέλες, αλλά τις έκαναν με τρόπο μοναδικό. Και εκκωφαντικό.

Με την κυκλοφορία της το 2003, ιθύνοντας της Dodge την αποκάλεσε «ισχυρό χαστούκι στη μετριότητα» και είχε τους λόγους του. Βλέπετε «φοράει» τον ίδιο V10 κινητήρα με το supercar της Dodge, το φοβερό και τρομερό Viper!

Στις στροφές θα έχει ίσως ένα μικρό πρόβλημα, αλλά με το 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 2,6 δευτερόλεπτα, ποιος χρειάζεται να στρίψει; Σίγουρα όχι εμείς, καθώς έχουν πουληθεί όλες, με τιμές πάνω από 500.000 δολάρια η καθεμία, ενώ καμιά τους δεν είναι street legal.

Απλά καταπληκτική (με τον δικό της βαρύγδουπο τρόπο)…