Δύο ζωντανοί θρύλοι της σύγχρονης μηχανοκίνησης έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι στις αγωνιστικές πίστες του Λος Άντζελες.

Πάντα ανοιχτός σε νέες προκλήσεις, ο οχτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του WRC και οδηγός του Citroen DS3 «XL», Sebastian Loeb αποδέχτηκε την πρό(σ)κληση του Travis Pastrana για να λάβει μέρος στα «X Games» την Κυριακή, 1 Ιουλίου στο Λος Άντζελες.

Μπορεί οι 71 νίκες σε 23 διαφορετικά ράλι από τη Σουηδία και την Αυστραλία μέχρι το Μεξικό και την Ιαπωνία να επιβεβαιώνουν μια σπουδαία καριέρα, ωστόσο οι νέες προκλήσεις κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι για τον αλσατό παγκόσμιο πρωταθλητή του WRC.

«Μου αρέσει να διαγωνίζομαι και να δοκιμάζομαι συνεχώς σε καινούριες κατηγορίες. Μια εβδομάδα μετά το ράλι της Νέας Ζηλανδίας, θα βρίσκομαι στο Λος Άντζελες αποδεχόμενος την πρόσκληση του Travis Pastrana».

«Το Rallycross της Ευρώπης προσφέρει θέαμα, ωστόσο η αμερικάνικη εκδοχή είναι πολύ πιο extreme! Για αυτό δεν χρειάστηκε να ερωτηθώ δύο φορές για τη μοναδική αυτή ευκαιρία που μου δόθηκε να έρθω αντιμέτωπος με κορυφαίους οδηγούς όπως ο Marcus Gronholm, έχοντας στα χέρια μου ένα Citroen DS3 545 ίππων».

Στην προσπάθεια της να διασφαλίσει την επικράτηση του Loeb, η Citroen εξέλιξε το μοντέλο DS3 μετονομάζοντας το σε XL ώστε να παραπέμπει στα «X Games».

Με ελάχιστες διαφορές στο design αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις στην απόδοση συγκριτικά με το DS3, το εξελιγμένο DS3 XL δοκιμάστηκε από τον Loeb στην πίστα Dreux στις Βερσαλλίες και όλα δείχνουν έτοιμα για τη μεγάλη μάχη.

Δείτε εδώ την πρό(σ)κληση του Travis Pastrana…

και την άμεση απάντηση του Sebastian Loeb…

Το 2011 οργανώθηκε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rallycross (GRC) με τρεις αγώνες. Φέτος το GRC έχει πέντε γύρους, συμπεριλαμβανομένων και των «X Games» Λος Άντζελες που σηματοδοτούν ότι η σεζόν βρίσκεται στο μέσο της.

Οι αγώνες γίνονται σε μικτές πίστες (χώμα/χαλίκι/άσφαλτος) μήκους 1 χιλιομέτρου. Υπάρχουν δύο δοκιμασίες των τεσσάρων γύρων η καθεμία, που καθορίζουν την κατάταξη για την εκκίνηση του τελικού ο οποίος διαρκεί πέντε γύρους.

Σε κάθε αγώνα, οι οδηγοί θα πρέπει να ολοκληρώνουν ένα γύρο «Joker lap» που ακολουθεί ένα διαφορετικό, μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Η έξτρα διαδρομή περιλαμβάνει ένα άλμα 20 μέτρων και αυτό το highlight κρατά τους θεατές με κομμένη την ανάσα.

Οι «Ολυμπιακοί Αγώνες των extreme sports», τα «X Games», διοργανώνονται από το 1994.