Στην έκθεση του Los Angeles των ΗΠΑ, που θα διεξαχθεί 19-28 Νοεμβρίου, η σουηδική εταιρεία θα παρουσιάσει ένα νέο crossover μοντέλο. Πρόκειται για το 9-4X το οποίο θα χρησιμοποιεί μηχανικά σύνολα από το 9-5 που έχουμε γνωρίσει, ενώ η εξωτερική του σχεδίαση θα βασίζεται στο 9-4X BioPower concept του 2008.

Η εξέλιξη του μοντέλου είχε ξεκινήσει το διάστημα όπου η Saab άνηκε στην GM με αποτέλεσμα το 9-4Χ να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα «Theta Premium» της δεύτερης, την οποία επίσης συναντάμε και στη νέα Cadillac SRX. Η τελική του μορφή δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, όμως πηγές αναφέρουν ότι θα μοιάζει πολύ με το concept 9-4X BioPower της φωτογραφίας, που παρουσιάστηκε το 2008 στην έκθεση του Ντιτρόιτ.

Από πλευράς κινητήρων, τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, όμως υποψήφια είναι τα σύνολα που συναντάμε και στο νέο 9-5. Έτσι θα έχουμε το δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο με τους 220 ίππους, καθώς και τον υπερτροφοδοτούμενο V6 των 2,8 λίτρων με τους 300 ίππους. Τέλος, δεν είναι διόλου απίθανο να το δούμε και με το μικρότερο κινητήρα του 9-5 που θα έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορές όπως η δική μας αφού πρόκειται για τον επίσης υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο των 1,6 λίτρων και 180 ίππων. Στον τομέα της κίνησης το μοντέλο θα χρησιμοποιεί τεχνολογία Haldex για τη μετάδοση και στους τέσσερις τροχούς, ενώ στον πίσω άξονα θα φέρει και το γνωστό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης eLSD, καθώς φημολογείται ότι θα υπάρχει και προσθιοκίνητη έκδοση. Η παραγωγή του αυτοκινήτου θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους, με αυτό να είναι διαθέσιμο την άνοιξη του 2011.

Πηγή: autotriti.gr