Εντύπωση προκαλούν οι νέες πληροφορίες που θέλουν το εντυπωσιακό σχεδιαστικά φουτουριστικό πρωτότυπο XL1 της VW να είναι έτοιμο για να μπει στην παραγωγή, όχι στο μακρινό μέλλον αλλά μόλις το 2013.

Όταν η Volkswagen παρουσίασε το πρωτότυπο XL1 πριν από περίπου ένα χρόνο σε ειδική έκθεση στο Kατάρ μάλλον κανείς δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο με ιδιαίτερη σημασία. Όπως φαίνεται όμως τώρα, το ιδιαίτερο αυτό concept θα απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια, αφού θα ξεκινήσει να παράγεται, σε περιορισμένο αριθμό, από το 2013.

Το XL1 είναι 2θέσιο και φέρει υβριδική τεχνολογία με συνδυασμό ηλεκτρικού μοτέρ 27 ίππων και κινητήρα diesel 0,8 λίτρων με 2κυλίνδρους και ισχύ 48 ίππων. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το σχήμα του αυτοκινήτου που υποδεικνύει πως είναι προϊόν εκτεταμένης αεροδυναμικής μελέτης.

Από τεχνολογικής άποψης, το XL1 μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά από ηλεκτρική ισχύ σε ταχύτητες μέχρι τα 35 χλμ./ώρα και φέρει αυτόματο σειριακό κιβώτιο DSG 7 σχέσεων.

Επί της ουσίας, ο λόγος για τον οποίο θα παράγεται αρχικά σε περιορισμένο αριθμό είναι μάλλον γιατί οι τεχνολογίες που ενσωματώνει έχουν πολύ υψηλό κόστος. Ωστόσο, αξίζει την προσοχή του κοινού των τεσσάρων τροχών, γιατί δείχνει πολλά ως εφαρμογή για βιώσιμες μετακινήσεις στο μέλλον.

Μάλιστα, φημολογείται πως ο 2κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας που φέρει θα χρησιμοποιηθεί αργά ή γρήγορα και στη γκάμα του up!.

Πηγή: autotriti.gr