Το λευκό πέπλο που σκεπάζει πολλές περιοχές της χώρας, δημιουργεί προβλήματα και στην κίνηση των οχημάτων. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τη χρήση του αυτοκίνητου.
Ο βετεράνος οδηγός αγώνων αυτοκίνητου, Ιαβέρης, συμβουλεύει τους οδηγούς για το πώς θα κινούνται ασφαλώς στους χιονισμένους δρόμους, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Καταρχάς πρέπει να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, όσοι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Μην ξεχνάμε ότι ο οδηγός έχει μεγάλη ευθύνη στη περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα. Η κατάλληλη προετοιμασία περιλαμβάνει την εκπαίδευση του οδηγού, καθώς και την ανάλογη προετοιμασία του αυτοκίνητου».
Σύμφωνα με τον Ιαβέρη, τα μυστικά της ασφαλούς οδήγησης σε χιονισμένο δρόμο είναι:
«Η πρώτη κίνηση του οδηγού είναι να βάλει τις κατάλληλες αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς. Ελπίζω να γνωρίζει πώς μπαίνουν οι αλυσίδες και να μην ταλαιπωρηθεί. Μόλις βρεθεί στον χιονισμένο δρόμο πρέπει να κάνει μαλακές κινήσεις και να κρατάει μεγάλες αποστάσεις από τα άλλα οχήματα. Η χαμηλή πρόσφυση του δρόμου, λόγω του χιονιού, δεν συγχωρεί λάθη».
Η κίνηση στο χιόνι κρύβει πολλές κακοτοπιές. Τι θα κάνει ο οδηγός αν το προπορευόμενο όχημα σταματήσει απότομα, ή πώς θα ελέγξει την κίνηση του αυτοκίνητου στην κατηφόρα;
«Η βασική αρχή είναι μικρή ταχύτητα και να αποφύγεις τη χρήση του φρένου. Μόλις πατήσεις το φρένο, το αυτοκίνητο ξεφεύγει από την πορεία του και αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να γίνει ατύχημα. Βάζουμε δεύτερη, η τρίτη σχέση, στο κιβώτιο ταχυτήτων και πατάμε μαλακά το γκάζι» λέει ο Ιαβέρης.
Όσο για τη νύχτα, που η θερμοκρασία πέφτει ακόμη περισσότερο και προκειμένου να μην παγώσουν βασικά «εργαλεία» του οχήματος, ο οδηγός πρέπει να σηκώσει τους υαλοκαθαριστήρες και να ρίξει ειδικό σπρέι στις κλειδαριές. Αν, δε, τα τζάμια καλυφθούν με χιόνι ή πάγο, πρέπει να χρησιμοποιήσει την ξύστρα και σε καμία περίπτωση να μη χτυπήσει το τζάμι με αιχμηρά αντικείμενα.
Για την περίπτωση, που δεν ήταν διαθέσιμο το ειδικό σπέι, για να ξεπαγώσουν οι κλειδαριές συνιστάται ρίψη ζεστού νερού. «Βάζουμε το κλειδί στην κλειδαριά και προσπαθούμε με μαλακές κινήσεις να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της» συμβουλεύει ο Ιαβέρης.