Η κατάσταση των ελαστικών του οχήματός μας είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της οδικής ασφάλειας. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αυξήσουμε το χρόνο ζωής τους.

Η καλή κατάσταση των ελαστικών του οχήματός μας είναι θέμα μείζονος σημασίας, καθώς αυτά ουσιαστικά είναι υπεύθυνα για την επαφή του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα. Η σωστή συντήρησή τους, όμως, είναι και οικονομικά προσοδοφόρα, μιας και ένα σετ ελαστικών μπορεί να κοστίζει -ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο- μέχρι και μια μικρή περιουσία. Εύλογα, λοιπόν, πρέπει να επιδείξουμε τη δέουσα προσοχή, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής τους. Ας δούμε μαζί τις βασικές μεθόδους προστασίας των ελαστικών μας.

Τακτικός έλεγχος πίεσης
Πρέπει πάντα να ακολουθούμε την ενδεδειγμένη από τον κατασκευαστή πίεση των ελαστικών μας. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τακτικά την πίεσή τους (όταν αυτά είναι κρύα), ενώ καλό είναι να διορθώνουμε την πίεση ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρουμε, βάσει πάντα όσων προβλέπει ο κατασκευαστής.


Σύνεση στην οδήγηση

Η «επιθετική» ή «παιχνιδιάρικη» οδήγηση, γεμάτη από σπιναρίσματα, απότομα φρεναρίσματα και πίεση στις στροφές, προκαλεί πρόωρη (και ανομοιόμορφη) φθορά του πέλματος του ελαστικού. Ο λόγος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, που με τη σειρά τους, μαλακώνουν τη γόμα και φθείρουν το λάστιχο.

Ο ρόλος της ανάρτησης
Όταν τα αμορτισέρ πλησιάζουν προς το τέλος της ζωής τους, αλλάζει η γεωμετρία ολόκληρου του συστήματος της ανάρτησης. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να κλονίσει την προσφερόμενη ασφάλεια. Επιπλέον, έχει ως συνέπεια τη γρηγορότερη και ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών, με τα αποτελέσματα που αναλύσαμε πιο πάνω.

Πηγή: autotriti.gr