Tα Volvo V40 και V40 Cross Country είναι από τα μεγαλύτερα best-sellers στην ιστορία της μάρκας, ανανεώθηκαν πρόσφατα, καθώς η φίρμα προχώρησε σε ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των μοντέλων.

Εμφάνιση

Εξωτερικά, η κυριότερη αλλαγή αφορά στη γρίλια και τα φωτιστικά σώματα, με σαφείς επιρροές από τη σειρά V90. Τις αλλαγές αυτές συμπληρώνει μία νέα γκάμα από μοντέρνες ζάντες αλουμινίου καθώς και η ένδειξη της έκδοσης εξοπλισμού με καλαίσθητο πλακίδιο δίπλα στην ένδειξη κυβισμού του μοντέλου, στο πίσω μέρος, στα πρότυπα της σειράς 90.

Παράλληλα με τις εξωτερικές αλλαγές, διαφοροποιείται και η χρωματική παλέτα στην οποία προσφέρονται τα μοντέλα. Κυριαρχούν δύο ολοκαίνουργιες, μοντέρνες αποχρώσεις του μπλε, οι Amazon Blue και Denim Blue, καθώς και τρία ακόμα χρώματα που ήδη προσφέρονται σε άλλα μοντέλα της Volvo αλλά κάνουν το ντεμπούτο τους στη σειρά 40: πρόκειται για τα Bursting Blue, Mussel Blue και Luminous Sand.

volvo2

Στο εσωτερικό, υπάρχουν νέες ταπετσαρίες, στο ίδιο μοτίβο που είχε πρωτοπαρουσιάσει η Volvo στο Concept Estate και πέρασαν στην παραγωγή. Διαθέσιμη είναι πλέον και η επιλογή δίχρωμου ανθρακί/μπεζ δερμάτινου τιμονιού καθώς και νέες διακοσμητικές επιφάνειες αλουμινίου για την κεντρική κονσόλα, σε τρεις διαφορετικές επιλογές (Milled Aluminium, Black Grid Aluminium και Stealth). Τέλος, προσφέρονται εξωτερικές, μοντέρνες ραφές στα καθίσματα και στις πλαϊνές ταπετσαρίες για πιο σπορ εμφάνιση και για πρώτη φορά, προαιρετικά, μαύρη επένδυση στην επιφάνεια της οροφής.

Ασφάλεια

Τα V40 και V40 Cross Country στοχεύουν στο να αποτελούν πρότυπα ασφάλειας. Πρόκειται για τα μόνα αυτοκίνητα που διαθέτουν αερόσακο πεζού στο βασικό τους εξοπλισμό ενώ εξοπλίζονται προαιρετικά – εκτός των άλλων – και με ανίχνευση πεζών και δικυκλιστών με αυτόματο φρενάρισμα.

volvo3

Κινητήρες-Κιβώτια

Οι εκδόσεις V40 εξοπλίζονται με τα τελευταίας τεχνολογίας κινητήρια συστήματα της οικογένειας Drive-E, τα οποία είναι σχεδιασμένα, εξελιγμένα και κατασκευασμένα από την ίδια τη σουηδική μάρκα. Προσφέρουν εντυπωσιακά επίπεδα ισχύος από 120 έως και 245 ίππους, παράλληλα με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές ρύπων που ξεκινούν από μόλις 82 γρμ./χλμ. CO2. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η T3 έκδοση των 152 ίππων, η οποία προσφέρεται με το νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, το οποίο ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου και προσφέρεται χωρίς χρέωση. Αναλυτικότερα για τα κινητήρια συστήματα των νέων V40 και V40 Cross Country στο Volvo Drive-E Factsheet.

Εξοπλισμός-Τιμές

Με την ευκαιρία παρουσίασης των νέων V40 η φίρμα παρουσιάζει δύο νέες εκδόσεις εξοπλισμού, οι οποίες για το λανσάρισμα και για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων προσφέρονται σε προνομιακή τιμή.

Το V40 T3 1.5 Auto προσφέρεται σε μία νέα έκδοση εξοπλισμού, την Kinetic Plus. Η ένδειξη «plus» αφορά επιπλέον εξοπλισμό που περιλαμβάνει ηχοσύστημα High Performance με οθόνη 5” και χειριστήρια στο τιμόνι, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες με φωτισμό εδάφους, φλας LED, θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός, τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι με διακοσμητικές λεπτομέρειες αλουμινίου και αισθητήρα βροχής.

Ο επιπλέον αυτός εξοπλισμός έρχεται να προστεθεί στον ήδη πολύ πλούσιο εξοπλισμό της Kinetic, η οποία μέχρι σήμερα αποτελούσε τη βασική έκδοση του συγκεκριμένου μοντέλου, που εκτός άλλων περιλαμβάνει City Safety 2ης γενιάς για την αποφυγή συγκρούσεων (ενεργό έως τα 50 χλμ./ώρα), όλη τη σειρά αερόσακων (οδηγού, συνοδηγού, πλευρικούς, οροφής) και επιπλέον γονάτου για τον οδηγό και αερόσακο πεζού, ABS, σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας και πρόσφυσης, Start/Stop, σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις (SIPS) και προστασίας αυχένα (WHIPS), κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο air-condition, ηλεκτρικά παράθυρα μπρος-πίσω, φώτα ημέρας, υπολογιστή ταξειδιού, πολλαπλά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού, αεροτομή οροφής, ζάντες αλουμινίου και πολλά άλλα. Το V40 T3 1.5 Auto στην έκδοση εξοπλισμού Kinetic Plus, με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων να ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του μοντέλου, έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 22.500 ευρώ.

volvo5

Διαθέσιμη παραμένει και η έκδοση Livstyl, με τον εξοπλισμό (επιπλέον του βασικού) να περιλαμβάνει ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη υψηλής ανάλυσης 8” , cruise control, αισθητήρες παρκαρίσματος, ηχοσύστημα High Performance με έγχρωμη οθόνη 5”, CD player, USB, Bluetooth, χειριστήρια στο τιμόνι και 8 ηχεία, πακέτο εσωτερικού φωτισμού LED, δερμάτινο φωτιζόμενο επιλογέα ταχυτήτων με διακόσμηση αλουμινίου. Στην έκδοση Livstyl, το V40 T3 1.5 Auto, έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 25.200 ευρώ.

volvo6

volvo4

Αντίστοιχα, νέα έκδοση υπάρχει και για το V40 Cross Country. Πρόκειται για τη Dynamic, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μία αναβάθμιση της ήδη πλούσιας έκδοση Livstyl. Πιο αναλυτικά, η έκδοση Dynamic διαθέτει ηχοσύστημα Sensus Connect High Performance με μεγαλύτερη έγχρωμη οθόνη 7”, DVD player, USB και iPod, Bluetooth, χειριστήρια στο τιμόνι και 8 ηχεία, φωνητικό έλεγχο και σκληρό δίσκο 10GB, προεγκατάσταση συστήματος πλοήγησης καθώς και δυνατότητα σύνδεσης με το internet μέσω smartphone, αναβάθμιση ταπετσαρίας σε ύφασμα/βινύλιο και πιο εντυπωσιακές ζάντες αλουμινίου. Το V40 Cross Country T3 1.5 Auto στην έκδοση εξοπλισμού Dynamic έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 26.600 ευρώ.

Νίκος Τσάδαρης