Σοβαρότατες επιπτώσεις για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται πως είχαν οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα το Μάρτιο. Στο μισό μειώθηκε η παραγωγή των εταιριών Toyota και της Honda, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε και η Nissan.

Κύρια αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η έλλειψη των συναρμολογούμενων τμημάτων και ιδίως των ηλεκτρικών συστημάτων τα οποία παράγονται σε εργοστάσια στα βορειοδυτικά της χώρας. Οι μονάδες παραγωγής αυτές υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από το τσουνάμι αλλά και το σεισμό.

Η Toyota αν και ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως, σήμερα έχει υποχωρήσει στη τρίτη θέση. Η παραγωγή της μειώθηκε κατά 48% περίπου σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 που συνεπάγεται 350.000 λιγότερα οχήματα.

Η Honda, υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση με πτώση της τάξης του 52,9% ενώ η Nissan κατάφερε να περιορίσει την πτώση στο 22,4%.

Η επιστροφή της παραγωγής σε κανονικούς ρυθμούς δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν το Δεκέμβριο αυτού του έτους σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Toyota. Αντίθετα, για τη Nissan η παραγωγή θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι τον Οκτώβριο.