Η ουδετερότητα του άνθρακα στις μετακινήσεις αποτελεί θεμελιώδη στόχο στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και μια αυτοκινητοβιομηχανία όπως η Renault πρέπει να φέρει επανάσταση στον τρόπο που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα οχήματά της.
Αυτή η προσέγγιση εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το Renault Emblème, που θα εκτίθεται στο περίπτερο της μάρκας στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού από 14 έως 20 Οκτωβρίου.
Η κύρια πρόκληση αυτού του project, που αποτελεί ορόσημο για τη μάρκα, εστιάζει στο βαθμό στον οποίο έχει μεγιστοποιηθεί η πλήρης ουδετερότητα από τις εκπομπές άνθρακα καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του οχήματος, από την παραγωγή μέχρι την απόσυρσή του. Το Renault Emblème προχωρά την προσέγγιση ένα βήμα παραπέρα, μειώνοντας κατά 90% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (ισοδ. CO2), σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο σύγχρονο όχημα, εκπέμποντας μόλις 5 τόνους ισοδυνάμου CO2, από την παραγωγή μέχρι την απόσυρσή του.
Νέα σχεδιαστική προσέγγιση
Το Emblème συμβολίζει μια νέα ολιστική προσέγγιση στο πεδίο του σχεδιασμού ενός οχήματος. Η εξωτερική του σχεδίαση συνδυάζει σπορ σιλουέτα και κομψότητα δημιουργώντας ένα εξαιρετικά επιθυμητό αντικείμενο. Ο σχεδιασμός είναι επίσης το αποτέλεσμα της σχολαστικής βελτιστοποίησης της αεροδυναμικής, που προσανατολίζεται στην αποδοτικότητα και την οικονομία.
Οι κλασσικοί εξωτερικοί καθρέφτες έχουν αντικατασταθεί από δύο κάμερες ενσωματωμένες στους θόλους των τροχών, οι υαλοκαθαριστήρες κρύβονται κάτω από το χείλος του καπό, ενώ οι χειρολαβές είναι χωνευτές μέσα στο αμάξωμα. Δύο πτερύγια στο καπό και δύο αεραγωγοί στον προφυλακτήρα διοχετεύουν τη ροή του αέρα προς το παρμπρίζ και πίσω από τους τροχούς, αντίστοιχα. Οι τροχοί είναι πλήρως καλυμμένοι, ώστε να μην εμποδίζουν τη ροή του αέρα κατά μήκος του αμαξώματος. Η σχεδίαση του εντελώς flat δαπέδου, είναι εμπνευσμένη από την F1, όπως και ο ενεργός πίσω διαχύτης, ο οποίος έχει κλίση προς τα κάτω και προς τα πίσω για να εξισορροπεί τη ροή του αέρα και να ελαχιστοποιεί την οπισθέλκουσα.
Το design έχει βελτιστοποιηθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας του «ψηφιακού κλώνου» και του σύγχρονου ψηφιακού εξοπλισμού προσομοίωσης που παρέχεται από την ομάδα BWT Alpine F1. Το Emblème επιτυγχάνει τον εξαιρετικό συντελεστή οπισθέλκουσας Cx 0,25.
Σε γενικές γραμμές το Emblème είναι ένας κομψός συνδυασμός station wagon, με μακρύ μεταξόνιο 2,90μ. και χαμηλού κουπέ με ύψος 1,52μ. και επικλινή γραμμή οροφής. Το πρωτότυπο έχει μήκος 4,80μ. (segment C), καθιστώντας το ιδανικό για άνετα ταξίδια για μία οικογένεια με τις αποσκευές της.
Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί προσπάθησαν να αφαιρέσουν κάθε περιττό κιλό, με στόχο να φτάσουν το βάρος των 1.750 κιλών, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, με αποτέλεσμα το Emblème να ζυγίζει λιγότερο από τα περισσότερα υβριδικά SUV ή ηλεκτρικά οχήματα παρόμοιου μεγέθους.
«Πράσινο» κινητήριο σύνολο
Το Emblème διαθέτει ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο που τροφοδοτείται από δύο πηγές ενεργείας: από μία «συμβατική επαναφορτιζόμενη μπαταρία», που χρησιμοποιείται για τις καθημερινές μετακινήσεις, και από κυψέλες υδρογόνου για τα μεγαλύτερα ταξίδια. Βασισμένη στην πλατφόρμα AmpR Medium, η αρχιτεκτονική της πίσω κίνησης φιλοξενεί τα διάφορα εξαρτήματα του συστήματος κίνησης (ηλεκτροκινητήρας, μπαταρία, κυψέλες καυσίμου και ρεζερβουάρ υδρογόνου), διατηρώντας παράλληλα χαμηλό κέντρο βάρους και ιδανική κατανομή βάρους για προώθηση των επιδόσεων και της αποδοτικότητας.
Ο ηλεκτροκινητήρας με το ρότορα των 160kW δεν χρησιμοποιεί σπάνιες γαίες. Τροφοδοτείται από μια μικρή μπαταρία NMC (40kWh), η οποία είναι ελαφρύτερη, φθηνότερη, λιγότερο ογκώδης και πιο φιλική προς το περιβάλλον από αυτή ενός ηλεκτρικού οικογενειακού οχήματος μεγάλης αυτονομίας. Έχει αυτονομία πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που είναι υπεραρκετή για καθημερινές διαδρομές. Οι κυψέλες καυσίμου PEMFC 30kW λειτουργούν με υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που αποθηκεύεται σε δεξαμενή χωρητικότητας 2,8κιλών, παρέχοντας την απαιτούμενη ισχύ για μεγάλα ταξίδια, με μέγιστη απόδοση περίπου 60%.
Έτσι, το μοντέλο μπορεί να καλύψει απόσταση έως και 1.000χλμ τόσο γρήγορα όσο και ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσεως, χωρίς φόρτιση αλλά με δύο μόλις στάσεις για ανεφοδιασμό με υδρογόνο (λιγότερο από πέντε λεπτά την κάθε φορά) για αυτονομία 350χλμ. Σε ένα τυπικό ταξίδι μεταξύ Παρισιού και Μασσαλίας, το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το όχημα παράγεται από την κυψέλη καυσίμου, χωρίς να εκλύεται τίποτα, εκτός από νερό.