Η μητρική της Fiat, Stellantis, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους στην πόλη Belvidere του Ιλινόι, λόγω των υποσχέσεων που είχε δώσει για επενδύσεις στην περιοχή.

Εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών άλλαξε το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων που είχε προγραμματίσει, με το συνδικάτο UAW (United Auto Workers union) να κατηγορεί την εταιρεία για αθέτηση υποσχέσεων.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, η Stellantis συμφώνησε να επαναλειτουργήσει τις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην πόλη Belvidere μετά την απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου στις αρχές του 2023. Ωστόσο, η εταιρεία φέρεται να «αθέτησε τις δεσμεύσεις της για το Belvidere» και φέρεται «να μην ήταν δεκτική σε συνομιλίες με το συνδικάτο».

Μέλη του συνδικάτου UAW (United Auto Workers union)

Δημοσίευμα του CARBUZZ έγραψε ότι το συνδικάτο UAW απειλεί με γενική απεργία τη Stellantis, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι στον αέρα, με τους εργαζόμενους να μην ξέρουν αν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα. Επιπλέον, η United Auto Workers union εμφανίστηκε δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι οι εργασίες για το Belvidere Mega Hub δεν θα ξεκινήσουν το 2025, αλλά και επειδή ακυρώθηκε η παραγωγή ενός νέου μεσαίου φορτηγού pickup.

«Κατά τη διάρκεια των εθνικών διαπραγματεύσεων του 2023, τα μέρη συμφώνησαν στο επενδυτικό σχέδιο για το Belvidere προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας. Η αποτυχία της εταιρείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην επιστολή για την επένδυση στις ΗΠΑ αποτελεί σοβαρή ανησυχία για όλα τα μέλη», ανέφερε το αμερικανικό συνδικάτο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Stellantis από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν αθέτησε καμία δέσμευση, ούτε παραβίασε κάποιον νόμο. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι προχώρησε σε αλλαγή σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επενδύσεις στο Belvidere.