Οι ασκήσεις ισορροπίας για το κυβερνητικό επιτελείο είναι καθημερινές και πολυεπίπεδες, καθώς όπως επισημαίνουν μετ’ επιτάσεως κυβερνητικά στελέχη η υγειονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο πρόβλημα αλλά σε συσχετισμό με άλλα ανοικτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό. Υπό το πρίσμα αυτό οι πολιτικές δυνάμεις και η δυναμική τους είναι ρευστές και μπορεί ο πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι στενοί του συνεργάτες δεν μελετούν τις κινήσεις των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ, ειδικά τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωτερικές εκλογικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, με τους έξι διεκδικητές του προεδρικού θώκου να κινούνται σε πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κάλπη στις 5 Δεκεμβρίου.
Γράφει η Γεωργία Σκιτζή*
Το τραγικό γεγονός της αιφνίδιας απώλειας της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε αναπόφευκτα ντόμινο πολιτικών ανατροπών στο ΚΙΝΑΛ με τους έξι υποψήφιους αρχηγούς και τα επιτελεία τους να δίνουν σκληρή μάχη για το ποιος θα επικρατήσει την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ωστόσο ήδη συζητούνται στο παρασκήνιο οι πιθανοί συσχετισμοί με προσομοιώσεις ανάλογα με το ποιος από τους 6 μπορεί να επικρατήσει, που υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, που οι γέφυρες είναι ανύπαρκτες και με ποιους διεκδικητές θα μπορούσε να υπάρξει πεδίο συνεννόησης.
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου να συμμετέχει στην εκλογική αυτή αναμέτρηση δημιούργησε στην αρχή μούδιασμα στο Μαξίμου και αυτό γιατί σίγουρα έδωσε άλλη δυναμική στην πολιτική αυτή κούρσα, ενώ και στις δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ φέρνει ανατροπές «αγγίζοντας» διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου και ρίχνοντας τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, οι γαλάζιοι αναλυτές και οι καλοί γνώστες των πολιτικών συσχετισμών στο Μαξίμου ήδη μελετούν έναν έναν τους υποψηφίους και τα πολιτικά τους κοινά – στοχεύσεις. Καταγράφονται σενάρια, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά πώς ο Γιώργος Παπανδρέου και η αντιδεξιά ρητορική του ευνοεί την κυβέρνηση δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το άνοιγμα που έχει κάνει στο κέντρο θα έχει τη δυνατότητα σε περίπτωση επικράτησης του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, να «ψαρέψει» σε εκπροσώπους κεντρογενών δυνάμεων που έχουν πιο φιλελεύθερες αντιλήψεις.
Η περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου κρίνεται θετικά από το Μαξίμου, υπό την έννοια ότι ήδη έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση επικράτησής του δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνει ότι αν εκλεγεί θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση συνεργασίας από τη ΝΔ. Το γεγονός όμως ότι διαφοροποιήθηκε πρόσφατα από την κομματική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής ψηφίζοντας «παρών» για τον νέο Ποινικό Κώδικα μαζί με τους βουλευτές της «γαλάζιας» ΚΟ δείχνει ότι υπάρχουν σαφείς ιδεολογικές συγγένειες με το κυβερνών κόμμα, οι οποίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μετά τις εθνικές εκλογές.
Ως αστάθμητο παράγοντα αντιμετωπίζουν στην Ηρώδου Αττικού τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστικό ρόλο συμπληρώνοντας ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά του να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν δε ότι πρόκειται για ένα δυναμικό πολιτικό, όπου σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, δεδομένης και της εμπειρίας που διαθέτει από τα ευρωπαϊκά φόρα.
Αξιόμαχες υποψηφιότητες αυτές των Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Καστανίδη. Ο πρώτος παίζει το «χαρτί» της ανανέωσης, ο δεύτερος τάσσεται υπέρ των συνεργασιών υπό προϋποθέσεις και ο τρίτος επιμένει στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας καθαρής πολιτικής ταυτότητας διακριτής από εκείνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι η γαλάζια πολιτική «ματιά» είναι πάνω από τη δράση και των 6 διεκδικητών και ήδη «σκανάρονται» οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις τους.
*Γεωργία Σκιτζή, Δημοσιογράφος newsbeast.gr – Πολιτικό ρεπορτάζ