Η Τζέιντ Σκι ήταν έφηβη, όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον χαρισματικό πλανόδιο πωλητή, Κιμ Άιβις. Δεν γνώριζε ότι αυτή η γνωριμία θα την έφερνε σε μία σχέση ελέγχου και καταπίεσης, που θα διαρκούσε μια δεκαετία, ούτε και πως θα βρισκόταν στο επίκεντρο μιας ιστορίας, που περιλάμβανε μια ψεύτικη πλοκή θανάτου, ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό και ένα δικαστήριο υψηλής σημασίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τζέιντ μοιράζεται την ιστορία της σχετικά με το πώς εκείνη και άλλοι έφεραν τον Κιμ Άιβις ενώπιον της δικαιοσύνης.

Για τη Τζέιντ, όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Άιβις είχε ένα περίπτερο κοσμημάτων στην καρδιά της πόλης Inverness, στα Χάιλαντς της Σκωτίας, το οποίο επισκεπτόταν με τους φίλους της.

Η Τζέιντ λέει ότι ήταν γνωστός στην πόλη για τις φιλανθρωπικές του ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των φιλόδοξων κολυμβητικών αγώνων στη λίμνη Λοχ Νες, ενώ συχνά αναφέρονταν σε αυτόν στον τοπικό Τύπο.

«Ήταν σαν να ήταν μια τοπική διασημότητα», τονίζει η Τζέιντ στο BBC.

Μέχρι τα 18 της η Τζέιντ βλεπόταν τακτικά με τον Άιβις, ο οποίος ήταν στα 40 του.

«Δεν ήταν σαν τους άλλους ενήλικες», θυμάται η Τζέιντ. «Νιώθαμε κάπως σαν να ήταν ένας από εμάς».

Καθώς η σχέση τους έγινε πιο σοβαρή, ο Άιβις την απομόνωσε από την οικογένειά της και τους φίλους της και τη μετακίνησε σε ένα τροχόσπιτο έξω από το Inverness, το οποίο δεν επισκεπτόταν κανείς εκτός από εκείνον.

«Αν κοιτάξω πίσω τώρα, ξέρω ότι μέρος του σχεδίου ήταν απλώς να με αποκόψει από τα πάντα», λέει.

Δεν πέρασε πολύς καιρός προτού η Τζέιντ αρχίσει να βλέπει την άλλη πλευρά του Άιβις.

«Ήρθε να με επισκεφθεί μια νύχτα. Συμπεριφερόταν αρκετά ασταθώς και ήταν δυστυχισμένος για κάτι», λέει.

«Ανέβηκε πάνω σε ένα τραπέζι για πικνίκ, που ήταν έξω από το τροχόσπιτο, και άρχισε να ουρλιάζει και να κάνει παράξενους ζωώδεις ήχους».

Η Τζέιντ λέει ότι ύστερα από αυτό ο Άιβις τη βίασε για πρώτη φορά.

Ακολούθως, ο Άιβις θα υποβάλει τη Τζέιντ σε μια διαδικασία σωματικής βίας και κακοποίησης. Θα συνεχίσει να τη βιάζει ξανά στο σπίτι του, σε μια τοποθεσία γνωστή ως «η φωλιά των λύκων».

«Θυμάμαι απλά να νιώθω σαν αυτό να ήταν το τέλος, ότι αυτή θα ήταν η ζωή μου για πάντα», λέει η Τζέιντ.

Το 2015, ύστερα από χρόνια βίας, η Τζέιντ αποφάσισε να αναλάβει δράση.

«Ποτέ δεν πίστευε ότι θα τον ανέφερα στην αστυνομία», λέει.

«Δεν νομίζω ότι πίστευε πως μπορούσα να το κάνω. Ήταν πιθανότατα αρκετά σοκαρισμένος».

Και η Τζέιντ δεν ήταν μόνη. Άλλες τρεις γυναίκες παρουσίασαν τις ιστορίες τους για το πώς ο Άιβις τις είχε βιάσει και κακοποιήσει επί δεκαετίες. Δύο από αυτές ήταν παιδιά την περίοδο της κακοποίησης.

«Όταν άλλοι άνθρωποι παρουσιάστηκαν, τότε τα πράγματα χειροτέρεψαν για εκείνον», λέει η Τζέιντ.

Ο Άιβις εμφανίστηκε στο δικαστήριο, κατηγορούμενος για πολλαπλούς βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις κατά τεσσάρων γυναικών. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και ορίστηκε ημερομηνία δίκης για τον Μάρτιο του 2019.

Το πρόβλημα ήταν ότι δεν θα ήταν εκεί.

Ο Κιμ Άιβις πούλησε στα γρήγορα την ιδιοκτησία του στη Φωλιά των Λύκων για £245,000, αγόρασε ένα αεροπορικό εισιτήριο και έφτασε στην Καλιφόρνια.

Σε ένα μέρος, γνωστό στην τοπική κοινωνία ως η «Παραλία του Νεκροταφείου» λόγω των συχνών πνιγμών στα νερά του, ο Άιβις θα προσπαθούσε να προσποιηθεί τον ίδιο του τον θάνατο.

«Δεν είχε τίποτα να χάσει εκείνη τη στιγμή. Αν κάποιος δεν έχει τίποτα να χάσει, απλά δεν ξέρεις τι είναι ικανός να κάνει, επειδή είναι εντελώς ασταθής», λέει η Τζέιντ.

Ο μεγαλύτερος γιος του Άιβις, ο οποίος ήταν μαζί του στις ΗΠΑ, τον ανέφερε ως εξαφανισμένο, αλλά ύστερα από μια τριήμερη αναζήτηση έγινε σαφές ότι ο πνιγμός του ήταν μια απάτη κι ένας βιαστής κατ’ εξακολούθηση παρέμενε ελεύθερος.

Έγγραφα της Αστυνομίας από το Τμήμα Σερίφη της Κομητείας Monterey κατέδειξαν ότι ο Άιβις είχε γίνει αντιληπτός από κάποιους σε διάφορα σημεία όλης της ακτής της Καλιφόρνιας τις ημέρες που ακολούθησαν την εξαφάνισή του.

Ένας μάρτυρας περιέγραψε τον Άιβις ως έναν τρελό σκωτσέζο, ένας άλλος μίλησε για το πώς ο εξαφανισμένος άνδρας κατευθυνόταν προς την Μοντάνα, όπου είχε αγοράσει ιδιοκτησία.

Μήνες αργότερα, ένας μυστηριώδης άντρας με ασυνήθιστο ξένο ιδίωμα έφτασε σε ένα περίπτερο, που πουλούσε πολύτιμους λίθους και πέτρες στα βουνά κοντά στο Colorado Springs, περίπου 1.300 μίλια μακριά από το σημείο όπου είχε εξαφανιστεί ο Άιβις.

Ο άντρας, που υποστήριξε ότι το όνομά του ήταν Κάμερον Μακγκρέκορ, ξόδεψε περίπου 3.000 δολλάρια στο περίπτερο, το οποίο διαχειριζόταν μια γυναίκα που ονομαζόταν Άντζι.

«Ήταν πολύ δύσκολο να τον πιάσεις», λέει. «Κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Ο άντρας υποστήριζε ότι ήταν Σκωτσέζος και είχε ένα μισοτελειωμένο τατουάζ μεγάλου λύκου στην πλάτη του.

Η Άντζι άρχισε να γνωρίζει καλύτερα τον άντρα αυτόν και λέει ότι φαινόταν λίγο αγριεμένος, αλλά είχε πάντα αρκετά χρήματα.

«Πάντα έριχνε λεφτά», λέει. «Αγόραζε φαγητό σε όλους και μπορεί να είχε αγοράσει και… φίλους».

Είπε στην Άντζι ότι ήταν πολίτης των ΗΠΑ. «Του είπα: “Άφησε με να δω το διαβατήριό σου”, κι εκείνος νευρίασε. Έφυγε οδηγώντας για περίπου μία ώρα. Σκέφτηκα ότι αυτό ήταν περίεργο, είναι πραγματικά παράξενο. Αυτός μιλάει για κυνήγι μαγισσών, άρα κάτι δεν πάει καλά εδώ», είπε η Άντζι, που δεν πίστευε ότι ο… Κάμερον Μακγκρέκορ ήταν αυτός που έλεγε ότι ήταν.

«Έβγαλα μια φωτογραφία των πινακίδων του αυτοκινήτου του. Είχα έναν φίλο αστυνομικό και του είπα: “Μπορείς να ελέγξεις αυτές τις πινακίδες;”».

Η Άντζι λέει ότι στη συνέχεια έλαβε ένα τηλεφώνημα από τους US Marshals, μια κυβερνητική υπηρεσία που κυνηγά καταζητούμενους από ποινικές διώξεις σε όλες τις ΗΠΑ.

«Είπαν: “Μείνε μακριά από αυτόν. Είναι επικίνδυνος”», όπως αναφέρει η ίδια.

Ζήτησαν από την Άντζι πληροφορίες για το πού έμενε ο Άιβις και πού πήγαινε.

Τώρα, οι US Marshals είχαν αρκετά στοιχεία, αναφορές και οικονομικές συναλλαγές του στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ένα άλλο τηλεφώνημα έθεσε τον Άιβις σε ένα μοτέλ.

Υποστηριζόμενοι από την τοπική αστυνομία, οι US Marshals κάλυψαν κάθε πιθανή διέξοδο για ώρες, ενώ περίμεναν να εμφανιστεί.

Οι τελευταίες του στιγμές ελευθερίας καταγράφηκαν σε κάμερες που φορούσαν οι τοπικοί αστυνομικοί στη στολή τους.

Τον πήγανε αρχικά για εξακρίβωση στο Ντένβερ πριν μεταφερθεί σε ομοσπονδιακή φυλακή, για να περιμένει την έκδοσή του στη Σκωτία.

Όταν συνελήφθη, ο Άιβις είχε περισσότερα από 50.000 δολ. σε μετρητά συν χρυσά νομίσματα. Είχε επίσης ένα ολοκαίνουριο φορτηγό που είχε αγοράσει στις ΗΠΑ.

Η Άντζι λέει ότι δεν μπορούσαν να του επιστρέψουν τα χρήματα και το φορτηγό και γι’ αυτό της δόθηκε εξουσιοδότηση εκπροσώπησης.

Τελικά, πούλησε το φορτηγό για 20.000 δολ. και έστειλε τα περισσότερα από τα άλλα μετρητά πίσω στον Άιβις. Ο ίδιος λέει ότι δεν είδε ποτέ ούτε ένα σεντ.

Την περίοδο που βρισκόταν σε ομοσπονδιακή φυλακή, η Άντζι τον επισκέφθηκε τρεις φορές. Ο Άιβις δεν είχε ιδέα ότι πιθανώς αυτή ήταν πίσω από τη σύλληψή του.

Η τελευταία της επίσκεψη ήταν μετά την επιστροφή του Άιβις στη φυλακή στη Σκωτία. Όταν τον είδε στη φυλακή στο Εδιμβούργο, αποφάσισε να του αποκαλύψει ένα μυστικό.

«Του είπα: “Ξέρεις τι; Εγώ είμαι αυτή που έκανε την καταγγελία για τις πινακίδες σου”», θυμάται η ίδια.

«Ήταν πολύ εκνευρισμένος. Του είπα: “Δεν καταλαβαίνεις. Είπες ψέματα στη λάθος Αμερικανίδα”».

Έπειτα από μήνες διαφυγής, μια διεθνή αναζήτηση κι ένα κυνήγι από τα μέσα ενημέρωσης ο Άιβις επέστρεψε στο σπίτι, για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή του από την ακτή της Καλιφόρνιας, καταδικάστηκε για βιασμό και σεξουαλικά εγκλήματα κατά τεσσάρων γυναικών τον Ιούνιο του 2021.

Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης: 12 χρόνια για σεξουαλικά εγκλήματα και τρία χρόνια για απουσία από το δικαστήριο.

Μεταφέρθηκε στις φυλακές του Εδιμβούργου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει ποτέ να απελευθερωθεί», λέει η Τζέιντ.

«Είναι κίνδυνος για οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί του. Θα καταστρέψει απολύτως οποιονδήποτε είναι κοντά του για αρκετό καιρό. Και δεν νομίζω ότι πρέπει ποτέ, ποτέ να είναι ξανά ελεύθερος στο κοινό», καταλήγει.