Με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να προειδοποιεί συνεχώς για την απειλή της ομάδας Βάγκνερ και ενδεχόμενη κίνησή της να περάσει τα σύνορα από τη Λευκορωσία στη χώρα του, ο τουρισμός στην περιοχή καταγράφει πτώση της τάξης του 50%.
Η περιοχή των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας, τόσο εκείνη που βρίσκεται κοντά στο Καλίνινγκραντ, αλλά κι εκείνη που βρίσκονται στη Λευκορωσία είναι γνωστή για το ειδυλλιακό τοπίο και τον τουρισμό της. Εδώ κι ενάμιση χρόνο, όμως, λόγω της αυξημένης στρατιωτικής κινητοποίησης και των εντάσεων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, η περιοχή έχει… αδειάσει από τουρίστες.
«Το πολωνικό κράτος αποφάσισε να χτίσει ένα φράγμα σε όλα τα σύνορα με τη Λευκορωσία που διευρύνεται και ενισχύεται συνεχώς, έτσι ώστε τα σύνορά μας να είναι σφραγισμένα. Έχουμε, επίσης αυξημένη παρουσία του πολωνικού στρατού και των συνοριοφυλάκων για να δείξουμε την ετοιμότητά μας, αν χρειαστεί. Ελπίζω, όμως, ότι αυτό δεν θα συμβεί: είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Έχουμε επίσης συμμαχικά στρατεύματα στο έδαφος της χώρας», δήλωσε σχετικά ο Άνταμ Αντρούσκιεβιτς, αναπληρωτής υπουργός Ψηφιοποίησης, στην επαρχία Ποντλάσκιε.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας, εκτός από την πρόσφατα οργανωμένη στρατιωτική μονάδα στο Κόλνο, η Πολωνία προετοιμάζει και νέες στρατριωτικές μονάδες σε Γκράγεβο, Σιεμάτιτσε και Τσέρνοβι Μπορ.
Καθώς η Πολωνία προετοιμάζεται για πιθανές προκλήσεις της ομάδας Βάγκνερ, που έχει εγκατασταθεί κοντά στα σύνορά της, παρατηρείται μια υποχώρηση της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία, οι τουρίστες αλλάζουν τα σχέδια των διακοπών τους με τον αριθμό των επισκεπτών να έχει μειωθεί στο μισό.
«Η Βάγκνερ δεν είναι μια δύναμη που μπορεί γενικά να δημιουργήσει πραγματικό κίνδυνο. Ωστόσο, οι αρχές έχουν δημιουργήσει έντονα αυτήν την εντύπωση τώρα που το θέμα της απειλής των προσφύγων έχει περιοριστεί. Η Βάγκνερ εμφανίζεται απλώς ως μια τρομακτική νέα φιγούρα», λένε παράγοντες της τοπικής οικονομίας.
Γενικά, υπάρχει αυξημένος φόβος πως στη δασική έκταση της περιοχής οι επισκέπτες μπορεί να πέσουν θύματα κάποιας επίθεσης των παραστρατιωτικών.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία. Και το μήνυμα από την τηλεόραση, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, μάς λέει ότι η συνοριακή περιοχή είναι ασφαλής, με πολλούς αστυνομικούς, χιλιάδες στρατιώτες. Αν ανοίξουμε την τηλεόραση, όμως, η Βάγκνερ φέρεται να κάνει επιδρομή στα ανατολικά σύνορα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο εδώ», λέει ο Μιχάλ Πανφίλου, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με σουβενίρ, στη Μπιαλοβιέζα.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ της και θα μπορούσε να φτάσει έως και το 5%, σύμφωνα με δηλώσεις πολιτικών. Έτσι, η Πολωνία έχει γίνει μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ.