Την προσωρινή κράτηση των τριών από τους πέντε συνολικά συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εφημερίδας Jyllands-Posten, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών της Δανίας (PET).

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας και αποφάσισε οι τρεις άνδρες να κρατηθούν για τέσσερις τουλάχιστον εβδομάδες. Οι δύο μάλιστα θα παραμείνουν στην απομόνωση, γιατί υπάρχουν φόβοι ότι οι ύποπτοι μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την έρευνα ή τους μάρτυρες.

Η εφημερίδα Jyllands-Posten είχε δημοσιεύσει το 2005 σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.
Και οι τρεις κατηγορούνται για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης και κατοχή παράνομων όπλων, ωστόσο αρνούνται τις κατηγορίες. Πρόκειται για έναν Τυνήσιο 44 ετών, έναν Σουηδό λιβανικής καταγωγής 29 ετών και έναν Σουηδό, η καταγωγή του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, 30 ετών, που συνελήφθησαν χθες στην Κοπεγχάγη όπου έφτασαν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας, ο Τυνήσιος έχει συλληφθεί δύο φορές στο παρελθόν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν το 2009 στο Πακιστάν.

Δύο ακόμα άνδρες συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας. Ο ένας είναι Σουηδός, Τυνησιακής καταγωγής 37 ετών, που συνελήφθη χθες στη Στοκχόλμη και έχει αναγνωριστεί από τη σουηδική δικαιοσύνη ως ο Σάχμπι Ζαλούτι. Ο Ζαλούτι αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο ο άνδρας αυτός είχε συλληφθεί το 2009 στο Πακιστάν για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ο 26χρονος Ιρακινός που είχε ζητήσει άσυλο από τη Δανία και συνελήφθη χθες στην Κοπεγχάγη «θα αφεθεί ελεύθερος», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της PET Τρίνε Μαρί Ιλσοε, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε.

Εξήγησε πάντως ότι ο άνδρας που δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και δεν τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση παραμένει κατηγορούμενος για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον δανέζικο Τύπο, ο Ιρακινός κατηγορείται ότι πρόσφερε βοήθεια μικρής σημασίας στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, όπως για παράδειγμα ότι τους βρήκε ένα διαμέρισμα στην Κοπεγχάγη για να μείνουν.