Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κένυα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για το κόστος ζωής και τη νέα φορολογία που διοργανώθηκαν από την αντιπολίτευση την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα ανέφεραν νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές το Σάββατο.
Η Αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον της οχηματοπομπής του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Ράιλα Οντίνγκα, στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, μια από τις πόλεις όπου έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Χρησιμοποίησε επίσης δακρυγόνα για να διαλύσει πολίτες στις πόλεις Μομπάσα (νότια) και Κισούμου (δυτικά).
«Έχουμε άλλον έναν θάνατο (…) που αυξάνει τον αριθμό των νεκρών σε δύο μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις», είπε ο Τζορτζ Ρέι, αξιωματούχος του νοσοκομείου Τζαραμόγκι Ογκίνγκα Οντίνγκα στην Κισούμου, προπύργιο της αντιπολίτευσης, στη λίμνη Βικτόρια. Άλλο στέλεχος της ίδιας δομής υγείας έκανε λόγο για έναν θάνατο διαδηλωτή που χτυπήθηκε από σφαίρα την προηγουμένη.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία ανέφερε πως τρίτος άνδρας, επίσης τραυματισμένος από σφαίρες, υπέκυψε σε νοσοκομείο της κομητείας Μιγκόρι (νοτιοδυτικά). Έτερη αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά τους κατήγγειλαν τη βία και τις «αυθαίρετες συλλήψεις».
Χθες Σάββατο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον αντιπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην κορυφαίου δικαστικού Ουίλι Μουτούνγκα, που ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με ακτιβιστές.
«Δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογημένη η αστυνομία να μας ρίχνει δακρυγόνα ενώ ήρθαμε ειρηνικά να ζητήσουμε την απελευθέρωση αθώων ακτιβιστών που κρατούνται σε κελιά από χθες», τόνισε ο δικηγόρος Λεμπάα Σουγιάνκα.
«Ζητάμε να αφεθούν ελεύθεροι διότι ορισμένοι από αυτούς έχουν τραυματιστεί και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μπροστά σε εγκατάσταση της αστυνομίας στο κέντρο του Ναϊρόμπι.
Δέκα εκατομμύρια υπογραφές
Η εθνική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κένυας κάλεσε χθες Σάββατο να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για όλες τις καταγγελίες περί «αστυνομικής βαρβαρότητας».
«Οι πράξεις αστυνομικής βαρβαρότητας, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης υπέρμετρης βίας που οδήγησε σε τραυματισμούς, των προσαγωγών και των κρατήσεων ειρηνικών διαδηλωτών, είναι ξεκάθαρες παραβιάσεις (…) των διατάξεων του Συντάγματος», ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κενυατικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχαν ήδη στηλιτεύσει «τους τραυματισμούς και τις αυθαίρετες συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών», τονίζοντας πως οι αρχές «έσυραν στο έδαφος» πολίτες στο Ναϊρόμπι.
Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για χρήση «υπέρμετρης βίας» από την αστυνομία.
Ο εκπρόσωπος του κ. Οντίνγκα, ο Ντένις Ονιάνγκο, δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συμμαχία, η Αζίμιο, σκοπεύει να οργανώνει «τουλάχιστον μια (διαδήλωση) την εβδομάδα» και ότι η επόμενη προβλέπεται να γίνει την Τετάρτη.
Ήδη μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου η συμμαχία της αντιπολίτευσης οργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.
Ο Ράιλα Οντίνγκα, ηγέτης της αντιπολίτευσης και ατυχήσας υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, όταν αντιμετώπισε τον Ουίλιαμ Ρούτο, ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Ναϊρόμπι, την πρόθεσή του να συγκεντρωθούν 10 εκατομμύρια υπογραφές με αίτημα να απομακρυνθεί ο πολιτικός του αντίπαλος από το κορυφαίο αξίωμα του κράτους.
Ο αντιπρόεδρος Ριγκάτι Γκασάγκουα υποβάθμισε το Σάββατο την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας πως δεν υπάρχει «κανένα άρθρο στο Σύνταγμά μας» που να επιτρέπει την απομάκρυνση «προέδρου εν ενεργεία» απλά με τη συλλογή «υπογραφών».
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρούτο υπέγραψε τον νόμο για τα δημοσιονομικά, ο οποίος επιβάλλει σειρά νέων φόρων, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του πληθυσμού της χώρας που πλήττεται από υψηλό πληθωρισμό.
Το κείμενο προβλέπει ιδίως αύξηση του ΦΠΑ στα καύσιμα από το 8 στο 16%, καθώς και κρατήσεις στους μισθούς προκειμένου να χρηματοδοτηθεί στεγαστικό πρόγραμμα με προσιτές τιμές. Αρχικά, προβλεπόταν να φθάνουν το 3%, ωστόσο μειώθηκαν στο 1,5%.