Οι ταραχές που ξέσπασαν πρόσφατα στη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, δεν ανέδειξαν μόνο το θέμα της αστυνομικής βίας στη χώρα, αλλά και ότι υπάρχουν πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» σε μια διαιρεμένη κοινωνία.

Το BBC μίλησε με κατοίκους σε υποβαθμισμένες περιοχές και η πλειοψηφία τους αναφέρει ότι δεν προσφέρονται ευκαιρίες από το κράτος, ώστε να φτιάξουν τη ζωή τους. Αντιθέτως, φέρονται σαν να σπρώχνονται στην παρανομία.

Χαρακτηριστικά, ο 19χρονος Αμίν που έχασε τον αδερφό του που ήταν αναμεμειγμένος με ναρκωτικά και βρέθηκε νεκρός στο πορτμπαγκάζ ενός καμένου αυτοκινήτου, τονίζει πως δεν υποστηρίζει το νέο κύμα βίας, αλλά καταλαβαίνει το θυμό των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι κατηγόρησαν τον αδερφό του που έπεσε από νωρίς στα ναρκωτικά, ωστόσο κανείς δεν διερωτήθηκε – με βάση τον ίδιο- γιατί ναρκωτικά κυκλοφορούσαν στη γειτονιά του, πόσο μάλλον μπορούσαν να είναι εύκολα προσβάσιμα σε νεαρούς.

«Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Δεν υπάρχουν εταιρείες που έρχονται εδώ και λένε ότι θα σας πληρώσουμε περισσότερο από τον κατώτατο μισθό… εδώ οι άνθρωποι είναι ταμίες σούπερ μάρκετ ή καθαριστές ή φύλακες. Δεν μπορούμε να είμαστε δικαστές, δικηγόροι ή λογιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η 40χρονη Μαντο από τη Μασσαλία ανέφερε πως τα φτωχά προάστια είναι παραμελημένα και ότι η κατάσταση ηρεμεί για μερικές ώρες τον χρόνο, όταν δέχεται επισκέψεις από πολιτικούς, που υπόσχονται να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

«Είναι σαν να ζεις σε έναν κάδο σκουπιδιών εδώ. Δεν είναι ασφαλές. Για τους πολιτικούς δεν είμαστε τίποτα. Είμαστε πραγματικά τίποτα», είπε μεταξύ άλλων στο βρετανικό Μέσο.

Το BBC αναφέρει λοιπόν, ότι οι ταραχές στη Γαλλία δεν προκαλούν έκπληξη στους Γάλλους, ειδικά με το πλιάτσικο που γίνεται, καθώς υπάρχουν πολλές φτωχές συνοικίες, με τις συνθήκες να διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει κάποιος τη μοίρα του, χωρίς να κάνει κάτι παράνομο.