Mια νέα μελέτη που εξέτασε τα αρχεία υγείας 42 εκατομμυρίων ανθρώπων αποκάλυψε πως ολοένα και περισσότερα κορίτσια έως ηλικίας 11 ετών αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη θεραπεία για αλλαγή φύλου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό General Psychiatry, ανέλυσαν δεδομένα από το 2017 έως το 2021 για τη δυσφορία του φύλου.
Η έρευνα εντόπισε άτομα ηλικίας μεταξύ 4 και 65 ετών — το 80% εξ αυτών στις ΗΠΑ — τα οποία είχαν διαγνωστεί με δυσφορία φύλου, μια κατάσταση που πολλά τρανς άτομα αναφέρουν ότι είχαν βιώσει πριν από τη αλλαγή.
Τα ποσοστά δείχνουν πως τα κορίτσια, 11 ετών κατά μέσο όρο, ξεκινούν τις διαδικασίες για την αλλαγή φύλου, ενώ τα αγόρια που θέλουν να αλλάξουν φύλο στα 13 τους. Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία για διάγνωση δυσφορίας φύλου ήταν περίπου τα 26 έτη!
Ακόμη και μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά: Οι ερευνητές ανέφεραν έναν «σημαντικά αυξημένο» αριθμό ατόμων που διαγνώστηκαν μεταξύ 2017 και 2021, όπως μεταδίδει η New York Post.
Η «δυσφορία φύλου» ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ ως «κλινικά σημαντική δυσφορία που μπορεί να αισθανθεί ένα άτομο όταν το φύλο ή το φύλο που έχει καθοριστεί κατά τη γέννηση δεν είναι το ίδιο με την ταυτότητά του».
Συνολικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 100.000 άτομα, υπάρχουν 155 που ταυτίζονται ως τρανς.
«Η μελέτη μας έδειξε έναν αυξανόμενο επιπολασμό της δυσφορίας του φύλου, ειδικά σε εκείνες που ανατέθηκαν σε γυναίκες κατά τη γέννηση», είπε στο UPI ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ching-Fang Sun, κάτοικος της Ιατρικής Σχολής Virginia Tech Carilion στο Roanoke.
Για παράδειγμα, οι γεννημένες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με δυσφορία φύλου νωρίτερα, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Διαπιστώσαμε ότι ο εκτιμώμενος επιπολασμός της δυσφορίας του φύλου στις γυναίκες αυξήθηκε απότομα στην ηλικία των 11 ετών, κορυφώθηκε στα 17-19 και στη συνέχεια μειώθηκε στα 22», έγραψαν οι ερευνητές.
«Ο εκτιμώμενος επιπολασμός της δυσφορίας φύλου στους άντρες άρχισε να αυξάνεται στην ηλικία των 13 ετών, κορυφώθηκε στα 23 και στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά», πρόσθεσαν.
Οι διαφορές ηλικίας και οι αναλογίες φύλων μπορούν επίσης να εξηγηθούν από τα μέσα ενημέρωσης και από την κοινωνική στάση απέναντι στο φύλο.