Πριν από λίγο καιρό, οι ΗΠΑ – μέσω διαρροών – κατηγορούσαν την Κίνα πως αποφεύγει επιδεικτικά τη μεταξύ τους επικοινωνία. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ταξίδεψε στο Πεκίνο έχοντας συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τον κινέζο ομόλογό του, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινμπινγκ.

Στόχος του ταξιδιού ήταν να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ή έστω να σταθεροποιηθούν σε ένα επίπεδο που δεν θα υπάρχει κίνδυνος εκτροπής. Είναι γεγονός πως τα αποτελέσματα των επαφών δεν προκάλεσαν ενθουσιασμό, ωστόσο όλοι συμφώνησαν πως ήταν μια κίνηση προς τη «σωστή κατεύθυνση».

«Πιστεύω είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί η σχέση, και βρήκαμε συγκεκριμένους τομείς όπου ο διάλογος και η συνεργασία μπορεί να ωφελήσουν και τους δύο μας όπως επίσης και άλλες χώρες ανά τον κόσμο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση.

Όπως και να έχει, την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν φρόντισε να τα «γκρεμίσει» όλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Σι Τζινπινγκ προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Εστιάζοντας στο επεισόδιο που σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με το κινεζικό «μπαλόνι» που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό και έστειλε μαχητικό να το καταρρίψει σε μεγάλο ύψος, ο Τζο Μπάιντεν είπε:

«Ο λόγος για τον οποίο (ο κινέζος πρόεδρος) αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό υλικό ήταν πως δεν γνώριζε (ότι το αερόστατο) βρισκόταν εκεί. Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες. Είναι προσβλητικό να μη γνωρίζουν τι έγινε». Και συνεχίζοντας υποστήριξε: «Κι εξάλλου, σας το υπόσχομαι, μην ανησυχείτε τόσο για την Κίνα (…) Η Κίνα έχει αληθινές οικονομικές δυσκολίες».

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό με το «μπαλόνι» επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, δύο υπερδυνάμεις που βρίσκονται σε κατεύθυνση σύγκρουσης για ένα σύνολο ζητημάτων, από τη Ταϊβάν μέχρι τον έλεγχο των ημιαγωγών και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, που έκανε λόγο για «εξαιρετικά παράλογες και ανεύθυνες δηλώσεις». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως τα σχόλια του αμερικανού προέδρου «βρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τα γεγονότα, παραβιάζουν σοβαρά το διπλωματικό πρωτόκολλο και προσβάλλουν σοβαρά την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας».

«Είναι μια κατάφωρη πολιτική πρόκληση. Η Κίνα εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση», συμπλήρωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον. Ξένοι ανταποκριτές σχολιάζουν πως πρόκειται για μια αρκετά επιθετική γλώσσα, υπογραμμίζοντας πως καταδεικνύει ότι το Πεκίνο είναι εξοργισμένο για την τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου.

Αναλυτές σχολιάζουν πως οι δηλώσεις Μπάιντεν αποτελούν ένα ξεκάθαρο πλήγμα στις προσπάθειες για σταθεροποίηση της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα τινάζει στον αέρα τους όποιους σχεδιασμούς για πιθανή συνάντηση Μπάιντεν – Σι το επόμενο διάστημα.