Το Politico σε νέο του άρθρο αναφέρεται στις εκλογές στην Τουρκία και τονίζει ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την κάλπη, έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για την Ελλάδα, χώρα που έχει συχνές προστριβές με την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, το politico.eu αναφέρει πως οι Έλληνες θα είναι αυτοί που θα παρακολουθήσουν με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις τουρκικές εκλογές χωρίς, βέβαια, να έχουν την ψευδαίσθηση ότι όλα θα είναι ρόδινα στο Αιγαίο με τον «παλιό εχθρό» αλλά μέλος του ΝΑΤΟ, μετά την ψηφοφορία, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θα χαιρόντουσαν με μία ήττα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αντιπαθής.
Ο Ερντογάν όχι μόνον έχει εμπλακεί σε επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εισβάλει σε ένα ελληνικό νησί εν μιά νυκτί, ενώ έχει απειλήσει την Αθήνα ακόμη και με πυραυλικό χτύπημα. Γεγονός είναι ότι η απόφασή του το 2020 να μετατρέψει ξανά την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί προκάλεσε μια ιδιαίτερα σοβαρή πολιτιστική πληγή.
Όσον αφορά στις μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις -θαλάσσια σύνορα, ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο-, οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της Τουρκίας είναι πιθανό να παραμείνουν άκαμπτες.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον Ερντογάν να έχει κατεβάσει τους τόνους μετά την άμεση στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας για τους ισχυρούς σεισμούς τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, είναι αβέβαιο πόσο θα διαρκέσει αυτή η αποκλιμάκωση. Πράγματι, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας τις τελευταίες ημέρες, ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα συνεχίσει να «ενοχλεί» την Ελλάδα με τις ογκώδεις αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας.
Όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι προοπτικές για μια μεγάλη αλλαγή είναι ελάχιστες. «Χαιρετίζω τη σχετική βελτίωση του κλίματος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά δεν έχω αυταπάτες. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο OPEN.
«Επιλογή μεταξύ της δημοκρατίας ή της απολυταρχίας»
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προέβλεψε την αναβίωση των συνομιλιών για την επανένωση της νήσου μετά τις τουρκικές εκλογές, αλλά παρατήρησε, επίσης, ότι δεν θεωρεί πως Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου αποκλίνουν πολύ ως προς την προσέγγισή τους στην Κύπρο. «Η στάση και η προσέγγιση της Τουρκίας διαχρονικά στο Κυπριακό δεν επηρεάζεται από τις κυβερνητικές αλλαγές στη χώρα», υπογράμμισε.
«Εάν ο Ερντογάν εξασφαλίσει την επανεκλογή του, η προσέγγιση της Τουρκίας στις μακροχρόνιες διαμάχες με την Ελλάδα είναι απίθανο να αλλάξει» δήλωσε ο Εμρέ Πεκέρ, εμπειρογνώμονας της Τουρκίας και της ΕΕ στην εταιρεία ανάλυσης κινδύνου Eurasia Group, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν θα είναι ανοιχτός σε διάλογο, αλλά γρήγορα θα υιοθετήσει μια επιθετική στάση, εάν στις συνομιλίες δημιουργηθούν προβλήματα. «Εάν κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η προσέγγιση της Άγκυρας προς την Αθήνα θα είναι πολύ πιο φιλική, ακόμα κι αν οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας δεν μετακινηθούν», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Επίσης, από την πλευρά του, ο Soner Çağaptay, διευθυντής του τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, είπε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων στις τουρκικές εκλογές είναι διττή όσον αφορά στην ελληνική ασφάλεια.
«Είτε ο Ερντογάν θα χάσει και θα τελειώσουν τα 20 χρόνια του στη διακυβέρνηση της Τουρκίας, είτε θα κερδίσει και η χώρα θα γίνει πλήρης απολυταρχία. Άρα, για την Ελλάδα είναι μια επιλογή μεταξύ της δημοκρατίας ή της απολυταρχίας στη γειτονιά της στο άμεσο μέλλον», είπε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι αυταρχικοί ηγέτες χρησιμοποιούν συνήθως την εξωτερική πολιτική για να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από τα προβλήματά τους, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου θα επιδιώξει να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Ευρώπη και τις εμπορικές σχέσεις μέσω της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Άγκυρας -μια ρύθμιση ελεύθερου εμπορίου που ισχύει από το 1995.