Το μήνυμα ότι τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσουν να «ενθαρρύνουν τον πόλεμο» στην Ουκρανία και να «αρχίσουν να μιλούν για την ειρήνη» έστειλε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τον πόλεμο και να αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να μιλάει για ειρήνη», τόνισε ο Λούλα σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η διεθνής κοινότητα ίσως μπορέσει έτσι να «πείσει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «η ειρήνη είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου», επέμεινε.
Ο Λούλα, που επέστρεψε στην προεδρία της Βραζιλίας τον Ιανουάριο, έπειτα από δυο θητείες το 2003 και το 2010, έκανε διήμερη επίσκεψη στην Κίνα στο πλαίσιο προσπάθειάς του για να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας του. Επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να τονίσει ότι η Βραζιλία «επέστρεψε» στη διεθνή σκηνή κι ευελπιστεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Βραζιλιάνος κεντροαριστερός ηγέτης καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δυο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.
Το ταξίδι του στην Κίνα, που συμπεριέλαβε μια πιο οικονομική πτυχή στη Σαγκάη και μια πιο πολιτική στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, ακολούθησε την επίσκεψή του τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον.
Ο Λούλα δηλώνει βέβαιος ότι η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Μπραζίλια και το Πεκίνο δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην –παραδοσιακά στενή– σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.
Αντίθετα με πολλές δυτικές δυνάμεις, η Κίνα και η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου· ενώ διεκδικούν και οι δύο μεσολαβητικό ρόλο.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος πρότεινε πρόσφατα να ιδρυθεί ομάδα κρατών που θα εργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία. Πριν επισκεφθεί την Κίνα, υποσχέθηκε πως η ομάδα αυτή θα «δημιουργηθεί» μόλις επιστρέψει.
Ερωτηθείς για την ιδέα αυτή μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο, ο Λούλα απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Θα χρειαστούν «υπομονή» και συνομιλίες με τους κ.κ. Πούτιν και Ζελένσκι, είπε απλά.
«Όμως πάνω απ’ όλα, πρέπει να πειστούν οι χώρες που προμηθεύουν όπλα, που ενθαρρύνουν τον πόλεμο, να σταματήσουν».