Το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και θα προβεί στην απαγόρευση εγκατάστασης του κινέζικου μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok στους Ολλανδούς δημόσιους υπάλληλους, στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα. Η απόφαση πάρθηκε, καθώς η Κίνα θεωρείται μια από τις «χώρες με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα που έχει στόχο την Ολλανδία ή τα ολλανδικά συμφέροντα».
Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών AIVD κατέταξε την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στις χώρες που έχουν τέτοιου είδους επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα, το οποίο εγείρει τον κίνδυνο κατασκοπείας.
Αυτό τον μήνα, και το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance, από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής της εταιρίας λέει πως η ίδια βρίσκεται «σε καθοριστικό σημείο»
Ο διευθύνων σύμβουλος τους TikTok, Σόου Ζι Τσιου, δήλωσε ότι η εταιρία βρίσκεται σε καθοριστική στιγμή, καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί βουλευτές επιδιώκουν να απαγορεύσουν την εφαρμογή, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ο Τσιου, που θα μιλήσει την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως «ορισμένοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για απαγόρευση του TikTok. Τώρα αυτό μπορεί να αφαιρέσει το TikTok από 150 εκατ. εξ υμών», ανέφερε ο ίδιος. Ο Τσιου είπε επίσης ότι 5 εκατ. αμερικανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το TikTok για να απευθυνθούν στους πελάτες τους.
Οι επικριτές του TikTok φοβούνται ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του μπορεί να φθάσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης μέσω της πλατφόρμας. Το TikTok αρνείται κάθε κατηγορία περί κατασκοπίας.
Έρευνα και στην Ιταλία
Την ίδια ώρα, η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές».
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η έρευνα της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού στοχοθετεί την ιρλανδική εταιρία TikTok Technology Limited, που είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως και την αγγλική και την ιταλική εταιρία. Η ιταλική έδρα του TikTok αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο έρευνας από την αρχή αυτή με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.
Η έναρξη της έρευνας ήλθε ύστερα από την παρουσία στην πλατφόρμα «πολλών βίντεο με νέους που υιοθετούν συμπεριφορές αυτοτραυματισμού», σε σχέση με την πρόκληση που ονομάζεται «french scar» (γαλλική ουλή), που έγινε viral στην Ιταλία στο δίκτυο αυτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ανηλίκων. Η ιταλική αρχή κατηγορεί το TikTok ότι δεν εφαρμόζει επαρκή συστήματα παρακολούθησης περιεχομένου, «κυρίως παρουσία ιδιαιτέρως ευπαθών χρηστών όπως οι ανήλικοι».