Η Πολωνία, σε αντίθεση με την άρνηση των ισχυρών της Δύσης, ανακοίνωσε πως θα γίνει η πρώτη χώρα που θα παραδώσει τέσσερα καταδιωκτικά – βομβαρδιστικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. Όπως ανακοινώθηκε τα μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν εντός των επόμενων ημερών.
Είναι η πρώτη φορά που θα αποσταλούν αεροπλάνα στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, και μάλιστα από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ – καθώς μέχρι σήμερα οι σύμμαχοι της Ουκρανίας απέρριπταν αυτό το ενδεχόμενο για μια σειρά από λόγους.
Η Πολωνία, μετά την ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμά της. Σχετικά με τα MIG, ο Πολωνός πρόεδρος υπογράμμισε πως πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν «κληρονομηθεί» από την Ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του τείχους, σημειώνοντας πως «οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και σήμερα χωρίς να χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση».
Ανέφερε ακόμη πως θα αποσταλούν και άλλα τέτοιου τύπου μαχητικά. Συνολικά, η Πολωνία διαθέτει 28 αεροσκάφη MiG-29 τα οποία πρόκειται να αντικατασταθούν τα επόμενα χρόνια από νοτιοκορεατικά FA-50 και αμερικανικά F-35. Η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Ολλανδία έχουν επίσης δηλώσει πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αντίστοιχου τύπου πολεμικά αεροσκάφη.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους Δυτικούς συμμάχους να το εφοδιάσουν με σύγχρονα αεροσκάφη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ανταπόκριση. Κατά την έναρξη του πολέμου η Ουκρανία διέθετε περίπου 120 αεροσκάφη ικανά για μάχη, κυρίως γερασμένα Mig-29 και Su-27.
Το Κίεβο ευελπιστεί πως η απόφαση της Πολωνίας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, «τα MiG θα ενισχύσουν τις δυνατότητές μας, αλλά δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε F-16». «Τους χρειαζόμαστε (σ.σ. συμμάχους) για να ενισχύσουν τα συστήματα αεράμυνας μας και να βοηθήσουν τον στρατό μας στην αντεπίθεση της άνοιξης», ανέφερε ουκρανός βουλευτής στο BBC προσθέτοντας πως «η κίνηση της Πολωνίας είναι ένα καλό σημάδι για όλους, δείχνει ότι η αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία δεν είναι κάτι αδύνατο ή σουρεαλιστικό, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση».
Πάντως τα πρώτα μηνύματα από την άλλη πλευρά του ατλαντικού είναι αρνητικά. Η Ουάσιγκτον διεμήνυσε πως η κίνηση της Πολωνίας δεν αλλάζει κάτι στη στάση των ΗΠΑ, που αρνούνται μέχρι στιγμής να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπενθύμισε μάλιστα πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει διαφωνήσει δημοσίως με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ανάλογη είναι η στάση και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Guardian, υπογράμμισε πως το είδος της στρατιωτικής υποστήριξης που θα μπορούσε να παρασχεθεί στην Ουκρανία εξαρτάται από την εξέλιξη και τη διάρκεια του πολέμου. «Η εμπειρία των τελευταίων 12 μηνών μας δείχνει πως αυτό που θεωρείται αρχικά αδύνατο, πολύ επικίνδυνο ή άχρηστο όσον αφορά στις ανάγκες της Ουκρανίας, αποδεικνύεται απολύτως απαραίτητο και επείγον λίγους μήνες αργότερα», πρόσθεσε.
Ο Ολέκσιι Ρεζνίκοφ, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη Δύση: Η επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης θα εξαρτηθεί από την εξουδετέρωση της αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας. «Η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών θα επιτάχυνε την απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών. Όσο πιο γρήγορα αποκτήσουμε μαχητικά αεροσκάφη, τόσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα σωθούν», τόνισε.