Την απόφαση της Μαδρίτης να προσφέρει την ισπανική υπηκοότητα στους 200 και πλέον πολιτικούς κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν από τις αρχές της Νικαράγουας κι απελάθηκαν στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες
«Η κυβέρνηση προσφέρει την ισπανική υπηκοότητα στους 222 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν» μετά τις πληροφορίες πως «κινήθηκε διαδικασία για να κηρυχθούν απάτριδες» από τις αρχές στη Μανάγουα, δήλωσε στο Servimedia, κάτι που επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο σοσιαλιστής υπουργός διευκρίνισε πως οι ισπανικές αρχές θα επικοινωνήσουν μαζί τους.
Αντιφρονούντες από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα βρίσκουν ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια καταφύγιο στη Μαδρίτη, που πλέον αποκαλείται «νέο Μαϊάμι». Η Ισπανία προσέφερε την υπηκοότητα σε πολλούς εξ αυτών.
Μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του από τις αρχές της χώρας του, ο νικαραγουανός συγγραφέας Σέρχιο Ραμίρες κατέφυγε στη Μαδρίτη το 2021.
Η κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα προχώρησε την Πέμπτη στην αποφυλάκιση 222 φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένων δυο Γαλλίδων κι ενός Αμερικανού, απρόσμενη χειρονομία που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη Μανάγουα και στην Ουάσιγκτον. Ήδη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε τηλεφωνικά με τον Νικαραγουανό ομόλογό του Ντένις Μονκάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η εξέλιξη καταγράφηκε έπειτα από μήνες συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν με μεγάλη διακριτικότητα· δεν έγινε γνωστή δημόσια παρά αφού η ομάδα βρισκόταν ήδη εν πτήσει προς την αμερικανική επικράτεια.
Η εθνικότητα αναμένεται να τους αφαιρεθεί σύντομα, δυνάμει νόμου που υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση την Πέμπτη από το κοινοβούλιο και δεν υπάρχει πρακτικά καμιά αμφιβολία πως θα εγκριθεί.
Η διπλωματία των ΗΠΑ εξήρε τη «θετική» απόφαση που πήρε η Μανάγουα, επιμένοντας στο ότι η λήψη της έγινε «μονομερώς» από την κυβέρνηση Ορτέγα, χωρίς να έχει υπάρξει καμιά υπόσχεση για χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της.
Από την πλευρά της, η ΕΕ εξέφρασε «την ικανοποίηση και την ανακούφισή της» μετά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τρεις από τους οποίους είναι ευρωπαίοι πολίτες.
«Η ΕΕ δεν έπαψε να ζητάει, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, την απελευθέρωσή τους» και «δεν έπρεπε να είχαν περάσει ούτε μια μέρα στη φυλακή», ανέφερε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.